Na seji za nadzor javnih financ razkrili, kje je 13 tisoč prenosnikov

Slovenija 18. Jan 202416:18 3 komentarji
Računalnik
PROFIMEDIA

Državnozborska komisija za nadzor javnih financ je razpravljala o zapletih pri razdeljevanju 13 tisoč prenosnikov, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Državni sekretar je razkril, kje so računalniki shranjeni.

13 tisoč prenosnikov, ki jih je nabavilo ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP), ostaja v skladišču, medtem ko pristojni iščejo rešitev, kako jih razdeliti. Nabavo sta pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in računsko sodišče. O tej temi pa so danes razpravljali tudi na seji državnozborske komisije za nadzor javnih financ.

Omenjena komisija je o nakupu prenosnikov prvič razpravljala lani novembra. Predsednik komisije Jernej Vrtovec iz NSi pa je današnjo sejo sklical, ker da v poročilu, ki so ga od ministrstva zahtevali na prvi seji, ni bilo vseh podatkov. Takrat je komisija ministrstvo pozvala, naj ji pošlje natančno poročilo o izvedbi razpisa s cilji, merili in kriteriji, razdelilnik za nabavljeno računalniško opremo po posameznih upravičencih ter terminski plan izvedbe razdelitve opreme.

Ministrice Stojmenove Duh danes ni bilo na sejo, saj se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Nadomeščala sta jo državna sekretarja Aida Kamišalić Latifić in Miroslav Kranjc.

Vrtovec jima je zastavil tri vprašanja, in sicer zakaj so doslej razdelili le 39 računalnikov, na kateri lokaciji so računalniki shranjeni in zakaj ministrstvo to lokacijo skriva ter ali poznata nevladno organizacijo Duh časa.

Kranjc je povedal, da so bila sredstva za nabavo računalnikov zagotovljena ter da sta se na vsakega od štirih sklopov razpisa ministrstva prijavila po vsaj dva ponudnika. Najprej so z razpisom naročili 10 tisoč računalnikov, po poplavah pa še 3.000, saj se je ob poplavnih obiskih na terenu zdelo, da so potrebe po računalnikih zelo velike. Zato je tudi pristojne na ministrstvu presenetilo, da so na koncu občine potrebovale manj – razdelili so jim zgolj 39 prenosnikov. “Občine so podale potrebe za nekatero drugo opremo, med njimi skenerje in tiskalnike, ki pa niso bili predmet zakona in jih nismo mogli razdeliti,” je dodal Kranjc.

Ministrstvo s planom B

Vzpostavitev računalniškega sklada je bila sicer predvidena že za 1. januar letos. Kranjc je pojasnil, zakaj uredbe, ki bi to omogočila, niso mogli pravočasno sprejeti, o čemer smo na N1 že poročali. Z uredbo so želeli “filtrirati” seznam upravičencev, ki jih je po zakonu kar okrog pol milijona. “To je bil naiven poskus, saj z uredbo ne moreš urejati stvari, ki jih že določa zakon,” je priznal državni sekretar.

So pa medtem sodelovali z Javnim štipendijskim, razvojnim, invalidskim in preživninskim skladom (JŠRIPS) in iskali rešitve oziroma plan B, da računalniki ne bi neuporabljeni ostajali v skladišču, če računalniški sklad ne bi bil pravočasno vzpostavljen. Zato so o potrebah povprašali javne zavode s področja šolstva – vrtce, osnovne šole, dijaške domove, zavode za otroke s posebnimi potrebami in glasbene šole. Po besedah državnega sekretarja se je izkazalo, da so potrebe po računalniški opremi v teh zavodih ogromne. Letno šole potrebujejo po okrog 7000 računalnikov.

Toda, kot je priznal Kranjc, še nimajo jasnega odgovora, kdaj bo mehanizem vzpostavljen. “In tudi nimamo jasne pravne podlage, da bi lahko v primeru, da mehanizem ne bo pravočasno vzpostavljen, vzeli plan B, da bi lahko to opremo uporabili javni zavodi,” je povedal. Vzpostavitev računalniškega sklada je bila predvidena za 1. januar letos.

PRENOSNIk, RAČUNALNIK
Foto: Žiga Živulović, Bobo

Računalniki v skladišču, zakon v pripravi

Prenosni računalniki so shranjeni v skladišču Intereurope v Logatcu, kjer so zavarovani. “Če jih hoče kdo od predstavnikov parlamenta priti pogledat, ni problema,” je še dejal sekretar Kranjc.

Na vprašanje o društvu Duh časa je državna sekretarka Kamišalić Latifić dejala, da z nakupom 13 tisoč prenosnikov društvo nima nič. “Imamo pa z njimi sklenjeno pogodbo, ki so jo sklenili še v času prejšnjega ministra Marka Borisa Andrijaniča, za najem poslovnega prostora,” je povedala in pojasnila, da društvo Duh časa deluje neprofitno, njegovi člani obnavljajo in razdeljujejo odsluženo računalniško opremo zaposlenih v javni upravi ter tako skrbijo za večjo digitalno vključenost. “Ker to podpiramo, jim za enega od prostorov, v katerih delajo, plačujemo najemnino,” je državna sekretarka razložila sodelovanje MDP z društvom.

Kot smo poročali, so pristojni spoznali, da bo treba novelirati zakon, kar sta potrdila tudi državna sekretarja na seji. Točne časovnice nista mogla podati, bodo pa zakon spreminjali po skrajšanem postopku. Kamišalić Latifić je napovedala, da bo “v dveh, treh mesecih novela pod streho, da od tu naprej računalnike razdelimo”. Zagotovila je še, da se z računalniško opremo zaradi zamude ne bo zgodilo nič slabega in bo enako uporabna. Poudarila je, da gre za dobre računalnike, “boljše kot jih imamo zdaj mi tu”.

Na seji je poslanec Nove Slovenije Aleksander Rebršek o problemu, da računalnikov ni mogoče razdeliti, ker je upravičencev preveč, dejal, da bo “s to vlado upravičencev vsak dan več, dlje kot boste čakali, slabše bo.” Njegove navedbe je zavrnil poslanec Levice Milan Jakopovič. “Imamo najnižjo brezposelnost, najmanj je upravičencev do socialne pomoči. Ne da se povečuje, zmanjšuje se bazen upravičencev,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje