Na sojenju v zadevi Kavaški klan pričal nekdanji vodja koprskih kriminalistov

Sodišče sodniki kladivo
Tina Kosec/BOBO

Nekdanji vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič je na sojenju v zadevi Kavaški klan podrobno opisoval ozadje srečanja z glavnim skesancem v tej zadevi Darkom Nevzatovićem. Kriminalistična obravnava slovenske celice klana in z njim povezanih kaznivih dejanj se je začela prav s samoovadbo Nevzatovića in njegovimi razkritji o kriminalnih dejavnostih v mednarodni trgovini z drogo.

Na sojenju v zadevi Kavaški klan je danes pričal nekdanji vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič. Sodišču je podrobno opisoval ozadje srečanja z glavnim skesancem v tej zadevi Darkom Nevzatovićem, ki je kriminalistom predal tudi informacije o Klemnu Kadivcu, domnevnemu vodji slovenske celice Kavaškega klana.

Kriminalistična obravnava slovenske celice Kavaškega klana in kaznivih dejanj, ki so jih njeni člani izvrševali v daljšem časovnem obdobju, se je namreč začela prav s samoovadbo Nevzatovića in njegovimi razkritji o kriminalnih dejavnostih v mednarodni trgovini z drogo. Nevzatović je bil tudi sam del slovenske celice Kavaškega klana, danes pa je s svojo družino v programu za zaščito prič in živi nekje v tujini.

“Predvideval je, da ga bodo člani združbe ubili”

Po Juričevem pripovedovanju je do srečanja z Nevzatovićem prišlo maja 2020, pobudo zanj pa je dal Nevzatović, ki je v predhodnem telefonskem pogovoru povedal, da ima informacije o mednarodni trgovini s prepovedano drogo. Ob tem je zaprosil tudi za policijsko zaščito, je pripovedoval Jurič. Sestanek na Nevzatovićevo prošnjo ni potekal v službenih prostorih koprske policije, temveč na bencinski črpalki pri Ribiški družini Rižana, trajal pa je od poldruge do dveh ur, je srečanje opisoval Jurič.

Nevzatović je na srečanju razkril, da je tudi sam vpleten v mednarodno trgovino z drogo, za samorazkritje pa se je odločil, ker se je zbal na svojo in za varnost svoje družine. Nevzatović je bil namreč eden od avtoprevoznikov, ki so skrbeli za prevzeme in prevoze denarja iz trgovine z drogo. Njegove težave so se začele, ko je porabil del denarja, ki ga je hranil, in zapadel v dolgove. “Ko je prišlo naročilo, da mora dostaviti denar, se je zbal za svoje življenje, predvideval je namreč, da ga bodo člani združbe ubili,” je pripovedoval Jurič. Poudaril je tudi, da je Nevzatović na sestanku deloval prestrašeno.

Omemba Kadivca povod, da so koprski kriminalisti Nevzatovića povezali z NPU

“Na sestanku smo zahtevali, naj razkrije imena vpletenih v mednarodno trgovino z drogo, vendar je Nevzatović omenil le Klemna Kadivca. Ta pa nam je bil znan iz druge zadeve,” je pripovedoval Jurič in spomnil na poskus ugrabitve Žarka Tešanovića v Ankaranu in umor Danijela Božića na Gorenjskem leta 2019. Omemba Kadivca pa je bila tudi povod, da so koprski kriminalisti Nevzatovića povezali z Nacionalnim preiskovalnim uradom, ki je preiskoval poskus ugrabitve Tešanoviča in preiskavo v primeru umora Božića.

Na vprašanje obrambe, zakaj kriminalisti Nevzatovića na podlagi njegove samoovadbe o vpletenosti v kriminalno dejavnost niso obravnavali kot osumljenca, je Jurič pojasnil, da je Nevzatović “zelo na splošno govoril o številnih prevozih prepovedanih drog”, tovrstne informacije pa da na policiji prejemajo ves čas. Zanikal pa je tudi, da bi glavnega skesanca v zadevi Kavaški klan poznal iz preiskav drugih kaznivih dejanj. Kot je poudaril, se je z Nevzatovićem srečal le enkrat.

Dvaindvajset obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav ter jo prodali preprodajalcem droge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.