Kadivec obsojen na dobrih šest let zapora, Stanojevića ni bilo na sodišče

Črna kronika 27. Jan 202313:52 > 18:29
sodišče
Tina Kosec/BOBO

Okrožno sodišče v Kopru je dva izmed vidnejših članov slovenske celice Kavaškega klana Klemna Kadivca in Bojana Stanojević obsodila na večletno zaporno kazen. Za obtožbo hudodelskega združevanja pa je izrekla oprostilno sodbo, ker je po nedavni sodbi vrhovnega sodišča mogoče takšno obsodbo izreči le, če ne pride do dejanske izvršitve kaznivega dejanja, ki je cilj združevanja.

Na okrožnem sodišču v Kopru sta bila Klemen Kadivec in Bojan Stanojević obsojena sodelovanja pri ugrabitvi Danijela Božića, ki je bil zatem umorjen, in Žarka Tešanovića. Kadivcu je sodnica prisodila enotno kazen 6 let in 5 mesecev zapora, Stanojeviću pa 4 leta in 9 mesecev.

Božića so ugrabili 15. novembra 2019 v Ankaranu, potem ko je pripeljal svojega prijatelja Tešanovića in z njim še Kadivca. Ko so prispeli tja, je Kadivec usmeril Božića proti drugemu avtomobilu, s katerim so se pripeljali Stanojević in še neugotovljeni sostorilci. S tem je osamil slepega Tešanovića, ki sta ga nato Kadivec in Stanojević fizično napadla. To so opazili mimoidoči in poklicali policijo, ki je napadalca prijela. Sostorilci so medtem odpeljali Božića na Okroglo pri Naklem, kjer živi Dragan Čikojević. Čez dva tedna so Božića našli umorjenega.

Očitano kaznivo dejanje ugrabitve je sodnica prekvalificirala v protipravni odvzem prostosti. Božiću je bila po ugotovitvah sodnice odvzeta na grozovit način. Dejansko je bila izvršena tudi ugrabitev Tešanovića, kljub temu da so ga policisti po nekaj minutah rešili.

Za kaznivo dejanje hudodelskega združevanja jih ni spoznala za krive, ker je po nedavni sodbi vrhovnega sodišča mogoče takšno obsodbo izreči le, če ne pride do dejanske izvršitve kaznivega dejanja, ki je cilj združevanja.

Čikojeviću je tožilstvo očitalo le hudodelsko združevanje in je bil tako oproščen. Obdolženci so bili oproščeni tudi obtožb v zvezi z nezakonito posestjo orožja. Sodba še ni pravnomočna. Tožilstvo pa je po poročanju Kanala A napovedalo pritožbo.

Stanojevića znova ni bilo na sodišče

Zadnji narok je sodnica izpeljala kljub številnim pripombam obrambe. “Že zadnjič smo povedali, da je dokazni postopek sklenjen. O tem, da gre za nova dejstva, nove dokaze, imamo lahko različna stališča,” ampak ta dejstva bi lahko obravnavali le, če bi bila pomembna. “Ugotovila sem, da ni tako,” je obrazložila, zakaj je zavrgla vlogo za ponovno odprtje dokaznega postopka.

Uradno je ugotovila še, da Stanojević ni izkoristil možnosti podati zaključne besede. Prejšnji teden se je odločila podaljšati glavno obravnavo prav zato, da bi mu to omogočila. Tako kot že od aprila, ko so ga izpustili iz pripora, pa Stanojevića tudi danes ni bilo na sodišče.

Njegov zagovornik Branko Gvozdić je dejal, da je zdravnik v Črni gori predpisal njegovi stranki dva tedna strogega mirovanja in da bo mogoče potreben operativni poseg. Predlagal je odložitev obravnave do dneva, ko bo sposoben priti v Slovenijo.

Preberite še: Kaj je Kavaški klan in zakaj je v vojni s Škaljarskim klanom

Sodnica je soglašala s tožilko Tamaro Pahor, da se od prejšnjega tedna okoliščine niso spremenile in da bi lahko obtoženec v tem času podal zagovor po drugi poti. Ocenila je, da gre za “očitno neutemeljeno zahtevo, namenjeno zavlačevanju postopka in spodkopavanju avtoritete sodišča.” Kadivec ni želel prisostvovati razglasitvi sodbe, zato so ga že prej odpeljali nazaj v pripor v Ljubljano. Tako kot na prejšnjih narokih je bil odsoten tudi Čikojević.

Ponovno odprtje dokaznega postopka so zagovorniki vseh treh obtožencev danes zahtevali, ker naj bi na na sodišču v Ljubljani, kjer poteka ločeno sojenje v zadevi Kavaški klan z nekaterimi istimi obdolženci, prišli na dan novi podatki o namestitvi GPS naprav v avtomobile, ki naj bi jih za izvršitev kaznivih dejanj najeli obdolženci.

Gvozdić je zahteval tudi izločitev sodnice. Ta je dejala, da takšne vloge vsebinsko ni treba presojati, saj je po njenih besedah več kot očitno, da je ta manever obrambe namenjen izključno zavlačevanju postopka. “Če bi take zadeve vsebinsko obravnavali, bi onemogočili sodiščem, da odločajo o zadevah brez pritiskov, je dodala.

Gvozdića in odvetnico Klementino Fincinger, ki Stanojevića zastopa na sojenju v Ljubljani, je sodnica pozvala, naj glede na to, da očitno imata stik z njim, obvestita Stanojevića, da mu poskuša ljubljansko sodišče vročiti sodna pisanja, in naj priskrbita sodišču naslov njegovega bivališča. Gvozdić je izjavil, da obdolženec verjetno ne more odpreti vrat poštarju, ker ima predpisano strogo mirovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar