Pričal skesanec Kavaškega klana: na policijo se je obrnil, ko ni imel več izhoda

Slovenija 15. Feb 202321:03 0 komentarjev
sodišče aretacija lisice
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr /BOBO)

Glavni skesanec v zadevi Kavaški klan Darko Nevzatović je pričal pred sodnim senatom. Povedal je, da je s policijo začel sodelovati, ko ni več videl izhoda iz združbe, ki ga je po priprtju domnevnega vodje združbe Klemna Kadivca obremenjevala z dodatnimi odgovornostmi. Nevzatović je v nekem trenutku posumil, da mu strežejo po življenju, saj so mu dali denar in mu naročili, naj pobegne v Bosno in Hercegovino.

Pred sodnim senatom je pričal glavni skesanec v zadevi Kavaški klan Darko Nevzatović. Vprašanja mu je postavljal tožilec, obramba bo z vprašanji nadaljevala v četrtek. Nevzatović je povedal, da je s policijo začel sodelovati, ko ni več videl izhoda iz združbe, ki ga je po priprtju višjih članov obremenjevala z dodatnimi odgovornostmi.

Nevzatović, ki je s svojo družino v programu za zaščito prič in živi nekje v tujini, je pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani pričal preko videokonferenčnega klica, pri tem pa sta bila njegova podoba in glas popačena.

Kot je povedal, je začel s policijo sodelovati po posvetu z odvetnico, koprski policisti pa so ga preusmerili na Nacionalni preiskovalni urad, kjer so mu dejali, da naj znotraj združbe deluje isto kot prej, le da mora policiste o vsem obveščati.

Kazensko ovadbo zoper svoje pajdaše je podal maja 2020, 20. junija tega leta pa je postal tajni delavec policije in v združbi sodeloval vse do aretacije njenih članov maja 2021.

Preberite še: Kaj je Kavaški klan in zakaj je v vojni s Škaljarskim klanom

Po priprtju Kadivca dobil več zadolžitev

Nevzatovića, ki je v združbi sprva vodil le dve podjetji za prevoz legalnega in ilegalnega tovora ter v ta namen usmerjal nekaj šoferjev, so namreč po priprtju domnevnega vodje združbe Klemna Kadivca zaradi poskusa umora v Ankaranu, začeli obremenjevati z dodatnimi odgovornostmi. Vajeti v družbi sta takrat prevzela Filip Vrzić in Marko ‘Coco’ Skerbec in Nevzatovića zadolžila z nalogami, ki jih je prej opravljal brat Klemna Kadivca Blaž Kadivec.

Preberite še: Kadivec obsojen na dobrih šest let zapora, Stanojevića ni bilo na sodišče

“Moral sem v Srbijo do Vrzića, ki je bil besen. Rekel je, da so Klemnu ukradli kokain v vrednosti 1,5 milijona evrov,” se je spominjal Nevzatović. Vrzić ga je vprašal, ali je z njimi, “nisem imel druge izbire, kot da rečem, da sem z njimi.”

Sodišče
PROFIMEDIA

“Filip in Coco sta mi predala celo logistiko in koordinacijo šoferjev. Njuna navodila sem predajal prevoznikom. Na voljo sem moral biti 24 ur, vse se je vrtelo okoli tega,” je pričal Nevzatović. Dodal je, da je moral prevzeti tudi naloge pošiljanja in pakiranja droge ter priprave denarja za odvetnike Klemna Kadivca. Za ta namen je moral enkrat dostaviti 20.000 evrov.

Posumil, da mu strežejo po življenju

Priča je še povedala, da je enkrat med prevozom denarja, ki ga je vozil sam, izginilo 60.000 evrov, drugič pa 25.000 evrov, ko je tovornjak vozil njegov kurir. “Vrzić me je poklical v Beograd in mi dejal, da moram jaz vrniti izgubljeni denar. Če tega ne bom storil, bodo našli drug način, da jim bom denar vrnil, mi je zagrozil,” je povedal.

Njegove trditve, da ni ukradel denarja, je združba želela preveriti z detektorjem laži, vendar se testu ni podvrgel, saj ni vedel, kdo z detektorjem upravlja in kam ga bodo peljali. Njegov kurir je test opravil, ko pa ga je Nevzatović vprašal po rezultatu, mu je odvrnil, da je bil negativen. Manjkajoč znesek v višini 25.000 evrov je moral kurir kljub temu plačati.

Nevzatović je v nekem trenutku posumil, da mu strežejo po življenju, saj so mu dali denar in mu naročili naj pobegne v Bosno in Hercegovino. Tega ni storil, nakar so se na kriptirani aplikaciji Sky pojavile grožnje, da mu bo v roku treh dni vzeta glava. STA je izvedela, da naj bi po življenju Nevzatovića stregli še vsaj v dveh drugih primerih, v povezavi s tem naj bi bila priprta tudi dva osumljenca.

Dvaindvajset obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav in jo prodali preprodajalcem droge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!