Na voljo brezplačni testi, a zanimanja je manj kot lani

Slovenija 26. Okt 202208:19 1 komentar
Samotestiranje učencev
Peter Košenina /BOBO

Z novim šolskim letom učencem, dijakom in študentom pripada deset brezplačnih testov za samotestiranje na koronavirus na mesec. Testiranje je prostovoljno, zanimanje za dvigovanje testov pa je opazno manjše kot v preteklih obdobjih.

Za skoraj 274.000 učencev in dijakov se je pred slabima dvema mesecema začelo novo šolsko leto. Po treh neobičajnih šolskih letih, ki jih je močno zaznamovala epidemija, se je letošnje začelo v ustaljenih tirnicah.

Vseeno ostajajo določeni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, kot je redno prezračevanje šolskih prostorov in samotestiranje s hitrimi testi, ki jih lahko s kartico zdravstvenega zavarovanja prevzamejo v lekarnah.

Kot je pred začetkom šolskega leta poudaril sekretar na ministrstvu za zdravje, ki je zadolžen za epidemiološke ukrepe Tadej Ostrc, je samotestiranje prostovoljno. “To ni obdobno testiranje, to ni obvezno testiranje. Je prostovoljno, ko in če imamo simptome ali smo bili v stiku in sumimo na okužbo,” je razložil konec avgusta. Predsednica društva ravnateljev in zveze srednjih šol Nives Počkar računa na to, da bodo ljudje samotestiranje sprejeli kot del odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

Lekarna Ljubljana: Opazno manj dvigovanja testov

Mesec dni za učenci in dijaki so se v predavalnice vrnili tudi študentje, za katere veljajo enaka pravila. Vsem pripada deset brezplačnih testov za samotestiranje na koronavirus na mesec.

Po podatkih ministrstva za zdravje so avgusta izdali nekaj več kot 294.000 testov za samotestiranje, septembra 1,2 milijona, do 19. oktobra pa še 564.000 testov. V največjem lekarniškem zavodu v Sloveniji Lekarni Ljubljana so od začetka šolskega leta učencem, dijakom in študentom izdali 390.000 HAG-testov za samotestiranje. Opažajo sicer kontinuirano dvigovanje testov v konstantnem obsegu, vendar opazno manj kot v preteklih obdobjih, ko je bilo samotestiranje obvezno.

“Izdajamo torej manj testov kot v preteklem šolskem letu,” odgovarjajo v Lekarni Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje