Napoveduje se še eno protestno zborovanje. Tudi interpelacija celotne vlade?

Slovenija 21. Feb 202310:16 10 komentarjev
VSO, Lojze Peterle
Husmir Deljanin/N1

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki ga vodi Lojze Peterle, zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je vlada Roberta Goloba priključila Muzeju novejše zgodovine Slovenije, napoveduje tudi protestno zborovanje in poziv k interpelaciji celotne vlade.

Prepričani, da je vlada z ukinitvijo samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve poteptala vrednote osamosvojitve, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve v naslednjih tednih napoveduje niz aktivnosti.

Med njimi ustanovitev koalicije proti ukinitvi muzeja in v bran osamosvojitvi, protestno zborovanje in poziv k interpelaciji proti vladi.

Muzej slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila prejšnja vlada, je sedanja vlada januarja združila z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in tako je ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Predsednik stranke SDS Janez Janša je na današnji tiskovni konferenci dejal, da bodo v stranki o pozivu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve k interpelaciji celotne vlade razpravljali prihodnji teden na seji poslanske skupine. Janša je odločitev o združitvi muzejev označil za “izdajalsko dejanje”.

Preberite še: Kacin o politični likvidaciji, Čelik Vidmar o muzeju kot o lažnem projektu 

NSi je tedaj predlagala interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, a SDS zanjo ni prispevala podpisov, zato NSi interpelacije ni mogla vložiti. V tem trenutku pa po informacijah N1 še ni gotovo, ali bi sprta desna opozicija v parlamentu morebitno interpelacijo zoper delo celotne vlade Roberta Goloba podprla enotno.

Kot je ob združitvi z Muzejem novejše zgodovine pojasnila vlada, se bo v novem muzeju okrepilo strokovno raziskovanje, vrednotenje in predstavljanje sodobne zgodovine, ki pretežno sovpada z začetkom procesa osamosvojitve Slovenije. Med glavnimi razlogi za združitev obeh zavodov je vlada navedla tudi optimizacijo strokovnega dela na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine ter večjo dostopnost materialne in nesnovne kulturne dediščine s področja slovenske osamosvojitve in nastanka samostojne države Slovenije.

V Združenju za vrednote Slovenske osamosvojitve pa so že ves čas prepričani, da si osamosvojitev Slovenije zasluži samostojno obravnavo. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje