Nasilje in zmerjanje pri preverjanju PCT: “Klicali so me nacist, nesposobnež”

Koronavirus 16. Feb 202216:18 > 17:08 12 komentarjev

Od septembra lani je v veljavi ukrep, po katerem je za večino opravkov potrebno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran). Številni posamezniki, ki ga ne želijo upoštevati, svojo jezo stresajo na zaposlene, ki ob vhodih v trgovine, poslovalnice in lokale ta potrdila preverjajo. Poleg verbalnega so nekateri deležni tudi fizičnega nasilja. To se je pred tremi tedni zgodilo v enem od ljubljanskih lokalov.

“Natakar je vljudno prosil za potrdilo, a se je gost agresivno odzval in ga dvakrat od zadaj udaril v vrat. K sreči so ga tisti, ki so bili z njim, prijeli in odpeljali, seveda ob grdih besedah,” nam je eno od grenkih izkušenj zaposlenih pri preverjanju pogoja PCT opisala Dada Jerovšek, lastnica skupine Kaval Group.

Hladen tuš je doživelo tudi nekaj študentk, ki so prosile za potrdila, gostje pa so jih zmerjali s smrkljami. “Dekleta so jokala in niso več želela delati na terenu, ena je dejala, da v gostinstvu nikoli več ne bo delala,” je še dodala Jerovšek in poudarila, da večinoma neprijetnih situacij ni bilo, a bodo tovrstne grenke izkušnje vseeno ostale v spominu. Da bi bilo nestrpnosti manj, si želijo dodatnega sproščanja. “Da smo odprti vsaj do enajstih, navsezadnje smo gostinci dokazali, da nismo krivi za širjenje epidemije, saj smo bili zaprti deset mesecev,” je še dejala.

Tudi Vinko Rušnik, vodja gostilne Jurman, je povedal, da jih zmerjajo, tudi grozijo jim, “a zdaj je super. Je pa res, da PCT še zmeraj preprečuje dostop drugim gostom, ki se ne morejo oziroma ne želijo testirati. Če bi se PCT ukinil, pričakujem bistveno več obiska,” nam je povedal.

“Nacist, nesposobnež”

Nekaj slabih izkušenj ima tudi študent Gregor, ki od oktobra lani preverja pogoj ob vhodu nakupovalnega središča Nama. “Klicali so me nesposobnež, nacist. Pravzaprav me to ne gane, obstajajo namreč nespoštljivi ljudje, zato sem se s tem sprijaznil in se osredotočam na pozitivne stranke, tiste nasmejane.”

Na Pošti nekaj odpovedi, posredovala tudi policija

Kot so nam sporočili s Pošte Slovenije, so izkušnje zaposlenih v večini primerov pozitivne, a je kljub temu nekaj študentov in upokojencev, ki so poleg varnostne službe preverjali pogoj PCT, dalo odpoved. Večkrat je posredovala policija. Gre za nekaj posamičnih primerov, ki so se zgodili v tem času v približno 480 poslovalnicah po Sloveniji. “Stranke so v teh posamičnih primerih glasno nasprotovale preverjanju pogoja PCT in niso hotele zapustiti prostorov,” so še pojasnili.

S Petrola sporočajo, da zaposleni s preverjanjem večinoma nimajo težav. “Stranke so namreč že navajene, da morajo za vstop v prodajno mesto pokazati veljavni osebni dokument in eno od dokazil v okvirih veljavnih predpisov,” so zapisali. Spomnimo, da so sicer v prvih dneh preverjanja imeli nekaj težav. Takšen je bil tudi primer, ko je ena od strank svoje vozilo pustila kar na bencinskem servisu, odstraniti pa ga je morala policija.

Pogoj PCT se počasi poslavlja. Zdravstvena stroka je na torkovem posvetu namreč predlagala odpravo pogoja PCT v bankah, na poštah, upravnih enotah in v trgovinah, premier Janez Janša je za prihodnje dni in tedne napovedal rahljanje in odpravo ukrepov. Več bo znanega v četrtek po seji vlade.