Na ljubljanski pediatrični urgenci starši zdravniku grozili s smrtjo

N1 video 19. Okt 202310:13 > 10:16 29 komentarjev
Foto: Egon Parteli/N1

V ljubljanskem zdravstvenem domu se je na pediatrični nujni medicinski pomoči zgodil nasilen dogodek. Starši so otroka pripeljali na urgenco, kjer pa je osebje ugotovilo, da njegovo stanje ni nujno, hkrati pa stalnega prebivališča nima v Ljubljani ali okolici, zato je družino napotilo na nujno medicinsko pomoč v njihovem kraju. Starši so na zdravstveni tim začeli kričati in preklinjati, zato se je osebje zaklenilo v ambulanto. Razbijali so po vratih, poskušali v ambulanto vdreti in na koncu zagrozili, da bodo zdravnika ubili.

V nedeljo se je na pediatrični nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana zgodil nasilen dogodek.

Vodja pediatrične nujne medicinske pomoči Tatjana Grmek Martinjaš je povedala, da so starši pripeljali otroka, ki je potreboval zdravstveno pomoč. Najprej ga je obravnavala triažna sestra, se s starši pogovorila o zdravstvenih težavah, opravila meritve. Posvetovala se je tudi z zdravnikom, ki je tako kot medicinska sestra ocenil, da otrokovo stanje ni nujno.

Poleg tega otrok nima stalnega prebivališča v Mestni občini Ljubljana ali okolici, zato se je zdravnik odločil, da družino preusmeri na nujno medicinsko pomoč v njihovem kraju. S tem se starši niso strinjali, zato so po besedah Grmek Martinjaš postali verbalno nasilni, kričali so in preklinjali. Starši so postali tudi fizično nasilni, zato se je zdravstveno osebje zaprlo v ambulanto. Razbijali so po vratih, poskušali v ambulanto vdreti in na koncu zagrozili, da bodo zdravnika ubili.

Vodja pediatrične nujne medicinske pomoči je pojasnila, da tovrsten dogodek na pediatrični nujni medicinski pomoči ni prvi, zdravstveno osebje pa je podučeno, kako v takih primerih postopati. Zdravstveni tim se je v nedeljo zato odzval pravilno, se zaklenil v ambulanto in poklical policijo. Starši so verbalno in fizično nasilje nadaljevali, tik pred prihodom policije pa je družina odšla.

“Tim je bil zaradi incidenta v stresu. Zdravnik ni vedel, ali se bo družina, ko bo policija odšla, vrnila in bodo starši uresničili grožnje, zato je zapustil delovno mesto. Naslednji dan je sporočil, da je v šoku in da v takem stanju ne more delati, zato do nadaljnjega ostaja na bolniški,” je dejala.

Poudarila je, da nasilja ne dopuščajo in da si želijo, da bi starši zdravstvenemu osebju zaupali. “Delamo po pravilih in v dobro vseh otrok,” je dejala.

Pediatrinja in predstojnica enote Vič-Rudnik Katja Dejak Gornik je ob tem pojasnila, da je pediatrična nujna medicinska pomoč v Zdravstvenem domu Ljubljana organizirana za otroke s stalnim prebivališčem v Mestni občini Ljubljana in okoliških krajih.

“Dejstvo je, da pregledujemo otroke iz širše osrednjeslovenske regije, za kar nas je premalo in tega ne zmoremo. Včasih sta zadostovali dve ekipi, zdaj potrebujemo štiri. Zdravnikov ni. Večkrat smo že poslali dopis okoliškim zdravstvenim domovom, naj vendarle poskrbijo, naj otroci na urgenco hodijo v svojem kraju in ne v Ljubljano. Kljub temu obravnavamo okoli 20 odstotkov otrok iz okoliških občin,” je pojasnila.

Dodala je, da se nanje obračajo tudi starši, ker je otrok enkrat sredi noči bruhal ali pa imel pol ure povišano temperaturo 37,4 stopinje Celzija. “Tudi nenujne primere večinoma pogledamo, a jih obvestimo, da morajo iti na urgenco v svojem kraju. Razumemo, da starše skrbi, ampak v vseh navodilih je jasno, kdaj je treba obiskati pediatrično nujno medicinsko pomoč in kdaj ne.”

Grmek Martinjaš je ob tem dodala še, da lahko starši vedno pokličejo in se posvetujejo, ali je obisk urgence nujen ali ne.

Zdravniška zbornica ponovno opozarja, da je nasilje nesprejemljivo

V Zdravniški zbornici Slovenije ob nasilnem dogodku v ZD Ljubljana, ko so straši otroka grozili zaposlenim, ponovno opozarjajo, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo. Dodali so, da nasilje v zdravstvu travmatizira in onemogoča oskrbo, kot jo lahko nudijo zdravniki. Sami se zavzemajo za ničelno toleranco do vseh oblik nasilja, so sporočili.

Minuli konec tedna so starši otroka, ki ne prebivajo v Ljubljani, na pregled v dežurno službo Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana pripeljali otroka, katerega zdravstveno stanje ni bilo nujno, zato je zdravnik družino preusmeril na dežurno službo v kraju prebivališča. Starši so ob nestrinjanju zaposlenim grozili, ti pa so se zaklenili v ambulanto in poklicali policijo.

V zdravniški zbornici so v odzivu zapisali, da so ob dogodku pretreseni in da se zavzemajo za ničelno toleranco do vseh oblik nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih.

Vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri zdravniški zbornici Nena Kopčavar Guček je opozorila, da so zdravstveni delavci v zdravstvenih domovih zato, da pomagajo ljudem, ki iščejo pomoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje