Ne, ni vse covid: katere viroze trenutno krožijo?

Slovenija 02. Apr 202216:31 > 16:34 0 komentarjev
bolzen
Profimedia

Poleg koronavirusa trenutno v populaciji kroži tudi gripa, veliko je tudi viroz, tako respiratornih kot črevesnih. V zadnjem letu smo se odvadili prebolevanja viroz, zdaj, ko se znova družimo, pa so virusi na pohodu, pravi družinski zdravnik Luka Kristanc.

V ambulantah družinski zdravniki trenutno poleg koronavirusa obravnavajo še gripo in viroze, ki so bile v zadnjem času na pohodu. “Ljudje so se v zadnjem letu odvadili prebolevanja viroz, vsi smo bili v maskah, manj je bilo kontaktov. Tako otroci kot odrasli smo v splošnem preboleli manj viroz kot prej. Zdaj pa se znova družimo, virusi so na pohodu,” je pojav številnih viroz razložil vodja splošne medicine v Zdravstvenem domu Kranj Luka Kristanc.

Bolnikom svetuje počitek in pitje tekočine, po potrebi pa naj vzamejo analgetik. “Vsaj tistih nekaj dni, ko smo bolni, poskušamo odležati, da se stvari ne zakomplicirajo in da ne raznašamo viroz naokoli,” je rekel. Še preden pa zbolimo, pa največ za svoje zdravje naredimo z zdravim življenjskim slogom, zadostnim gibanjem in primerno prehrano. Ob bolezni tako imunski sistem hitreje opravi z virusi, je poudaril Kristanc.

Neprimerna prehrana lahko podaljša prebolevanje viroz

Tudi zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana Nena Kopčavar Guček je poudarila pomen primerne prehrane pri zdravljenju. V zadnjem času opaža pojavljanje črevesne viroze, ki jo zdravniki imenujejo dvodnevna viroza, saj simptomi navadno izzvenijo v dveh dnevih. Vsi imajo težave z drisko, nekateri pa tudi z bruhanjem. “To je samo po sebi res neprijetno, a navadno izzveni v dveh dneh. Opozarjam pa, da je viroza zelo nalezljiva, redko zboli samo en družinski član,” je povedala Kopčavar Guček. Najpogosteje virozo domov prinesejo otroci iz vrtca ali šole, nekoliko manj pa se širi v delovnih okoljih.

bolezen
Profimedia

Zdravniško pomoč pa naj bolniki poiščejo, če se viroza razvleče, ni mogoče zbiti vročine ali če gredo na blato več kot desetkrat na dan in ob tem bruhajo ter ne tako ne morejo nadomestiti tekočine. Ob tovrstnih virozah naj bolniki uživajo lažjo dietno hrano. “Nekateri ljudje trmasto vztrajajo pri svoji prehrani, ki lahko podaljša prebolevanje. Razdraženo črevo ne sprejme surove, težke in mastne hrane,” je povedala Kopčavar Guček. Zdravnica priporoča kuhano hrano, kot so na primer riž, čežana, pire in kuhano ali dušeno meso. Med surovimi sadeži pa prija in pomirja zgolj banana. Priporoča tudi pitje borovničeva čaja, ki je namenjen ustavljanju driske, in ga je mogoče dobiti v lekarni.

Navodila lahko bolniki poiščejo tudi na spletu, a niso vse spletne strani vredne zaupanja. Kopčavar Guček priporoča spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in forum med.over.net, kjer vsebino moderirajo strokovnjaki. Opozorila je, da vsi blogi niso nujno strokovni in dobronamerni.

Med prebivalci se pogosto pojavljajo še vnetja sečil, je povedala zdravnica iz mariborskega zdravstvenega doma Nataša Maguša Lorber. Blažje oblike je mogoče zdraviti s pripravki iz lekarn ali čajem iz brusnic, v težjih primerih pa lahko zdravnik predpiše antibiotike. Tudi v teh primerih je ključno, da bolnik pije dovolj tekočine, tako se urinarni trakt prečisti bakterij.

Vsakodnevno nekaj primerov depresije, anksioznosti in izgorelosti

V Zdravstvenem domu Maribor družinski zdravniki obravnavajo tudi psihične dekompenzacije. Vsakodnevno obravnavajo kar nekaj primerov depresije, anksioznosti in izgorelosti, je naštela Maguša Lorber. Težave so lahko povezane z dvoletno epidemijo koronavirusa in spomladanskim obdobjem.

Delo od doma
Denis Sadiković/N1

“Dobro je, da ljudje čim prej poiščejo pomoč,” je poudarila Maguša Lorber. To ne pomeni, da bo osebni zdravnik takoj uvedel zdravila. Najprej bolnikom pomagajo s pogovorom, svetujejo meditacijo, sproščanje, sprehode v naravi, pogovor s prijatelji in družino ter konstruktivno reševanje konfliktov. Bolnike povabijo tudi v centre za krepitev zdravja, delavnice za sproščanje so dobro obiskane in pohvaljene.

Tri dni bolniškega dopusta lahko zaposleni koristijo tudi brez zdravniškega spričevala

Ob tem so zdravniki spomnili na možnost, da zaposleni tri dni v letu ostanejo na bolniškem dopustu brez zdravniškega spričevala. Z izdajanjem zdravniških spričeval v primerih, ko ne izvedejo pregleda, imajo zdravniki precej administrativnega dela, je opozorila Kopčavar Guček. Možnost, ki jo je uvedel deseti protikoronski paket, pa zmanjšuje obremenitev družinskih zdravnikov. Izkoristiti jo je mogoče pri lažjih virozah, ki izzvenijo, menstrualnih bolečinah in manjših zobozdravniških posegih, je nekaj primerov naštela Kopčavar Guček.

Kristanc pa je poudaril pomen osebnega stika med bolniki in zdravniki. “Medicina poteka v interakciji med zdravnikom in pacientom, določene zadeve se lahko rešujejo na daljavo, ampak v osnovi mora biti glavna živa interakcija,” je rekel. A ob tem vsem tistim, ki imajo simptome respiratorne ali prebavne okužbe, svetuje, naj zdravnika, preden obiščejo ambulanto, pokličejo in se v dogovoru z zdravnikom tudi testirajo. “V čakalnicah so tudi zelo bolni ljudje, zanje je zelo neugodno, če zbolijo za covidom ali gripo,” je povedal.

Previdno tudi na cesti

V lepem in spomladanskem vremenu pa se začenja tudi sezona motoristov. Kopčavar Guček je tako opozorila na posebno previdnost na cesti. “Med pacienti imam kar nekaj motoristov, letos še nobeden ni bil poškodovan. Smo pa že imeli nekaj primerov, med njimi so tudi opekline na izpuhih,” je povedala Kopčavar Guček. Motoristom svetujejo tudi obnovitvene treninge. Kopčavar Guček je opozorila tudi na napovedane padavine. Dokler se ceste ne sperejo, bo cestišče mastno, to pa je pomembno za varnost vseh udeležencev v prometu, je poudarila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!