“Ne poznam vlade v Evropi, ki bi ukinila muzej o nastanku lastne države”

Matej Tonin
Matej Tonin, predsednik NSi (foto: Borut Živulović/BOBO)

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle obžaluje odločitev vlade, da ukinja samostojni Muzej slovenske osamosvojitve. Kot je napovedal, bodo na temo združitve obeh muzejev - Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine - danes na VSO sklicali tudi izredno sejo. "Ne poznam vlade v Evropi, ki bi ukinila muzej o nastanku lastne države," pa je odločitev komentiral predsednik NSi Matej Tonin. V stranki SDS so pozvali k preklicu te protislovenske in protidržavne odločitve. V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever pa so medtem združitev muzejev v nov javni zavod pozdravili.

Na vladni sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod so se za STA odzvali direktorja obeh ustanov ter predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojze Peterle, ki, kot je povedal, takšno odločitev vlade obžaluje.

“Poslanstvo samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve je v tem, da krepi odnos do države, ki je nastala na podlagi plebiscitarne volje za vse,” je poudaril Peterle. S tem, da “postaja tako pomembna ustanova predmet politične igre, ki je v nasprotju z naravo osamosvojitve”, vlada po njegovih besedah “tudi to vprašanje vključuje v okvir poglabljajoče se polarizacije”, kar obžaluje.

Kot je še povedal, se mu zdi “nepotrebno in neutemeljeno odpirati še eno fronto, in to tisto, na kateri smo bili Slovenci enotni”. Za danes je napovedal tudi izredno sejo predsedstva združenja VSO na temo združitve obeh muzejev.

Na združitev obeh muzejev pa se je odzval tudi predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. “Ne poznam vlade v Evropi, ki bi ukinila muzej o nastanku lastne države. Resnično ne,” je zapisal na Twitterju in dodal, da se s tem kaže odnos do samostojne Slovenije in “popolna aroganca, oholost ter opitost od oblasti. In to bi moralo skrbeti vsakega od nas.”

V SDS pozvali k preklicu “protislovenske” odločitve

Odzvali so se tudi v SDS, kjer so zapisali, da “z začudenjem spremljajo, kako lahkotno in brez zadržkov vlada Roberta Goloba ukinja muzej, ki obeležuje spomin na nastanek lastne države”. “Včerajšnja odločitev kaže, kako podcenjujoč in zavržen pogled na ključno obdobje nastanka naše samostojne država ima ta koalicija,” so poudarili.

Muzej slovenske osamosvojitve je (bil), kot navajajo v odzivu, kulturni projekt, ustanovljen z namenom, da se po kriterijih muzejske stroke po 30 letih posveti slovenski osamosvojitvi kot enkratnemu dejstvu slovenske zgodovine, ki nima primere. “Ustanovljen je bil, da bi okrepili pomen lastne države, ne zato, da bi zanikali prispevke različnih ljudi, dogodkov itd. v zgodovini slovenskega naroda, pač pa zato, da se izpostavi pomen lastne državnosti, ki nas dokončno postavlja med moderne narode,” so zapisali.

Spomnili so, da je vlada muzej osamosvojitve ustanovila s sklepom 4. marca 2021 ter da je bil ustanovljen ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti in neodvisnosti RS, kar je, kot dodajajo, pomembna simbolna ločnica in hkrati v strokovnih krogih uveljavljena časovna distanca, po kateri javne institucije, zadolžene za ohranjanje premične kulturne dediščine, okrepijo svoja prizadevanja za prevzemanje gradiva od ustvarjalcev in imetnikov v svojo posest.

Janez Janša
Žiga Živulović/BOBO

Kot so še zapisali, je obdobje slovenske osamosvojitve sicer res že vključeno tudi v obstoječe stalne in občasne muzejske razstave, vendar ni nikjer žarišče. Zato je argument vlade, da je potrebno za potrebe “transparentnega in strateško začrtanega strokovnega dela” muzeje združiti, po njihovem mnenju “povsem napačen argument, naperjen proti razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti”.

“SDS se pridružuje protestom domoljubnih in veteranskih organizacij ter vlado poziva, da to protislovensko in protidržavno odločitev nemudoma prekliče,” so še zapisali.

Gre za “nadaljevanje spominske in kulturne vojne”

Direktor Muzeja slovenske osamosvojitve Željko Oset je zapisal, da je “medijsko poročanje, da je vlada v četrtek ukinila javni zavod, netočno”. “Delovanje javnega zavoda je določeno v uradnih dokumentih, zato bomo nadaljevali s svojim delom strokovno, profesionalno in zakonito,” je zapisal in med prednostnimi nalogami izpostavil pripravo zaključnega računa za leto 2022 in program dela za leto 2023 v skladu z odločbo o financiranju, ki jo je izdalo ministrstvo za kulturo.

Kot je še zapisal, Muzej slovenske osamosvojitve “obstaja in deluje do združitve obeh javnih zavodov. Do takrat izvajamo vse svoje naloge, ki so določene v ustanovitvenem aktu in internih aktih ter uresničujemo prevzete obveznosti”.

muzej slovenske osamosvojitve
Muzej slovenske osamosvojitve. (Foto; Google Maps)

Direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman pa je zapisal: “Ker nismo bili obveščeni o ničemer, lahko le ponovim, kar sem že povedal in tudi napisal,” ter priložil zapis iz lanskega leta. V njem je napoved ukinitve obeh muzejev in združitev v nov javni zavod označil za “nadaljevanje spominske in kulturne vojne, v kateri tabor, nekritično naklonjen Titu in komunizmu, zagovarja tezo, da je bila osamosvojitev Slovenije preprost prehod iz propadlega režima v nov režim, temu nasproti pa stoji trditev drugega tabora, da se Republika Slovenija temeljito razlikuje od Socialistične republike Slovenije”.

Zavzel se je za samostojen muzej in na vlado naslovil več vprašanj, med drugim, kdaj bodo javno predstavljene strokovne analize, ki naj bi zahtevale ukinitev dveh muzejev in ustanovitev tretjega. Dodal je, da bo šele po dobljenih odgovorih mogoča vsebinska razprava. “Če pa niti vlada RS nima teh odgovorov, je to krepko norčevanje iz demokratične in pravne države. In seveda zaničevanje demokratizacije, osamosvojitve in obrambe Republike Slovenije kot najvišjih dosežkov slovenske nacije,” je sklenil.

“Zgodovinska stroka naj opravi svoje delo”

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever pa so združitev muzejev v nov javni zavod pozdravili. Kot so zapisali, so to tudi sami predlagali v minulem letu.

Dodali so, da si vojni veterani, združeni v navedenih organizacijah, želijo, da bi bila osamosvojitev, vključno z vojno za Slovenijo, predstavljena čim bolj objektivno, na podlagi zgodovinsko ugotovljenih dejstev. Obdobje slovenskega osamosvajanja je neločljivi del novejše slovenske zgodovine, zato po njihovem mnenju sodi pod skupno streho Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije in njegovih kustosov, muzealcev in drugih strokovnih sodelavcev. Tako bodo preprečene tudi različne zlorabe, kot je zadnji primer odtujitve najvišjih državnih odlikovanj iz muzejske zbirke, so zapisali.

Kot navajajo, je bivši predsednik republike Borut Pahor v svoji izjavi v minulem letu dejal, “da bo ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve politična in ne strokovna odločitev. O strokovnih razlogih predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil takrat ni želel govoriti, zato smo takrat in tudi danes sklepali, da je možna popolnoma politično prikrojena razlaga prikaza dejstev v procesu osamosvajanja, kar pa nikakor ni v državotvornem in narodno tvornem interesu,” so zapisali in dodali, da so zato mnenja, da naj zgodovinska stroka opravi svoje delo v skladu z znanstvenimi standardi in normativi ter objektivno postavi tudi slovensko osamosvojitev v čas in prostor.

Vlada je v četrtek s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije ter ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Že napoved združitve je pri delu javnosti in politike naletela na negativen odziv. Opozicijska stranka NSi je tedaj napovedala vložitev interpelacije zoper ministrico Vrečko. Interpelacija je zdaj znova na mizi, poslanci NSi pa bodo odločitev o tem sprejeli predvidoma na seji poslanske skupine prihodnji teden.

Združitev obeh muzejev je danes na novinarski konferenci naslovila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot je pojasnila ministrica, so s sprejetjem sklepa sledili številnim pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev. V primeru morebitne interpelacije, ki naj bi se znova napovedovala s strani opozicije, pa bodo vnovič pojasnili argumente ter prepričali tudi tiste, ki dvomijo o korektnosti odločitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.