Necenzurirano: Urad pod Žugljem pogledal tudi v račune predstavnika sklada York

Slovenija 25. Maj 202310:33 0 komentarjev
Hotel Bernardin
BOBO

Spletni portal Necenzurirano poroča, da je urad za preprečevanje pranja denarja pred lanskimi državnozborskimi volitvami pregledoval tudi račune Dejana Rajbarja, predstavnika ameriškega sklada York, ki se je v tistem času dogovarjal za prodajo slovenskih hotelov podjetju, povezanemu z zetom madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Kot smo poročali, je urad za preprečevanje pranja denarja v času tretje Janševe vlade, ko je urad vodil Damjan Žugelj in v eni sami preiskavi na podlagi kratke anonimke prečesal skoraj 200 bančnih računov več kot sto ljudi in podjetij v Sloveniji. Glavna tarča preiskave je bil solastnik skupine United, del katere je tudi N1, Dragan Šolak, prečesali pa so tudi račun Branka Čakarmiša iz Pro Plusa, ki ima v lasti Pop TV in Kanal A. Na razkritje so se mnogi odzvali z odločno obsodbo suma spornih poslov, med njimi je bil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Danes pa spletni portal Necenzurirano poroča, da urad v tistem času pridobival tudi podatke o bančnih računih Dejana Rajbarja, solastnika in prvega finančnika podjetja ECM Partners, ki v Sloveniji že več let deluje kot predstavnik ameriškega sklada York Global Finance.

Uradni razlog za vpogled v Rajbarjeve račune je bil po poročanju portala povezan s slovenskim podjetjem Nuba, ki je v Srbiji gradilo optično omrežje. York je leta 2018 odkupil terjatve do Nube od slovenske državne Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je znana pod imenom slaba banka. Urad pa naj bi po virih portala Necenzurirano zanimale transakcije med podjetjem ECM Partners, ki je operativno vodil posel v Srbiji, in skladom York.

Ni znano, da bi kriminalisti v Sloveniji v povezavi z odkupom terjatev do skupine Nuba vodili kakršno koli preiskavo, poudarjajo na portalu. To bi po njihovem lahko pomenilo, da urad naznanila o sumih nepravilnosti ni dobil od policije. Zato se sprašujejo, ali je urad tudi to preiskavo sprožil na podlagi anonimke.

Kot morebiten pravi razlog za preiskavo pa omenjajo dejstvo, da se je sklad York v tistem času dogovarjal za prodajo deleža v podjetju Sava, ki ima v lasti več hotelov v Sloveniji. Rajbar je bil takrat tudi namestnik predsednika upravnega odbora Save, predsednik je bil sedanji finančni minister Klemen Boštjančič.

Ponudbo je oddalo madžarsko podjetje Prestige Tourism, ki je bilo uradno v lasti več vlagateljev, pozneje pa se je izkazalo, da se za njim skriva Istvan Tiborcz, poroča Necenzurirano. Tiborcz je zet madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je v dobrih odnosih s takratnim slovenskim premierjem Janezom Janšo.

Na portalu Necenzurirano se sprašujejo, ali je Žugelj pregledoval Rajbarja tudi zato, da bi političnim prijateljem nekdanje oblasti iz Budimpešte pomagal do prevzema Save. Odgovor na to, pišejo, bo lahko dala policijska preiskava,  ki bo pregledala postopke urada.

Potem ko so mnogi javno izrazili nasprotovanje poslu, je Janševa vlada odločila, da Prestige Turism ne bo postal lastnik Save. Slovenskemu državnemu holdingu je namreč zagotovila potreben denar, da odkupi delež od Yorka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!