Nedopustno vprašanje na razgovoru: kako na obtožbe odgovarja Eko sklad

Slovenija 18. Sep 202311:10 7 komentarjev
Delavci zavračajo preveč kvalificirane kadre
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Po sporočilu zagovornika načela enakosti o diskriminaciji iskalke zaposlitve na razgovoru za službo v državni ustanovi smo se obrnili na Eko sklad, saj se je po naših informacijah to zgodilo prav tam. Na Eko skladu so nam dogodek potrdili in pojasnili, zakaj bodo zoper odločbo zagovornika vložili pravno sredstvo.

Prejšnji teden je Zagovornik načela enakosti sporočil, da so ugotovili diskriminacijo v procesu razgovora za službo v državni ustanovi. Iskalko so namreč med drugim vprašali, ali ima družino in otroke.

Kot je pojasnil Zagovornik, je po 28. členu zakona o delovnih razmerjih v zaposlitvenih postopkih izrecno prepovedano zahtevati podatke o družinskem oziroma zakonskem stanu, nosečnosti, načrtovanju družine oziroma druge podatke, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem.

Po naših informacijah se je kršitev zgodila v Eko skladu, Slovenskem okoljskem javnem skladu. To so nam potrdili tudi v javnem skladu in ob tem zatrdili, da so vprašanje postavili v neformalnem delu razgovora, da bi spoznali kandidatko tudi bolj osebno.

Dodali so, da so vprašanje postavili po pridobitvi odgovorov na vprašanja, ki so navedena v zaposlitvenem vprašalniku, tudi zato pa si uslužbenki, ki sta vodili razgovor, odgovora nista niti zapisali. Tudi kandidatka sama je potrdila, da so ji sporno vprašanje postavili kot zadnje. Ker je izrazila nezadovoljstvo s postavljenim vprašanjem, so ji dejali, da ji ni treba odgovoriti, kar sta potrdili obe strani.

Po pojasnilih Eko sklada kandidatka ni bila izbrana, ker po oceni uslužbenk, ki sta vodili razgovor, ni imela ustreznih delovnih izkušenj, ne zato, ker ni odgovorila na vprašanje o družinskem statusu.

Zatrdili so, da družinskega statusa nikoli ne preverjajo, če pa kdo sam od sebe pove, da ima družino ali da namerava imeti otroke, to ne vpliva na odločitev o izbiri. “V izbirnem postopku so merila vedno izobrazba in pridobljene delovne izkušnje ter drugi, v objavi prostega mesta zahtevani pogoji in seveda splošen vtis o kandidatu, nikakor pa ne osebne okoliščine, kot so na primer število otrok in podobno,” so zapisali na Eko skladu.

Ob tem so dodali, da redno zaposlujejo kandidate z majhnimi otroki. Januarja, ko je potekal tudi razgovor s konkretno kandidatko za zaposlitev, so na novo zaposlili šest javnih uslužbencev, od tega 5 žensk z družino in otroki. Prav tako so v zadnjih dveh letih zaposlitev dobili kandidate, ki so že v vlogi za zaposlitev oziroma na razgovoru sami od sebe povedali, da imajo tri ali več otrok.

Kot še pojasnjujejo, imajo fleksibilen delovni čas, zaposlenim pa omogočajo tudi delo od doma, tistim z mlajšimi otroki v večjem obsegu.

“Odločbo Zagovornika načela enakosti smo sicer prejeli, se pa z njo ne strinjamo in bomo zoper njo vložili pravno sredstvo”, so za konec poudarili na Eko skladu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje