Neizbežna podražitev oskrbnin: ministrstvo določilo zgornjo mejo dviga

Slovenija 19. Jul 202313:22 0 komentarjev
Upokojenec sedi na klopci v parku Tivoli
Uroš Kokol/N1

Interventni zakon, s katerim je država domovom za starejše iz proračuna subvencionirala del stroškov in dvig oskrbnin omejila na največ 4,5 odstotka, se je konec junija iztekel. V domovih opozarjajo, da se dvigu oskrbnin julija ne bodo mogli izogniti. Ministrstvo za solidarno prihodnost jim je določilo zgornjo mejo dovoljene podražitve.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so navedli, da se zavedajo težav, ki jih na socialnovarstvenem področju pušča splošna rast cen, še posebej tistih težav, zaradi katerih so domovi za starejše in druge institucije primorani dvigovati cene oskrbnin.

Kot so dodali, so institucijam že pripravili potrebne izračune in določili zgornjo mejo, do katere se oskrbnine lahko dvignejo. “Še naprej pa si bomo prizadevali, da dvig cen oskrbnin ne bo prizadel uporabnic in uporabnikov storitev v socialnovarstvenih zavodih,” so zagotovili.

V domu starejših občanov Fužine v Ljubljani so pojasnili, da se lahko po navodilu ministrstva stroški za plače povečajo največ za 6,7 odstotka, drugi stroški dela pa največ za 13 odstotkov. Stroški materiala in storitev se lahko povečajo za največ 7,1 odstotka, in sicer za napovedano stopnjo inflacije za leto 2023.

Glede na tabelo, ki jim jo je posredovalo ministrstvo, so tako v fužinskem domu cene uskladili za 5,8 odstotka. Nove cene veljajo s 1. julijem, je navedel direktor doma Jaka Bizjak.

V Domu Danice Vogrinec Maribor cena oskrbe v dvoposteljni sobi s souporabo sanitarij, t. i. hotelski del, zdaj stane približno 22 evrov na dan. Svet zavoda pa bo zaradi izteka veljavnosti interventnega zakona proti koncu meseca odločal o morebitni podražitvi s 1. julijem. Zvišanje naj bi bilo v razponu od deset do 15 odstotkov, je povedal direktor doma Marko Slavič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!