Koalicija bi dvig cen v domovih za starejše preprečila s sredstvi iz proračuna

N1 video 02. Dec 202110:20 > 22:28 1 komentar
koalicija
Egon Parteli

Vlada bo manjkajočih 16 milijonov evrov za dvig plač zaposlenim v socialnem varstvu zagotovila iz proračuna, dvig plač se tako ne bo prevalil na oskrbovance domov. To koalicija ureja z amandmajem k zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki bi financiranje urejal zgolj do konca prihodnjega leta.

Dvig plač zaposlenim v socialnem varstvu se ne bo poznal na dvigu oskrbnine, mirijo v koalicijskih vrstah. Namreč po tem, ko je vlada zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu dvignila plače, so se pojavila opozorila, da bo to podražilo domove za starejše v povprečju za 5,6 odstotka. Na zahtevo opozicijskih poslancev je danes dvig oskrbnin obravnaval tudi odbor za delo, družino in socialne zadeve. Odbor tega predloga priporočila, s katerim so v Levici, LMŠ, SD in SAB želeli, da bi vlada s prerazporeditvijo proračunskih sredstev zagotovila manjkajočih 16 milijonov evrov za pokritje dviga plač zaposlenim v domovih za starejše in preprečila dvig oskrbnin, ni sprejel. Dopolnilo s takšno vsebino je namreč že vloženo, so pojasnili v koaliciji.

Še pred začetkom odbora je namreč svoj predlog prinesla koalicija. Podražitve oskrbnin ne bo, manjkajočih 16 milijonov evrov bodo poiskali v proračunu, je napovedala predsednica tega parlamentarnega odbora Eva Irgl (SDS). To rešitev so v obliki amandmaja vnesli v zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga bodo poslanci na plenarni seji obravnavali prihodnji teden. Amandma ureja financiranje od 1. decembra 2021 do 31. 12. 2022.

Kako bodo financiranje tega dela oskrbnin urejeno po tem datumu? Za prihodnje leto je zagotovljenih 16 milijonov evrov, po tem bo financiranje oskrbnin urejal zakon o dolgotrajni oskrbi, je odgovoril vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Podroben način sofinanciranja oskrbnin bo z letom 2023 predpisalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je rešitev iz amandmaja povzela Irgl.

“Slovenija je dovolj bogata, da lahko dvig oskrbnin pokrije iz proračuna,” je povedal Horvat. Podlago za to daje gospodarska rast in velika zaposlenost, je povedal in dodal, da je bilo do konca novembra zbranih 63 milijonov evrov več dohodninskih dohodkov, kot predvideva letni načrt. Zbranih je bilo tudi 70 milijonov več davkov od dohodka pravnih oseb, kot je predvideno, je navedel.

Dvig plač zaposlenim v domovih za starejše je bil potreben, je povedala poslanka SMC Mojca Žnidarič. “Zadeva je rešena,” je povedala Irgl in dodala, da je zato seja tega odbora brezpredmetna.

Kordiš: Vladno obljubo jemljemo zares

“Opoziciji in civilni družbi je s pritiskom uspelo,” je vložitev koalicijskega amandmaja komentiral poslanec Levice Miha Kordiš. A je ponovil, da je zakon o dolgotrajni oskrbi škodljiv in ga je treba v parlamentarni proceduri zavrniti. “Vladno obljubo, da se cene oskrbnin ne bodo dvignile, jemljemo zares. Pričakujemo, da bo vlada ta sredstva zagotovila v proračunskih postavkah za naslednjih nekaj let,” je povedal.

Današnji odbor je po njegovih besedah še vedno aktualen, saj vlada dvig oskrbnin rešuje z amandmajem k zakonu, ki še ni bil potrjen. “Ne glede na amandma ostaja škodljiv. Zlasti zato, ker bo privatiziral področje oskrbe starostnikov, kar pomeni višje cene in višje oskrbnine,” je rekel Kordiš. Pomen seje vidi v tem, da v primeru zavrnitve zakona o dolgotrajni oskrbi pritisnejo na vlado, naj drži obljubo, da se oskrbnine ne bodo povišale.

Sprejemanje zakona o dolgotrajni oskrbi je pestro, že več let je dolgotrajna oskrba trdi oreh za vladajoče. Ureditve skrbi za starejše se je vlada Janeza Janše že lotila s sprejemanjem zakona o demografskem skladu. Po zahtevah za referendum in opozorilih o pomanjkanju socialnega dialoga pri sprejemanju, je koalicija odločanje o njem preložila.

Iz civilne družbe in opozicijskih vrst je mogoče slišati tudi opozorila o pomanjkljivostih zakona o dolgotrajni oskrbi, opozicija med drugim opozarja na pomanjkanje vira financiranja, saj ne ureja posebnega prispevka za dolgotrajno oskrbo. Menijo pa tudi, da zakon odpušča odprta vrata za privatizacijo dolgotrajne oskrbe in ne skrbi za zaposlene v socialnem varstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje