Nekdanji kadilec: S cigareto človek razpada samo na drug način kot alkoholik

Slovenija 31. Jan 202317:17 1 komentar

Ob dnevu brez cigarete so pred Zdravstvenim domom (ZD) Ljubljana spregovorili o prednostih opustitve kajenja. Svojo izkušnjo je opisal tudi gospod Anton, nekdanji kadilec, ki je nekoč na škatlici cigaret prebral telefonsko številko za pomoč pri opustitvi kajenja. "Rekel sem si: mogoče pa je to to. In je."

Gospod Anton 30 let ni kadil z redkimi izjemami. Ko je pred časom spet “zdrsnil v to staro packarijo”, kot ji pravi, je poklical telefonsko številko za pomoč pri odvajanju od kajenja. Dobil je Jožico Mesarič, ki v ZD Ljubljana kadilcem pomaga pri opustitvi te slabe razvade. Kot je povedal, mu je uspelo šele z njeno pomočjo.

Bivši kadilec Anton
Denis Sadiković/N1

“Gre za neko moralno zanko. Človek lahko sam sebi obljublja ob vseh mogočih pogojih,” je dejal in priznal, da je sam tudi s svojimi otroki sklepal dogovore, da bo nehal kaditi – a neuspešno. Uspelo mu je šele s pomočjo telefonskih pogovorov z Mesarič.

Njeni pomoči je, kot je dejal, neskončno hvaležen, razlog za uspeh pa pripisuje prav njenemu pristopu: “Način, s katerim ona dela in sodeluje z ljudmi, je skrajno mehek. Človek bi si mislil, da rabiš nekoga, ki te bo žalil in tepel in moraliziral,” je dejal, a rekel, da si sedaj ne zna predstavljati, da bi spet začel, ker bi bilo to takšno izdajstvo do osebe, ki mu je toliko pomagala.

Preberite še: Kadilci, zdržite en dan brez cigarete?

Jožica Mesarič
Jožica Mesarič (Vir: Denis Sadiković/N1)

Ko gleda nazaj, se mu zdi zelo banalno, da je zgolj s klicem na telefonsko številko vzpostavil tako močno moralno zavezo, da meni, da ne bo nikoli več začel kaditi. Z Mesarič se je na svoji poti odvajanja zgolj enkrat videl v živo.

Z odvajanjem od kajenja se je Anton po lastnih besedah prej “res mučil”: poskusil je tudi z akupunkturo, ki je zanj delovala približno štiri ali pet mesecev, ter pred leti tudi z “nekimi bolgarskimi tabletami”, ki naj bi mu pomagale ozdraviti odvisnost.

Med kadilci in alkoholiki Anton ne vidi bistvene razlike razen v načinu, kako ju obravnava okolica. “S cigareto človek razpada samo na drug način kot alkoholik,” je odgovoril na vprašanje, kako bi primerjal odvisnosti od cigaret in alkohola ter načine njunega zdravljenja.

V ZD Ljubljana Jožica Mesarič sicer vodi sedemtedenske delavnice za pomoč pri odvajanju od kajenja. Te potekajo že 20 let, na njih pa poskušajo kadilce motivirati za opustitev kajenja. Ne govorijo o škodljivosti kajenja, temveč prednosti njegove opustitve. Za mnoge udeležence delavnice predstavljajo spodbudno okolje, ki ga doma ne dobijo (več).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje