Nekdanji minister oproščen davčne zatajitve, njegovo premoženje ostaja blokirano

Slovenija 16. Maj 202413:19 2 komentarja
Marjan Dikaučič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Nekdanjega ministra Marjana Dikaučiča je sodišče oprostilo obtožb za kazniva dejanja, a ostaja v davčnem postopku z blokiranim premoženjem, poroča portal Necenzurirano.

Okrožno sodišče v Murski Soboti je nekdanjega ministra Marjana Dikaučiča oprostilo obtožbe za kazniva dejanja davčne zatajitve in ponarejanja oziroma uničenja poslovnih listin.

Ostaja pa Dikaučič v davčnem postopku z blokiranim premoženjem, po njegovih besedah zaradi prijave nekdanjega poslanca Janija Möderndorferja, piše portal Necenzurirano.

Dikaučič, ki je na predlog tedanjega prvaka SMC Zdravka Počivalška mesto ministra za pravosodje zasedel junija 2021, torej v tedanji vladi Janeza Janše, je bil prvi minister za pravosodje, ki se je med mandatom znašel v kazenskem postopku.

Kot je spomnil portal Necenzurirano, je šlo za dogajanje med letoma 2013 in 2016, ko je Dikaučič vodil družinsko podjetje Prevozi Žižek iz Črenšovcev. V istem času so njegovi lastniki odprli novo podjetje, ki je prevzelo večino poslov. Podjetje Prevozi Žižek pa je kmalu zatem, ko je Dikaučič odšel s položaja direktorja, končalo v stečaju. Več deset upnikov je prijavilo za okoli 1,3 milijona evrov terjatev, med njimi je tudi Finančna uprava RS (Furs), ki so ji Prevozi Žižek ostali dolžni več kot 200.000 evrov.

Dikaučiča, ki kot edini obtoženi na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, je sodišče oprostilo vseh obtožb, izhaja iz sodbe, ki je bila izdana v začetku tedna in jo je Dikaučič posredoval portalu Necenzurirano.

Je pa nekdanji minister za portal potrdil, da se je znašel tudi v davčnem postopku. Kot je razvidno tudi iz zemljiške knjige, je generalni finančni urad konec lanskega leta na nepremičninah v Dikaučičevi lasti vpisal zaznambo, s katero mu je prepovedal, da jih ali proda ali zastavi za posojilo. To je Furs storil po uvedbi davčnega postopka, s katerim od nekdanjega ministra zahteva plačilo skoraj 250.000 evrov davčnih obveznosti, piše Necenzurirano. Dikaučiču je tako blokiral polovico družinske vile v občini Šentjur pri Celju, manjše stanovanje v Ljubljani, več kot 14.000 kvadratnih metrov veliko stavbno zemljišče v Bučečovcih v Pomurju in skoraj 1800 kvadratnih metrov veliko parcelo na hribu nad Strunjanom.

Dikaučič podrobnosti o postopku za portal ni razkril, je pa dejal, da je ta “posledica mojega ministrovanja oziroma lažne prijave (nekdanjega poslanca, op. a.) Janija Möderndorferja”.

Po poročanju Necenzurirano to zelo verjetno pomeni, da davčni inšpektorji preiskujejo obdobje pred junijem 2021, ki ga je v prejšnjem mandatu DZ obravnavala tudi parlamentarna komisija, ki je preiskovala domnevno pranje denarja v Novi KBM in financiranje SDS, katere podpredsednik je bil Möderndorfer.

Dikaučič je bil namreč do leta 2017 skoraj pet let direktor podjetja SCL. “Ko se je poslovil s položaja, ga je zamenjala državljanka Ukrajine, lastnik pa je za en evro kupnine postal brezdomec iz Maribora. Takoj zatem, avgusta 2017, je na bančni račun podjetja SCL začel pritekati denar. V slabem letu dni je prejelo 116.000 evrov. Nakazalo jih je podjetje Flawlesscode, ki ga je takrat kot izvršni direktor vodil Tomaž Kokot, Dikaučičev prijatelj, ki je v času Janševe vlade postal generalni direktor Pošte Slovenije. Denar ni ostal dolgo na računu, saj je bil takoj prenakazan v tujino. Ko je že kazalo, da bo podjetje izbrisano, so temu ugovarjali na Fursu, saj je imelo podjetje SCL za več deset tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti,” povzema Necenzurirano.

Möderndorfer je takratnega ministra prijavil Fursu in več drugim državnim organom.

Dikaučič je za Necenzurirano dejal, da so ugotovitve Fursa popolnoma napačne, davčnemu inšpektorju, ki dela na primeru, pa očita “naklepno zlorabo oblastnih upravičenj s pozicije moči in zelo nevestno delo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje