Neurje na Koroškem: zaradi strele zagorelo ostrešje, evakuirani prenočili doma

Slovenija 22. Jul 202308:21 > 12:41 0 komentarjev
neurje Koroška
Črna na Koroškem (Foto: Koroška čveka/FACEBOOK)

Petkovo neurje je največ težav povzročilo na Koroškem. V Črni na Koroškem so evakuirali okoli 50 prebivalcev, danes bo pri sanaciji pomagala tudi Slovenska vojska. Zaradi udara strele je zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Drugod po državi so gasilci pomagali pri podrtih drevesih, polomljenih vejah, razkritih streha in poplavljenih cestah. V Valdoltri pa je sunek vetra odtrgal jadrnico.

Med petkovim popoldanskim neurjem so močno narasli  poplavili hudourniški vodotoki v porečju Meže. Meža in Mislinja sta poplavljali, njuno naraščanje pa se je nato ustalilo.

To je precej težav ponovno povzročilo na Koroškem. Najhuje je bilo na območju Črne na Koroškem, kjer so zaradi močnih padavin nastale hudourniške poplave. Vodja slovenjgraške izpostave uprave za zaščito in reševanje Nada Jeseničnik Krajnc je povedala, da je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev. Zaradi nevarnosti plazov so v Črni na Koroškem popoldne sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi.  Občani so se zvečer lahko vrnili na svoje domove, saj se je potok vrnil v strugo.

Danes bo na pomoč pri sanaciji priskočila tudi Slovenska vojska. Prizadeta območja v občinah Črna na Koroškem in Ravne na Koroškem so obiskali minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar Rudi Medved in vršilec dolžnosti generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Razmere so ministru predstavili županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in predstavniki gasilcev ter Civilne zaščite.

Danes poteka sanacija: vodo, ki je poplavljala po vaseh, usmerjajo nazaj v strugo, odstranjujejo nanešen material in odpirajo ceste, ki so bile zasute. Dva občana sta ostala brez pitne vode, saj je odneslo zajetje, je za N1 povedala županja.

Na Remšniku, občina Radlje ob Dravi, je v petek ob 17.45 zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev je lastnik sam pričel z gašenjem požara. Požar so dokončno pogasili gasilci iz Radelj ob Dravi. Ostrešje so prekrili s folijo.

Na Brdinjah v Kotljah je zalilo hišo, Ivarčko jezero pa je bilo odrezano od sveta. Hudo je bilo tudi v Slovenj Gradcu, kjer je neurje popolnoma uničilo butično kmetijo Florjan, ki je na Selah.

V Valdoltri sunek vetra odtrgal jadrnico

Gasilci so imeli več dela tudi drugod po državi, zabeležili so namreč 350 dogodkov. Največ na območju Slovenj Gradca (116). V Celju so imeli 91 intervencij, v Ljubljani 65, Novem mestu 17, Kopru 16, Mariboru 12, Kranju 11. O posameznih intervencijah pa poročajo tudi iz Brežic, Murske Sobote, Nove Gorice, Postojne in Trbovelj. Gasilci os predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov.

Iz priveza v Valdoltri sunek vetra odtrgal jadrnico. Služba za varovanje obalnega morja je jadrnico odvlekla nazaj v Valdoltro, poroča uprava za zaščito in reševanje. V občini Metlika pa so gasilci iz kampa blizu naselja Želebej na varno umaknili 23 otrok.

Danes še krajevne plohe in nevihte, jutri spet sončno

Tudi danes bodo sredi dneva in popoldne nastajale krajevne plohe in nevihte, a po napovedih meteorologov agencije za okolje, kaže, da ne bodo tako močne, da bi morali izdati opozorilo. Po večdnevnih neurjih bo vreme v nedeljo suho, večinoma sončno in postopoma spet bolj vroče.

Ob krajevnih plohah in nevihtah bo še možno naraščanje hudourniških vodotokov. V nedeljo bodo predvidoma še naraščale reke v severovzhodnem delu države in Sava v spodnjem toku, drugod pa bodo reke upadale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!