Nevarna napaka, ki jo med vožnjo počnejo mnogi

Slovenija 13. Avg 202305:55 0 komentarjev
vožnja z nogami na armaturki
PROFIMEDIA

Vožnje z avtomobilom na dolge razdalje nikoli niso udobne. Kmalu nas začne zategovati v križu in vratu, tudi noge se hitro znajdejo v neprijetnih položajih. Prav zaradi tega začnemo hitro iskati udobnejši položaj in med vožnjo na sovoznikovem sedežu noge iztegnemo ter naslonimo na armaturno ploščo. Vendar je takšno ravnanje nevarno in lahko v primeru prometne nesreče povzroči zelo hude poškodbe.

Naslanjanje nog na armaturno ploščo med vožnjo na sovoznikovem sedežu ni nič neobičajnega. Pogosto ga uzremo med daljšimi vožnjami na poletni oddih. Čeprav se zdi to najboljša možnost za počitek, je tako početje izjemno nevarno. Noge namreč v takem primeru počivajo tik nad zračnimi blazinami, ki lahko ob sprožitvi povzročijo hude poškodbe.

Kot opozarjajo na agenciji za varnost prometa, ima večina osebnih avtomobilov zračne blazine, ki varujejo sovoznika, nameščene na vrhu armaturne plošče. Blazine se sprožijo tudi ob precej blagih trčenjih, saj se aktivirajo že med trki pri hitrosti 20 kilometrov na uro. Varnostne blazine se morajo sprožiti v trenutku, saj lahko le tako preprečijo nastanek dodatnih poškodb pri prometnih nesrečah.

Aktivacija blazin je zato silovita. Kot pojasnjujejo na agenciji za varnost prometa, se te sprožijo v le 0,3 sekunde, in to s hitrostjo med 200 in 300 kilometri na uro. “Če ima potnik spredaj noge na armaturi, ga eksplozija silovito sune v noge. Posledice sunka so hude poškodbe mišično-skeletnega sistema,” še pojasnjujejo na agenciji in dodajajo, da nas ob takem položaju sedenja slabše varuje tudi varnostni pas.

V takih primerih jo običajno najhuje skupijo noge. V medijih lahko preberemo novico o trčenju v Walesu, med katerim je imela sopotnica noge naslonjene na armaturni plošči. Sila aktivirane zračne blazine je ženski zlomila stegnenico, imela pa je tudi odprti zlom kolka. Rentgenska slika, ki so jo v opomin ostalim delili valižanski policisti, je grozljiva.

Zračne blazine lahko noge z armaturne plošče izstrelijo tudi sopotniku v obraz. Prav to se je namreč pred leti zgodilo ženski na Irskem. Kot je zapisala na Facebooku, so ji kolena ob sprožitvi zračne blazine z vso silo treščila v obraz. Posledice so bile zelo hude, saj ji je udarec izbil nekaj zob, polomil več obraznih kosti in poškodoval lobanjo. “Mama mi je rekla, da imam zlomljeno vsako obrazno koščico,” je zapisala Irka, ki je morala v naslednjih letih večkrat na plastično operacijo in je dve leti živela brez čelne kosti.

Kako silovit je udarec zračne blazine in kaj se zgodi, če sopotnikove noge počivajo na armaturni plošči, lepo ponazori tudi posnetek, ki je nastal med varnostnim testiranjem avtomobila.

Previdno tudi pri vožnji otroka

Na agenciji za varnost prometa pa poudarjajo, da je treba biti posebej previden, ko na sprednjem sedežu prevažamo mlajše otroke. Zračne blazine so namreč zasnova za zaščito odraslih potnikov in starejših otrok, mlajše pa lahko resno poškodujejo.

To še posebej velja pri prevažanju dojenčkov in malčkov, ki jih starši občasno namestijo na sprednji sedež. “V takem primeru moramo zračno blazino na sovoznikovi strani začasno izključiti skladno z navodili proizvajalca,” svetujejo pri agenciji. Pri tem tem poudarjajo, da so otroci najbolj varni, če se vozijo na zadnjih sedežih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!