Ni še znano, kdaj bodo krško nuklearko spet priklopili na omrežje

Gospodarstvo 10. Okt 202315:11 > 18:40 0 komentarjev
Jedrska elektrarna Krško, Nuklearna elektrarna Krško
Jedrska elektrarna Krško (Foto: Bor Slana/BOBO)

V Nuklearni elektrarni Krško so prejšnji teden zaznali puščanje v zadrževalnem hramu. V četrtek so se tako najprej odločili zgolj za zmanjšanje moči reaktorja, v petek zjutraj pa so elektrarno preventivno zaustavili. Načrtujejo, da bodo vso potrebno diagnostiko in analize opravili v približno mesecu dni. Za napoved datuma vnovične sinhronizacije Neka z omrežjem je še prezgodaj. Med njeno zaustavitvijo bo električno energijo, ki jo zagotavlja Nek, nadoknadil Eles. Zaradi ustavitve Nek ni skrbi za oskrbo Slovenije z elektriko, je dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Za prihodnji teden je ob tem napovedal odločitev vlade za podaljšanje zamejitve cen elektrike za gospodinjstva in zaščitene odjemalce.

Kot smo že poročali, so v četrtek zjutraj zaradi puščanja zaustavili jedrsko elektrarno v Krškem  in se lotili identificiranja in analize napake.  Vemo, da bo to izziv za zaposlene, institucije in partnerska podjetja. Težavo želimo odpraviti strokovno in kakovostno, da nadaljujemo po začrtani poti dolgoročnega varnega in stabilnega obratovanja, je v Krškem medijem povedal predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) Gorazd Pfeifer.

Zaradi razbremenitve sistema se je puščanje cevi v stanju hladne zaustavitve elektrarne ustavilo. Luknjica v velikosti šivankinega vboda je na zvaru reducirnega dela cevovoda priključnega sistema primarnega kroga, meter od vboda v reaktorsko posodo. Potrebni bodo diagnostika, porušitvene in neporušitvene preiskave cevovodov, analitične podporne študije in morebitna pridobitev dovoljenj za metode sanacije.

Nek pri tem ves čas sodeluje z domačimi in mednarodnimi inštitucijami ter podjetji, je dodal.

Možnih razlogov je veliko

Trenutno je ob upoštevanju tujih izkušenj ugotovljenih več možnih vzrokov za nastanek puščanja, ki se analizirajo. To so lahko skrita napaka v izdelavi zvara, napaka v materialu, toplotna utrujenost materiala, napetostna korozija in mehanske obremenitve, je navedel.

Določajo sicer že akcije, ki bi bile potrebne za sanacijo vseh možnih razlogov za nastanek puščanja. Po iznosu goriva iz sredice reaktorja v bazen za izrabljeno gorivo bodo cevovod ultrazvočno pregledali z notranje in zunanje strani. Pričakujejo pa, da bodo s temi pregledi odkrili vzrok puščanja.

Projekt so sicer poimenoval za izredni remont, vse dejavnosti pa tečejo po pripravljenem načrtu remontne organizacije. Med njeno zaustavitvijo bo električno energijo, ki jo zagotavlja Nek, nadoknadil Eles. Nekaj verjetno tudi z uvozom.

Odločitev za zaustavitev

Vse odločitve pred zaustavitvijo Neka in med to so temeljile na načelu konservativnosti in visoke varnostne kulture. Ob indikaciji puščanja v zadrževalnem hramu so se odločili za preventivno zaustavitev elektrarne, operativna ekipa je v četrtek zvečer začela postopno zmanjševanje moči.

V petek zjutraj je bil reaktor zaustavljen in elektrarna v t. i. vroči pripravljenosti. Ekipe so vstopile v zadrževalni hram, da ugotovijo mesto puščanja. Da bi ga natančno določili, so zaradi upoštevanja varnih delovnih razmer ohladili elektrarno. Konec tedna so potrdili mesto puščanja na manjšem cevovodu priključnega sistema reaktorja.

Količina puščanja je bila znotraj obratovalnih omejitev. Vsa voda se je zbirala v sistemih zadrževalnega hrama in bo predelana z izparilnikom po ustaljenih postopkih, je še povedal Pfeifer.

Minister: Zaradi ustavitve Neka ni skrbi za oskrbo z elektriko

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je danes v izjavi za medije po srečanju z evropskim komisarjem za okolje Virginijusom Sinkevičiusom pohvalil vse zaposlene v Neku na čelu z vodstvom družbe za do zdaj izvedene postopke. Kot je spomnil, so zaposleni delali ves konec tedna, da so locirali mesto napake, delovali pa so tudi vsi varnostni mehanizmi, tako da ne zaposleni ne okolica niso bili ogroženi.

K sreči napaka po Kumrovih besedah ni tako velika, da bi zahtevala daljši izklop Neka z omrežja, a zaradi izjemno zahtevnih postopkov bo potrebnih nekaj tednov, da se napaka najprej odpravi, nato pa izpeljejo tudi vsa preverjanja, da vse ustreza izjemno visokim standardom jedrske varnosti. Ti namreč terjajo, da je treba pregledati celoten sklop, kjer je prišlo do napake, je pojasnil.

V vmesnem času oskrbo Slovenije z elektriko zagotavljajo Termoelektrarna Šoštanj in hidroelektrarne, še vedno v manjšem delu ob lepem jesenskem vremenu k oskrbi prispevajo tudi sončne elektrarne. Preostali del izpada pa država pokrije iz uvoza.

Leto 2022 je pokazalo, da je Slovenija, ko Nek oktobra zaradi temeljitega remonta ni bil priklopljen na omrežje, v določenih trenutkih 100-odstotno uvažala elektriko. To ji je lani uspelo kljub hudi energetski krizi v Evropi. Ob bistveno boljših razmerah na energetskem trgu kot lani si lahko Slovenija, ki ima dobre omrežne povezave s tujino, brez težav zagotavlja oskrbo.

Gen energija kot krovna družba skupine Gen, pod katero sodi Nek, je šla tako po ministrovih besedah takoj v ustrezne zakupe in sebi ter odjemalcem zagotovila preskrbo za naslednje tedne. “Smo pa v bistveno boljšem položaju kot lani, tako da ni skrbi za oskrbo Slovenije z elektriko,” je bil jasen Kumer.

Minister se je dotaknil tudi nadaljevanja regulacije cen energentov, potem ko se bo ta iztekla s koncem tega leta. Danes so na vladnem odboru za gospodarstvo po njegovih besedah obravnavali uredbo za podaljšanje zamejitve cen, ki pa bo po koncu tega leta veljala samo še za gospodinjstva in zaščitene odjemalce ter samo za elektriko. Za mala in srednje velika podjetja ter za male poslovne uporabnike regulacija tako ne bo več veljala, prav tako bo konec zamejevanja cen plina. Uredbo naj bi vlada potrdila prihodnji teden, a tokrat bodo cene na ravni sedanjih zamejene le za 90 odstotkov porabe, medtem ko bo za 10 odstotkov porabe ceno določal dobavitelj glede na tržne pogoje. To bo torej tržni signal uporabnikom, ki bodo tako spodbujeni tudi k varčevanju z energijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!