Po smrti dojenčka: NIJZ se je zavzel za ureditev obveščanja patronažnih služb

Slovenija 13. Apr 202411:00 1 komentar
zdravstveni kartoni
Foto: Denis Sadiković/N1

Po smrti dojenčka in potem, ko smo na N1 opozorili na neenotno prakso obveščanja patronažnih služb, so se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zavzeli za ureditev tega področja. "Slabosti vidimo v tem, da večina porodnišnic odgovornost za obveščanje prelaga na matere. Kljub več kot desetletje trajajočim opozorilom stroke patronažnega zdravstvenega varstva upamo, da bo tragični dogodek, ki se ne bi smel zgoditi, pripomogel k temu, da bomo področje obveščanja patronažnih služb končno uredili," poudarjajo na NIJZ.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so se po smrti dojenčka, o rojstvu katerega patronažna služba sploh ni bila obveščena, zavzeli za ureditev obveščanja patronažnih služb. Na ministrstvu ob tem sicer poudarjajo, da že veljavni pravilnik nalaga pisno obveščanje patronažnih služb na dan odpusta novorojenčka iz porodnišnice.

“Slabosti vidimo v tem, da večina porodnišnic odgovornost za obveščanje prelaga na matere. Kljub več kot desetletje trajajočim opozorilom stroke patronažnega zdravstvenega varstva upamo, da bo tragični dogodek, ki se ne bi smel zgoditi, pripomogel k temu, da bomo področje obveščanja patronažnih služb končno uredili,” so za STA poudarili na NIJZ.

Patronažna medicinska sestra bi morala sicer po navedbah NIJZ otročnico in novorojenčka obiskati v 24 urah po prihodu iz porodnišnice, kar pa vedno ni mogoče, saj obveščanje porodnišnic o porodih in rojstvih ne poteka na tak način, ki bi zagotovil varno nadaljevanje obravnave.

“Na to opozarjamo že dlje časa,” so opozorili na inštitutu. Porodnišnice po njihovih besedah patronažne službe obveščajo na zelo različne načine. V veliki večini primerov prenesejo odgovornost za obveščanje patronažnih služb na matere, kar pa iz več razlogov ni ustrezno.

NIJZ in ministrstvo za zdravje pripravljata rešitve

Obrazec “prijava poroda” v nekaterih primerih porodnišnice pošljejo z navadno pošto in ga patronažne službe prejmejo z večdnevno zamudo. Zelo redko, v dveh porodnišnicah, po navedbah inštituta obveščanje patronažne službe poteka telefonsko. V enem primeru pa je predaja informacij urejena tako, da zaposlena v patronažni službi v enem od večjih zdravstvenih domov vsakodnevno obišče porodnišnico in pridobi informacije o porodih in rojstvih.

Ob tem so na NIJZ dodali, da so zelo veseli, da lahko v zadnjih tednih intenzivno sodelujejo z ministrstvom za zdravje, kjer pripravljajo rešitve, ki bi omogočile kontinuirano zdravstveno obravnavo vseh pacientov, ne samo otročnic in novorojenčkov, v patronažnem zdravstvenem varstvu.

Na ministrstvu za zdravje pa so za STA poudarili, da je področje obveščanja patronažnih služb sistemsko urejeno s pravilnikom za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Tam je določeno, da preventivni pregledi novorojenčkov obsegajo tudi pisno obveščanje patronažne službe na dan odpusta novorojenčka iz porodnišnice, v primeru indikacije pa otrokovega izbranega zdravnika specialista pediatrije in centra za socialno delo, so pojasnili.

Sredi februarja so na urgenco v Murski Soboti pripeljali sedemmesečnega dojenčka, ki je kljub oživljanju umrl. Ob tem se je izkazalo, da Zdravstveni dom Murska Sobota o nosečnosti mame sploh ni imel podatkov, saj ni oddala uradne prijave nosečnosti. Inšpekcija je medtem že končala z nadzorom nad delom pomurskega centra za socialno delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje