Nika Kovač ministru za zdravje: Do civilne družbe ste pokroviteljski in žaljivi

Slovenija 07. Jan 202310:38 12 komentarjev
Inštitut 8. marec
Borut Živulović/BOBO

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač se je odzvala na besede, ki jih je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v petek namenil civilni iniciativi Glas ljudstva, ki naslednji teden organizira stavko pacientov. Ministru je sporočila, da je bil do predstavnikov civilne družbe pokroviteljski in žaljiv. "Ne bojte se ljudi. V tej bitki smo lahko vaš največji zaveznik, če le niste roke podali kapitalu," je dodala.

Kljub temu da Inštitut 8. marec ne sodeluje pri organizaciji stavke pacientov, ki jo je iniciativa Glas ljudstva napovedala za 10. januar – to je dan pred stavko zdravnikov in zobozdravnikov – se je direktorica inštituta Nika Kovač odzvala na besede, ki jih je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v petek namenil organizatorjem iz civilne družbe.

Kot smo poročali, je minister na novinarski konferenci med drugim dejal, da ga žalosti, da del civilne družbe v “izjemno težkih razmerah poziva paciente k stavki”. Minister pravi, da pogreša predloge o tem, “kako urediti sistemsko korupcijo, kako digitalizirati in spremeniti zasnovo delovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS)”, najbolj pa ga je zbodla zahteva po povečanju normativa za delo družinskih zdravnikov na 2.300 glavarinskih količnikov.

Direktorica Inštituta 8. marec je bila do njegovih besed kritična. Na Facebooku je zapisala, da so člani iniciative Glas ljudstva poudarjali, da napovedana stavka pacientov ni protest proti vladi niti proti zdravnikom, ampak “proti zatečenemu stanju v zdravstvu, ki se je v Sloveniji vzpostavljalo leta”.

“Danes ste dejali, da po ulicah kričijo in ustvarjajo izredne razmere. Do predstavnikov civilne družbe ste bili pokroviteljski in celo žaljivi,” je zapisala in dodala, da je vsem jasno, kakšno je stanje v zdravstvu.

“Okoli 130 tisoč ljudi je trenutno brez osebnega zdravnika. Pred zdravstvenimi domovi so vrste. 85-letna gospa je bila pred Zdravstvenim domom Bežigrad že ob 2.45 zjutraj. Pomembno je, da krizo v zdravstvu rešujemo skupaj,” je še dodala in spomnila na eno izmed predvolilnih obljub vlade, ki jo vodi premier Robert Golob, in sicer krepitev javnega zdravstva.

“Ne bojte se ljudi. V tej bitki smo lahko vaš največji zaveznik, če le niste roke podali kapitalu,” je še javno sporočila ministru Bešiču Loredanu.

Preberite še: Minister Bešič Loredan: V teh časih je nedopustno čakati pred zdravstvenim domom

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje