Nov državni praznik? Predsednici DZ predstavili pobudo za dan znanosti

Slovenija 12. Apr 202317:30 1 komentar
Urška Klakočar Zupančič
Matija Sušnik

Predstavnika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) sta na sprejemu pri predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič predstavila pobudo, da bi dan znanosti razglasili kot nov državni praznik, ki pa ne bi bil dela prost dan.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes sprejela predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Petra Štiha in člana SAZU Franca Forstneriča. Predsednici sta v pogovoru med drugim predstavila tudi pobudo SAZU, da bi razglasili dan znanosti kot nov državni praznik, so sporočili iz DZ.

Urška Klakočar Zupančič, Peter Štih, Franc Forstnerič
Matija Sušnik

Nov državni praznik bi sicer ne bil dela prost dan, je dejal Štih in dodal, da bi pa lahko veliko doprinesel k promociji znanosti. K promociji znanosti pa bi lahko prispevalo tudi preimenovanje ene od državnih štipendij, sta razmišljala akademika.

Štih in Forstnerič sta sicer predsednici DZ predstavila najvišjo znanstveno in umetniško ustanovo v Sloveniji, ki združuje najbolj ugledne strokovnjake na različnih področjih znanosti in umetnosti. Sedež akademije je v Ljubljani, letos pa bodo, kot je poudaril predsednik SAZU, praznovali 85. obletnico ustanovitve akademije.

Urška Klakočar Zupančič, Peter Štih, Franc Forstnerič
Matija Sušnik

SAZU obravnava aktualno dogajanje v znanosti in umetnosti tudi v okviru delovnih teles. Med trenutno bolj dejavnimi telesi je Štih izpostavil sveta za varovanje okolja in za energetiko ter komisijo za človekove pravice.

Omenil pa je tudi svet za razvoj, katerega področje dela je priprava, koordinacija in organiziranje javnih strokovnih razprav o temeljnih vprašanjih družbenega razvoja, ki imajo dolgoročne pomembne posledice za slovensko družbo. Kot je še dejal Štih, so bili v SAZU zelo dejavni tudi v času epidemije covida-19, ko so sodelovali z različnimi deležniki pri obvladovanju krize in pozivali ljudi k cepljenju.

Klakočar Zupančič je z zanimanjem prisluhnila predstavitvi, pobudam in stališčem akademikom ter izrazila pripravljenost za sodelovanje pri odprtih vprašanjih v skladu s svojimi pristojnostmi, so še dodali iz DZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje