Nova Slovenija: “Stanje na področju slovenskih javnih financ nas zelo skrbi”

Slovenija 11. Jul 202316:51 0 komentarjev
Koliko denarja dobijo stranke
PROFIMEDIA

V Novi Sloveniji zahtevajo sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o stanju javnih financ. To se slabša, znova bo tudi treba upoštevati fiskalno pravilo, opozarjajo v stranki.

V Novi Sloveniji (NSi) zahtevajo sklic seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o stanju javnih financ. To se slabša, znova bo tudi treba upoštevati fiskalno pravilo, opozarjajo, zato pričakujejo pojasnila ministrstva za finance, kako bo ob naraščajočih proračunskih obveznostih zagotovilo stabilnost javnih financ.

“Stanje na področju slovenskih javnih financ nas zelo skrbi,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal poslanec NSi in predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec.

Proračunski primanjkljaj je v prvih šestih mesecih znašal 413 milijonov evrov, potem ko je bil v enakem obdobju lani pri 124 milijonih evrov. Skupni odhodki proračuna so bili v prvih petih mesecih letos za dva odstotka, odhodki, očiščeni izdatkov za covid-19 in draginjo, pa za 6,6 odstotka višji kot v lanskem obdobju, je nanizal in spomnil, da se z letom 2024 ponovno uvaja fiskalno pravilo.

“Glede na napovedane politike in obljube vlade se zdi, da se na finančnem ministrstvu ne zavedajo resnosti stanja javnih financ,” je dejal.

Med predvidenimi dodatnimi obveznostmi, za katere da ni jasno, kako bodo financirane, je navedel proračunsko varovalko pri preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek v višini 240 milijonov evrov, izdatke zaradi reforme plač v javnem sektorju, ki bi po nekaterih ocenah lahko znašali tudi milijardo evrov, ter obveznosti pri uvedbi dolgotrajne oskrbe, pri kateri naj bi glede na vladni predlog proračunski izdatki v letu 2024 znašali 72 milijonov evrov in v letu 2025 263 milijonov evrov, od leta 2026, ko naj bi bil sistem polno uveljavljen, pa naj bi javni del stroškov znašal več kot milijardo evrov.

“Sprašujemo se, kako bomo zagotovili ta finančna sredstva, da ne bi ogrozili javnofinančne stabilnosti,” je povedal Vrtovec.

Opozoril je tudi na ohlajanje svetovnega gospodarstva in recesijo v Nemčiji, kar da slovensko gospodarstvo že močno občuti, kaže pa se med drugim v zmanjšanju obsega industrijske proizvodnje. Kritičen je bil do tega, da vlada ni upoštevala opozoril gospodarstva in je ukinila že sprejeto zmanjšanje obremenitve plač prek dohodnine.

Na seji, ki bo po Vrtovčevih besedah še v tem tednu, želijo odgovore ministra za finance, kako bo ob visokih predvidenih odhodkih zagotovil vzdržnost javnih financ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!