“Opečene tačke so še najmanjši problem, vaš pes lahko zaradi vročine umre!”

Slovenija 11. Jul 202306:09 0 komentarjev
pes
PROFIMEDIA

Blazinice na pasjih tačkah so med poletjem, ko se temperature povzpnejo visoko in še posebej med hojo po asfaltu, močno na udaru. Psi se lahko opečejo že v nekaj minutah. A čeprav so opekline na pasjih tačkah hude, morajo biti lastniki psov po mnenju veterinarke Sanje Vukčević previdni: pes lahko namreč od vročine tudi umre. Kako pri štirinožnem prijatelju prepoznati vročinski udar in kaj storiti, če do njega pride?

Veterinarka Sanja Vukčević, dr. vet. med. iz klinike PET VET opozarja, da je pri ravnanju s štirinožnimi prijatelji čez poletje treba upoštevati osnove. Pri tem v prvi vrsti velja, da psi v vročih mesecih potrebujejo več vode in manj hrane, predvsem pa morajo ostati v senci in se izogibati asfalta.

Temperature asfaltiranih pločnikov lahko namreč v poletnih dneh dosežejo več kot 50 stopinj Celzija, opozarjajo v zavodu Psi in mi. Na pasjih tačkah se ob takih temperaturah lahko opekline pojavijo že v nekaj minutah. “Druge zaščite ni, kot da pes ne hodi po soncu ali po asfaltu,” svetuje veterinarka iz klinike PET VET.

Več težav s tem imajo lastniki psov, ki živijo v mestih, saj so tam asfaltne površine prisotne povsod. A lastniki lahko sami preverijo, ali psa lahko spustijo na asfalt. “Celotno dlan in ne samo prstnih odtisov naj položijo na asfalt. Če lahko tako zdržijo 15 sekund, je v redu tudi za psa. Pes bo moral namreč po tej površini hoditi in dihati, hladi se pa samo na tace”.

pes
PROFIMEDIA

Več kot 25 stopinj Celzija je preveč

O primerih nevarnih opeklin na pasjih tačkah žal še vedno beremo vsako poletje. A Vukčević meni, da so opečene tačke v vročinskih udarih za pse še najmanjši problem. “Pes bo prej umrl od vročine,” opozarja. “Psi se hladijo na tace in jezik. Kadar so temperature višje od 25 stopinj Celzija, nima pes kaj početi zunaj, temveč mora biti v senci in imeti dovolj vode. Če že mora iti lulat, ne sme iti po asfaltu, ampak do prve travnate površine in takoj nazaj v senco,” je jasna veterinarka.

Opečene pasje tačke
PROFIMEDIA

Vročina je za naše štirinožne prijatelje namreč zelo obremenjujoča, pravi. “V tem času vidimo veliko psov, ki se sprehajajo po vročini in imajo jezike do tal. Če pogledamo pse v naravi, ti počivajo v senci in počakajo na večer”.

V zavodu Psi in mi tako svetujejo, da se s psom na sprehod odpravite zgodaj zjutraj, pred 6. uro ali v poznih večernih urah, po 20. uri. Vmesni izhodi pa naj bodo kratki. Psom poleti prav tako bolj odgovarja počasnejši ritem hoje, svetujejo.

Temperaturi razbeljenega asfalta pa se v vročih mesecih zelo hitro približa tudi temperatura v nehlajenem parkiranem avtomobilu. Psa zato v nobenem primeru ne puščajte v avtu, še opozarjajo. Pri zunanji temperaturi 34 stopinj Celzija se temperatura v avtomobilu v pol ure dvigne nad 50 stopinj, pri čemer ne pomaga niti, če ste na avtomobilu pustili odprta okna ali da je parkiran v senci.

“Če lastnik psa pusti v avtu, lahko ta pogine že v roku 15 minut”, opozarja tudi veterinarka Vukčević.

Pes v avtu
PROFIMEDIA

V ambulanti PET VET primerov lastnikov, ki bi k njim vozili pse z ožganimi tačkami, nimajo, pove. “Ne, stranke smo naučili, da so glede tega res pozorni. Vsakemu posebej razložimo, kaj lahko in kaj ne,” pojasnjuje veterinarka.

Spominja se, da se je pred leti to dogajalo veliko pogosteje, a vsakoletne kampanje ozaveščanja, ki se začnejo že spomladi, dosegajo svoj namen. “Ljudje so dobro ozaveščeni”.

Kako pri psu prepoznati vročinski udar?

Veterinarji pa po podatkih portala Pes, moj prijatelj v zadnjih letih zaznavajo povečano število psov, ki so doživeli vročinski udar. Ta lahko nastopi, kadar so temperature zraka nad 30 stopinj Celzija, vlažnost zraka je višja, medtem ko sta kroženje in prezračenost slaba.

V takih primerih lahko pri psu zelo hitro nastopi toplotni udar, ki lahko brez pravočasnega ukrepanja privede do resnih poškodb ali celo smrti.

Vročinski udar pri psih prepoznate po hitrejšem in plitvejšem dihanju, hitrejšem bitju srca, apatičnosti, nekoordinaciji, motnjah ravnotežja, bruhanju in rektalnih krvavitvah. Na to, da je pes doživel vročinski udar, lahko kažejo tudi svetlo-rdeč jezik, rdeče ali blede desni in gosta, lepljiva slina. Tudi šok in koma sta znaka pregretja psa.

Pes
PROFIMEDIA

Kako psu pomagati?

Če pes doživi vročinski udar, morate ukrepati takoj, najprej svetujejo na portalu Pes, moj prijatelj. Psa premaknite na hladnejše območje, naj bo to senca ali klimatiziran prostor. Nato mu postopno znižujte temperaturo: psa ohlajajte z vodo, pri tem uporabite mokre brisače in rjuhe. Nikoli ne uporabite ledene ali mrzle vode, psa prav tako ne polivajte ali potopite v vodo, temveč ga postopno hladite po vratu, prsih in trebuhu.

Če pes lahko pije, mu ponudite hladno vodo, a ga z njo ne silite. Če pes ni zmožen piti, mu jezik namočite v vodo, vendar ga v nobenem primeru ne silite s hladnimi kockami.

Ko telesna temperatura pri psu pade na 39 stopinj Celzija, prenehajte s postopki ohlajanja, psa osušite in ga narahlo pokrijte. Tudi ko psu temperatura pade, ga vseeno odpeljite do veterinarja, ki bo žival pregledal. Po slabših scenarijih lahko namreč vročinski udar povzroči resne poškodbe organov. Pri psih, ki so že doživeli toplotni udar, pa je nevarnost novega udara večja, še pojasnjujejo na portalu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!