Spregovorila članica Vučićeve SNS “kleti”: Sram me je

Svet 11. Jul 202315:06 12 komentarjev
Jovana Brajović
Jovana Brajović. (Vir: N1)

V Srbiji je na spletu zakrožil interni seznam več kot 14.000 domnevnih lažnih (bot) računov Srbske napredne stranke (SNS) na družbenih omrežjih, skupaj z imeni in priimki ljudi, ki za njimi stojijo. Sodeč po seznamu so te lažne profile na družbenih omrežjih pravzaprav upravljali številni zaposleni v javnem sektorju. Srbski N1 se je pogovarjal z Jovano Brajović, ki je bila osem let del organizirane spletne ekipe za nadlegovanje političnih nasprotnikov SNS.

Jovana Brajović je bila po številu nalog najbolj aktivni član lokalne spletne ekipe botov Srbske napredne stranke (SNS). Kot je povedala za srbski N1, je v zameno za zaposlitev v državnem podjetju pristala na žaljenje ne le političnih nasprotnikov omenjene stranke, temveč tudi njihovih koalicijskih partnerjev, članov Socialistične stranke Srbije (SPS).

Verjetno je v vsaki lokalni skupnosti, vsekakor pa v vsaki občini in mestu na jugu Srbije, na oblasti SNS. A ne v Surdulici – tam ima večino SPS.

Brajović, ki je sicer članica Srbske napredne stranke, je v pogovoru za N1 Beograd povedala, da je delala po navodilih Dragana Stevanovića Bosketa, (trenutno) državnega sekretarja na ministrstvu za gradbeništvo, promet in infrastrukturo.

Jovana se je rodila leta 1985 v Surdulici, po izobrazbi pa je elektrotehnik računalništva. Zaposlena je v Vlasinskih hidroelektrarnah, kjer je leta 2014 začela delati kot čistilka, nato je postala receptorka, zdaj pa je zaposlena v elektro oddelku.

O delu, ki ga je opravljala za spletno ekipo, je dejala, da je “tako odvratno, da bi vsem otrokom priporočila, da hodijo v šolo, da jim tega ne bi bilo treba doživeti”.

Organizirani napadi

Nadaljevala je pripoved – kot mati samohranilka, ki ni imela nič, se je včlanila v SNS. “Nobene zaščite nimaš, molčiš, trpiš, kaj boš … Takšnih žensk je še veliko več. Samo molčijo, da imajo delo. Nikogar ni, ki bi jih zaščitil, jaz sem potrebovala osem let, da sem se uprla,” je opisala svojo stisko.

V spletni skupini je delovala pod imenom Ksenija Savić. Na lažnem profilu na Facebooku s tem imenom piše, da je Ksenija iz Niša, živi v Beogradu, študirala je na filološki fakulteti, dela pa na medicinski. Poleg tega profila je imela še okoli 10 drugih z drugačnimi imeni.

Objave bota Ksenije Savić
Objave Ksenije Savić. (Vir: N1)

Po besedah Jovane Brajović je bilo na začetku v ekipi ogromno ljudi, a ko so začele uhajati informacije, so število zaposlenih zmanjšali na pet.

Najprej so začeli politične nasprotnike pod lažnimi profili napadati na Twitterju, in sicer ministra brez resorja Novico Tončeva, ki je zadolžen za pospešen razvoj nerazvitih občin, pa tudi njegove sodelavce. Čeprav so bili napadi sprva usmerjeni le zoper politične akterje, so sčasoma začeli žaliti tudi njihove družine. Kot je povedala Brajović, so dobili naloge, ki so jih morali izvesti, da ne bi izgubili svoje stalne službe v javnem sektorju.

Ena izmed tarč Jovane Brajović je bila tudi zdravnica Aleksandra Popović, nevrologinja, ki dela v Zdravstvenem centru v Surdulici. Več mandatov je bila svetnica SPS. “To je katastrofa, tej ženski ne morem pogledati v oči. Groza. Matere smo nazivali s priležnicami. Kako bi bilo, če bi tako rekli meni, če bi v mestu srečali mojega otroka in mu rekli, da je njegova mama priležnica,” je pripovedovala.

50 evrov za napad na ministra

Še pred osmimi meseci je bila Jovana na minimalni plači, ob tem pa so jo izsiljevali – “delaj, če ne ostaneš brez službe”. Ko je govora o službi, to pomeni izvajanje napadov s pomočjo lažnih, anonimnih profilov. Navodila za napade je dobila v lokalni strankini Viber skupini. Poleg teh nalog je opravljala tudi redno službo v državnem podjetju, torej v elektrarni.

“Padla sem v sekto SNS Surdulica. Če ti rečejo, da moraš skočiti v kanal, to narediš. Sekta. Ko sem se zavedela, kaj sem naredila ljudem, sem temu rekla ne,” pripoveduje.

Za “bot naloge” niso bili dodatno plačani. Za dva napada na Tončeva so dobili po 50 evrov. “Vrnila jih bom, ko se bom postavila na noge. Vrnila bom teh sto evrov. Toliko smo bili vredni. Delala sem za njihove stolčke, da so se dobro počutili in prejemali visoke plače. Predsednik je rekel, da delamo za svoje otroke. Nikjer nisem videla svojega otroka,” je dejala. “Kaj pa moja elektrika, ko mi jo bodo izklopili? Kje je voda zame, kje je hrana zame? Delala sem za njihove otroke, ne svoje,” je dodala.

Pričakovala je garancijo za dostojno življenje, a dobila ni nič, pravi, z izjemo tega, da jo je sram same sebe. “Sram me je, da tej ženski (zdravnici, op. a.) in ministru ne morem pogledati v oči. Hči je enkrat prišla iz šole in rekla, da vsi govorijo, da sem to jaz, in naj tega ne počnem, ker ni lepo – žaliti ženske, ki so nekomu mame.” Čeprav je vedela, da ima njena hčerka prav, ji je rekla, naj utihne, češ da ne ve ničesar.

“Povedala sem resnico”

Zdaj so Jovano oziroma njen lažni profil prijavili. Ob tem so ji zagrozili s tožbo, rekli so ji tudi, da imajo “svoje ljudi na sodišču v Nišu”, grozili so ji, da ne bo mogla preživljati otrok. Prijavil jo je Boban Petrović, direktor elektrarne, v kateri je zaposlena. Po besedah Jovane Brajović je od nje večkrat zahteval tudi gole fotografije in spolne odnose.

Sporočila direktorja srbske elektrarne
Sporočila direktorja elektrarne. (Vir: N1)

Ko se je želela dogovoriti za redno zaposlitev, ji je odpisal: “Pošlji neko slikico in se bova pogovorila. Kiss.” Spet drugič, ko je prosila za menjavo delovnega mesta, ji odgovoril s povabilom, naj prosi za prost dan in gre z njim v Niš. Vse to se je dogajalo ob vsaki njeni prošnji od leta 2015, novinarki N1 Beograd je pokazala več sto sporočil.

Dejala je še, da je pripravljena na vse negativne komentarje in napade, ki jo čakajo zdaj, ko je spregovorila. “Mogoče ne bom imela denarja za otroke, sem pa vsaj povedala resnico. Imam dve roki, dve nogi, znašla se bom in poskrbela za svoje otroke. Če bo treba, bom prosila, ampak bom prosila zanje.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje