Nova strategija prinaša nacionalni center za demenco

Slovenija 06. Apr 202315:13 0 komentarjev
Starostniki
simbolna fotografija (Profimedia)

Člani odborov za zdravstvo in za delo, družino, socialne zadeve in invalide pozdravljajo strategijo obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2030. Od vlade pričakujejo, da dokument čim prej sprejme. Strategija prinaša deset ciljev, med drugim vzpostavitev nacionalnega centra za demenco.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Osterc je predstavil strategijo in dejal, da ureja več področij, saj imajo osebe z demenco težave na vseh področjih življenja. “Strategija določa ukrepe, ki bodo zagotavljali dostopnost do informiranosti prebivalstva o demenci, kar najbolje zadovoljevali potrebe oseb z demenco in njihovih svojcev ter zagotovili zadostno podporo v vseh okoljih,” je prepričan.

Strategija prinaša deset ciljev, med drugim vzpostavitev nacionalnega centra za demenco, ki bo skrbel za strokovni razvoj področja, kakovost storitev in izboljšanje poklicnih kompetenc izvajalcev v verigi oskrbe oseb z demenco. Center bo izvajal tudi raziskovalno delo, skrbel za učinkovito, strokovno, kakovostno in gospodarno izvajanje strategije ter spodbujal ozaveščanje in izobraževanje splošne javnosti za vzpostavitev demenci prijaznih okolij.

Državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič pa je poudaril, da bolniki potrebujejo prilagojene storitve in programe socialnega varstva ter skupnostno obravnavo. Slednja bo zajeta tudi v novem zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki bo pripravljen najpozneje v začetku junija, je zagotovil. Strategija pa predvideva prilagoditev bivanjskih prostorov za osebe z demenco v prostorih institucionalnega varstva in redno izobraževanje o prepoznavanju demence za zaposlene v Centrih za socialno delo.

Strategijo je predstavilo tudi več članov delovne skupine. Predstojnik katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani Zvezdan Pirtošek je povedal, da strategija naslavlja tudi diagnosticiranje demence, saj je v Sloveniji diagnosticirana le četrtina vseh bolnikov. Prav tako po njegovih besedah ni točnih podatkov o številu oseb z demenco, zato bodo vzpostavili register za spremljanje značilnosti demenc.

Predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec pa je opozorila, da pomoč, informacije in znanje potrebujejo tudi svojci, “ki se znajdejo v hudih stiskah in težavah, bolniki namreč zelo hitro postanejo odvisni od drugih”.

Poslanci so v razpravi pohvalili strategijo in izrazili podporo. Ob tem je poslanka SDS Eva Irgl opozorila, da je demenca zdravstveni in socialni problem, strategija pa piše, da oskrba oseb z demenco sodi v področje dolgotrajne oskrbe. Poudarila je, da se v Sloveniji zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše, ne izvaja, ker je aktualna vlada zamaknila njegovo izvajanje.

Poslanec Svobode Dean Premik je pozdravil strategijo in dejal, da jo država potrebuje. Rešitev vidi v vzpostavitvi nacionalnega centra, “ki bo zdravnike povezal med seboj”. Poslanko Svobode Terezo Novak pa veseli, da je bistvena sestavina strategije ohranjanje dostojanstva teh oseb. “Dejstvo je, da so lahko tudi dementni ljudje, ki živijo doma, zapostavljeni,” je opozorila.

Poslanec Svobode Miroslav Gregorič pa je dejal, da posebej podpira raziskave, vzpostavitev centra in preventivno delovanje. Ob tem je vesel, da strategija vsebuje tudi akcijski načrt.

Vzpostavitev centra pozdravljajo tudi v SDS, je dejal poslanec Dejan Kaloh. Podpira tudi izobraževanje o demenci in vzpostavljanje prijaznega okolja. Pomembno je, da strategija govori tudi o paliativni oskrbi, je še povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!