Zaradi ugotovitev inšpekcije je Svetina že dobil pogodbo o zaposlitvi na RTVS

Slovenija 05. Apr 202314:58 17 komentarjev
Luka Svetina
Foto: RTVS

Delovna inšpekcija je na RTV Slovenija ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med honorarnimi sodelavci, pri katerih so zaznali prikrito delovno razmerje, sta tudi novinarja oziroma voditelja na TV Slovenija Luka Svetina in Valentina Plaskan. Svetina nam je dejal, da mu je vodstvo že ponudilo pogodbo o zaposlitvi, s katero je soglašal.

Delovna inšpekcija je v zadnjem času zaradi številnih prejetih prijav večkrat obiskala Radiotelevizijo Slovenija (RTVS). Po naših neuradnih informacijah so inšpektorji pod drobnogled vzeli tako razmere na televiziji kot tudi na radiu. Ugotovili so več kršitev delovne zakonodaje: prikrita delovna razmerja, prekomerno nadurno delo, onemogočanje tedenskega počitka, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji …  Zapisnike o nadzorih so poslali RTVS, ki ima sedaj možnost, da se o ugotovitvah izjasni. Nato bo inšpekcija izdala odločbe; pričakovati pa je mogoče tudi globe. Vendar te velikih sistemov, kot je RTVS, prav hudo ne prizadenejo, pravijo naši sogovorniki.

Po neuradnih informacijah N1 so inšpektorji kršitve – prikrito delovno razmerje – ugotovili tudi v primeru sodelovanja zavoda z voditeljema oziroma novinarjema Luko Svetino in Valentino Plaskan. Kot je znano, sta na TV Slovenija začela delati po tem, ko je njeno vodenje prevzel Uroš Urbanija. Svetina je bil v preteklosti novinar Nove24TV, Plaskan pa Planeta TV. Kot nam je povedal Svetina, ga je vodstvo že obvestilo, da ga morajo na podlagi odločbe inšpekcije zaposliti in mu ponudilo pogodbo o zaposlitvi. Svetina je z njo soglašal.

Zakon o delovnih razmerjih je sicer jasen: v primerih, ko gre za elemente delovnega razmerja – če torej delavec dela na sredstvih in po navodilih delodajalca – mora biti razmerje urejeno s pogodbo o zaposlitvi.

Valentina Plaskan
RTVS

Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić  nam je dejal, da konkretnih primerov  ne more komentirati, saj je prekrškovni postopek še odprt. Pred dnevi pa je na novinarski konferenci povedal, da so nadzor na RTVS opravili zaradi velikega števila prijav. Nekatere med njimi so bile po Lukićevih besedah zelo dobro utemeljene in podkrepljene z dokazi. Na vprašanje, zakaj so inšpektorji večkrat obiskali ravno nacionalno radiotelevizijo, pa je odgovoril, da nadzor opravijo v vseh primerih, ko se število prijav poveča. RTVS torej po njegovih besedah ni nobena izjema,  inšpektorji pa da svoje naloge odgovorno opravljajo.  Kot je še povedal za STA, ugotovitve v nadzoru na RTVS kažejo, da se je ta javni zavod z vidika delavskih pravic vrnil dobro desetletje nazaj, torej v čas, ko so se aktivirali sindikalni boji.

Na RTVS pa so v odzivu za STA zapisali, da se očitki inšpektorata nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca. Nekateri primeri pa da so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Ta je očitke zavrnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje