Pediatri ogorčeni nad predlogom uvedbe veganskih obrokov v vrtce in šole

Slovenija 06. Apr 202306:06 34 komentarjev
šola ,prehrana
Profimedia

Potem ko je strateški svet za prehrano predlagal, da bi imeli šolarji možnost izbire rastlinskega oziroma veganskega jedilnika, so se na to zamisel ostro odzvali pediatri. Prepričani so, da predlog ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov, obstaja pa možnost, da se zgodi obratno. "Odziv je pripravljen in usklajen s pediatrično stroko v Sloveniji, pripravili smo ga, da zaščitimo zdravje malčkov, otrok in mladostnikov pred neutemeljenimi in nestrokovnimi posegi," so zapisali.

Na seji strateškega sveta za prehrano so v torek razpravljali o recenziji novih smernic za prehrano v vrtcih in šolah in med drugim predlagali dva jedilnika, od katerih naj bi eden temeljil na osnovi rastlinskih živil. Spremembe naj bi začele veljati v prihodnjem šolskem letu.

Po naših informacijah so uporabili izraz “na osnovi rastlinskih živil” in ne “veganski”, saj so vegani tisti, ki ves čas uživajo izključno živila rastlinskega izvora, obroke na osnovi rastlinskih živil pa uživajo tudi tisti, ki sicer niso vegani.

Na njihov predlog so se ostro odzvali pediatri s prvo podpisano pediatrinjo in predsednico razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo dr. Natašo Bratina. Med podpisniki sta tudi strokovna direktorja ljubljanske in mariborske pediatrične klinike ter vodja službe za dietoterapijo in bolniško prehrano pediatrične klinike.

Sporna recenzija že recenziranih smernic

Smernice, ki so jih zdaj – očitno na lastno pobudo – recenzirali člani strateškega sveta za prehrano, so pediatri in drugi strokovnjaki za prehrano otrok pripravljali dolgo časa. “Da bi posodobili obstoječe smernice, ki so v veljavi od leta 2010, smo bili od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pred dobrimi petimi leti pediatri in dietetiki s pediatrične klinike povabljeni k prenovi omenjenih smernic,” so zapisali.

“V smernice smo vključili vsa najnovejša znanstvena dognanja s področja prehrane malčkov, otrok in mladostnikov ter vsa aktualna mednarodna priporočila, ki se jih lahko implementira v našo kulturo oziroma družbo. Še več, jasno smo opredelili tudi vse medicinsko indicirane diete, ki so za zdravje otroka z neko boleznijo nujne, saj se mu edino tako lahko omogočita optimalna rast in razvoj, in to brez zdravstvenega tveganja in tveganja za pomanjkanje hranil.”

Opozorili so, da je Razširjen strokovni kolegij (RSK) za pediatrijo smernice prvič obravnaval že septembra 2022 in jih 7. marca letos tudi dokončno potrdil. “Glede na to, da je RSK za pediatrijo, s čimer se strinja tudi Strokovni svet za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu kot najvišji strokovni organ v državi na tem področju, smernice že potrdil, pričakujemo, da se strokovno ne bo več posegalo v vsebino smernic, ampak da bodo v celoti implementirane v prakso.”

kosilo, vegan
Profimadia

Pediatri so prepričani, da naloga strateškega sveta za prehrano “ni recenzija že recenziranih in s strani Razširjenega kolegija za pediatrijo potrjenih smernic”. Dodali so, da ni potrebe po reorganizaciji trenutne organiziranosti vrtčevske in šolske prehrane v Sloveniji, ker ta deluje dobro.

Predlog je lahko škodljiv za zdravje otrok

Po njihovem mnenju predlog strateškega sveta ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov, obstaja pa možnost, da se zgodi obratno.

Opozorili so tudi na problematiko motenj hranjenja pri otrocih in mladostnikih, ki so v Sloveniji v zadnjih letih v velikem porastu. “Del porasta lahko pripišemo covid-19 izolaciji, drugi del pa neustreznemu promoviranju različnih prehranskih vzorcev, vključno z vegansko prehrano med otroki in mladostniki,” so zapisali in dodali, da je to tudi znanstveno dokazano. “Veganski način prehranjevanja malčkov, otrok in mladostnikov je glede na trenutno veljavne smernice Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano odsvetovan,” so opozorili.

Tudi tragični primeri

Predsednik Sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš nam je povedal, da se je žal že srečal tudi s primeri, ki so se končali tragično. “Otroci so bili sprejeti v bolnišnico, a so prišli prepozno. Zaradi veganske prehrane so bili zahirani in hudo bolni.” Po drugi strani pa, je dejal, je imel tudi primere otrok iz deklarirano vegetarijanskih in veganskih družin, “ki so svojo potrebo po mesu potem dobili pri sosedu, v šoli ali kje drugje, kjer so na skrivaj jedli meso”.

Opozoril je, da nismo naredili nič, če otrokom v šoli ponudimo zdravo hrano, ki je nihče noče jesti, nato pa otroci po šoli hodijo v trgovine in lokale, kupujejo energijske pijače in drugo nezdravo hrano.

Podpisniki so prepričani, da pri tako pomembnih vprašanjih, kot je zdravje otrok, politika oziroma strateški svet za prehrano, “v katerem povrh vsega ni niti enega samega pediatra”, ne sme in ne more mimo stroke. Pozivajo, da se pediatrična stroka aktivno vključi v vsa posvetovalna telesa, ki sprejemajo strateške usmeritve glede vprašanj, povezanih z zdravjem in dobrobitjo otrok, in se ji tudi prisluhne.

Obstaja tudi pomislek, da strateški svet promovira parcialne interese določenih industrij. “Če jeste samo rastlinsko hrano, lahko hitro pride do pomanjkanja določenih hranil, zato potrebujete prehranske dodatke, te dodatke pa je seveda treba kupiti. Trg prehranskih dopolnil ni tako reguliran kot trg zdravil,” je še povedal Baš.

Svetu za prehrano so po njegovi ustanovitvi očitali, da je večina članov privržencev veganstva. Po teh opozorilih so v svet vključili tudi predstavnike kmetov in prehransko-živilske oskrbovalne verige, ne pa tudi pediatrov. Pojavile so se tudi skrbi, da bi svet promoviral prehranska dopolnila in nekatere konkretne proizvode, saj je bil eden od članov sveta Boštjan Jakše povezan s shemo Herbalife. Z vlade so takrat sporočili, da je Jakše ob začetku sodelovanja v svetu predložil podatke o tem, da njegova soproga prejema nadomestilo licenčnine ponudnika prehranskih dopolnil, in dodali, da Akt o ustanovitvi in imenovanju članov Strateškega sveta za prehrano določa, da člani strateškega sveta delujejo v skladu s predpisi s področja integritete in preprečevanja korupcije.

Na večini sestankov sveta sodeluje tudi predsednik vlade Robert Golob.

Pod izjavo so se podpisali izr. prof. dr. Nataša Bratina, dr. med., spec. pediatrije, predsednica Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo; izr. prof. dr. Nataša Toplak, dr. med., spec. pediatrije, predsednica Strokovnega sveta za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu; doc. dr. Marko Pokorn, dr. med., spec. pediatrije, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana; izr. prof. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., spec. pediatrije, predstojnik Klinike za pediatrijo UKC Maribor ter član Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo; izr. prof. dr. Matjaž Homan, dr. med., spec. pediatrije, namestnik strokovnega direktorja Pediatrične klinike UKC Ljubljana ter član Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo; asist. dr. Matjaž Homšak, dr. med., spec. pediatrije, predsednik Združenja za pediatrijo pri Slovenskem Zdravniškem društvu; prim. Polonca Truden Dobrin, dr. med., MSc (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske), spec. epidemiologije, spec. javnega zdravja, Vodja Programa ZDAJ – Zdravje danes za jutri, NIJZ; Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije, predsednik Sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem Zdravniškem društvu; asist. dr. Mojca Juričič, dr. med., spec. šolske medicine in javnega zdravja, predsednica Sekcije za šolsko, študentsko in adolescentno medicino pri Slovenskem Zdravniškem društvu; Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. tehnol., klinična dietetičarka, vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana; doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., klinični dietetik, Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje