Rajić ob prestopu v SAB: Volitve se bližajo

N1 video 16. Dec 202108:57 > 16. Mar 2022 10:49
SAB
Egon Parteli/N1

Poslanska skupina SAB se krepi, vanjo prestopa Branislav Rajić, ki je bil do zdaj del poslanske skupine nepovezanih poslancev. Odločitev za prestop je padla tudi v luči bližajočih se državnozborskih volitev, je povedal poslanec Rajić. "Volitve se bližajo," je dejal in dodal, da mora biti jasno, kaj zastopa.

Poslanska skupina SAB, ki šteje pet poslancev, se krepi. V njene vrste prestopa nepovezani poslanec Branislav Rajić. “Stranka SAB raste. Rastemo programsko, rastemo lokalno, pridružilo se nam je več kot 350 novih članov, rastemo na anketah in danes smo zrasli tudi v državnem zboru,” je prestop napovedala predsednica SAB Alenka Bratušek.

“Stranka SAB, v katero vstopam, zagovarja enake socialno-liberalne vrednote, kot jih zagovarjam tudi jaz,” je rekel Rajić. Napovedal je, da bo še naprej deloval za Maribor, kjer je bil izvoljen. Odločitev za SAB je padla tudi v luči bližajočih se državnozborskih volitev. “Odločal sem se na podlagi tega, kaj so vrednote, ki jih je treba v prihodnje zagovarjati. Volitve se bližajo, moram biti dovolj jasen glede tega, kaj želim zastopati,” je povedal in dodal, da je to našel v programu SAB.

Je mogoče pričakovati še kak prestop v SAB? Bratušek je odgovorila, da bodo o tem obveščali, ko in če bo do prestopa prišlo.

V prihodnjih dneh bodo poslanci odločali o interpecijah zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka in notranjega ministra Aleša Hojsa. Obe so poslanci SAB podpisali. “Iskreno povem, da nimam velikih pričakovanj, da bi interpelaciji uspeli. Vidimo, koliko imamo v državnem zboru oportunistov, ki govorijo eno, delajo pa drugo,” je rekla Bratušek.

Rajić izvoljen na listi SMC

To pomeni, da v poslanski skupini nepovezanih poslancev ostajajo le še trije poslanci: Janja Sluga, Igor Zorčič in Jurij Lep. Da se v tej poslanski skupini nekaj dogaja, je bilo mogoče slutiti ob vložitvi predloga sprememb zakona o nalezljivih boleznih. Rajića namreč na predstavitev tega projekta nepovezanih poslancev ni bilo, prav tako se pod predlog ni podpisal. To naj bi med ostalimi nepovezanimi poslanci vzbudilo kar nekaj začudenja in nejevolje.

Rajić je bil sicer na zadnjih parlamentarnih volitvah izvoljen na listi SMC. A se je pridružil Slugi in Zorčiču ter na začetku letošnjega leta zapustil stranko Zdravka Počivalška.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev se je Rajiću že zahvalila za sodelovanje. “Upamo, da bo našel svojo pot v politični stranki, za katero se je odločil,” so zapisali. Spomnili so, da so se v poslansko skupino povezali poslanci, ki se niso strinjali z načinom dela sedanje vladne koalicije. “Ves čas delujemo samostojno in v skladu z ustavo glasujemo po svoji vesti, o najpomembnejših temah pa se poskušamo uskladiti,” so zapisali.

V zadnjih mesecih se je SAB okrepila

Stranka Alenke Bratušek se je, kot se rada pohvali, v zadnjih mesecih okrepila za 350 članov. Septembra so k njej prestopili vsi člani kočevskega odbora in več članov velenjskega odbora Desusa. Odstopne izjave naj bi nekateri odhajajoči člani zapakirali kar v škatlo za čevlje.

Pridružitev k stranki SAB je na začetku meseca napovedal tudi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je pred dvema letoma zapustil Desus. Tokratno izbiro SAB je pojasnil z besedami, da mu je ta od vseh strank trenutno najbliže – zdi se mu “najbolj razumna in najbolj simpatična”.

V poslanskih klopeh so se razmere ta teden že nekoliko spremenile, svoj izstop iz poslanske skupine SMC je napovedala poslanka Mateja Udovč. Prestopa v stranko Aleksandre Pivec Naša dežela.

Kako bo poslanka Udovč v prihodnje delovala v parlamentu, še ni jasno. Po neuradnih informacijah N1 naj bi Udovč še naprej želela delovati v poslanski skupini SMC, a samostojno. Kaj takšnega se v parlamentu še nikoli ni zgodilo. Možen razlog za ta preobrat pa bi bila lahko njena plača.