Novi ukrepi: samotestiranje tudi za učence nižjih razredov

Slovenija 27. Okt 202117:11 > 28. Okt 2021 09:30 1 komentar
Šola
PROFIMEDIA

Zaradi vse slabših epidemioloških razmer v državi je vlada skupaj s strokovno skupino za covid-19 sprejela nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Ukrepi se nanašajo večinoma na šole in delo, napovedana pa so tudi zaostrovanja pri izvajanju pogoja PCT. Novi ukrepi bodo v veljavo stopili 1. novembra.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci predstavil nov sveženj ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

S 1. novembrom so napovedane naslednje spremembe:

Samotestiranje se uvede za vse učence osnovne šole (torej tudi za nižje razrede), dijake in študente: potekalo bo dvakrat tedensko — ob ponedeljkih in sredah, s pravico do uporabe desetih testov za samotestiranje. To je potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športnorekreativnih dejavnostih in za obšolske dejavnosti ne glede na starost učenca in dijaka.

Delavci na test vsakih 48 ur: Za opravljanje dela se poveča pogostnost testiranja s hitrimi antigenskimi (HAG) testi za samotestiranje, ki bodo zdaj veljali 48 ur. To pomeni, da mora imeti delavec ob začetku opravljanja dela veljaven test, ki ni starejši od 48 ur. V primeru enakomerno razporejenega delovnega časa oziroma enoizmenskega delovnika od ponedeljka do petka to pomeni, da se mora delavec praviloma testirati vsak ponedeljek, sredo in petek pred začetkom dela, torej na vsakih 48 ur med delovniki, ne pa tudi v nedeljo. V primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, začasne prerazporeditve delovnega časa, izmenskega dela, odrejenega dela preko polnega delovnega časa, dodatnega dela ali zaradi morebitne odsotnosti pa se šteje, da delavec ob nastopu dela izpolnjuje pogoj PCT, če začne opravljati delo v mejah 48 ur, ki so izkazane z dokazilom o opravljenem testiranju s testom HAG za samotestiranje ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur.

Obvezno nošenje zaščitnih mask: kljub izpolnjenemu pogoju PC (preboleli, cepljeni) bo uporaba zaščitne maske obvezna v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, kjer prihaja do medosebnega stika.

Uvedba rednega presejalnega testiranja: pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti in pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev, ki jih bo krila država. To pomeni, da se bodo uporabniki zdravstvenih storitev in oskrbovanci redno testirali za preprečitev izbruha okužb.

Poostreno nadzorovanje pogoja PCT

Minister Poklukar je danes med drugim pozval vse, ki preverjajo pogoj PCT, da se tega dosledno držijo. “Prav tako lahko vsi, ki storitve uporabljate, tudi sami opomnite izvajalce na preverjanje pogoja PCT,” je še povedal.

Janez Poklukar
Urad vlade za komuniciranje

Poklukar ocenjuje, da sta edino, kar nas lahko v tem trenutku reši in obvaruje stabilnost našega zdravstvenega sistema, cepljenje in dosledno izvajanje pogoja PCT. “Če kot družba v naslednjih dneh ne bomo sposobni dosledno izvajati pogoja PCT, kot smo ga na začetku septembra, bomo morali ponovno omejevati družbeno življenje,” je opozoril zdravstveni minister.

Tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal strožje preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT. “Ne smemo več ignorirati naraščajočih številk. Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v lockdown (zaprtje, op. a.),” je sporočil in dodal, da je sklical inšpekcijske službe in naročil strožji nadzor nad lokali. “Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli,” je posvaril na Twitterju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje