Novost za lastnike nepremičnin: bo to preprečilo fiktivne prijave naslovov?

Slovenija 17. Apr 202319:21 14 komentarjev
Pošta nabiralniki
Srdjan Živulović/BOBO

Februarja letos je Ptujčan odkril, da je na njegovem domačem naslovu prijavljen še nekdo. Gre za tako imenovane fiktivne prijave, ki pa jih – če so izpolnjeni vsi pogoji – ni mogoče preprečiti. Po novem bo lahko vsak lastnik ali solastnik nepremičnine na portalu eUprave podal obvestilo, da ne soglaša s prijavo prebivališča na naslovu nepremičnine.

Februarja letos je občan Ptuja odkril, da se je s ponarejenim podpisom nekdo prijavil na njegov domači naslov. Kot so za N1 tedaj povedali na upravni enoti, se fiktivne prijave vedno pogosteje dogajajo zato, ker zadnjih nekaj let lastniku ni treba biti prisoten pri prijavi prebivališča na naslovu nepremičnine, prav tako pa upravne enote nimajo pristojnosti, da bi preverjale pristnost podpisa. Lahko pa lastnik stavbe katerokoli upravno enoto v Sloveniji zaprosi, da mu posreduje podatke, kdo ima na dotičnem naslovu prijavljeno stalno ali začasno prebivališče.

Z ministrstev za digitalno preobrazbo, javno upravo ter notranje zadeve pa so zdaj opozorili na brezplačno storitev na portalu eUprave, na katerem lahko lastniki ali solastniki nepremičnin upravni enoti sporočijo, da ne soglašajo z novo prijavo posameznika ali več posameznikov na naslovu nepremičnine.

Upravna enota bo nato v Register stalnega prebivalstva pod opombo zavedla opozorilo, ki ga bo uradna oseba videla ob morebitni novi prijavi posameznika na naslovu nepremičnine. Lastnik ali solastnik nepremičnine lahko opozorilo kadarkoli tudi prekliče.

V sporočilu, pod katerim so podpisana tri ministrstva, pa ob tem še navajajo, da to opozorilo, ki ga na eUpravi odda lastnik, ne more preprečiti prijave na naslovu, če so zanjo izpolnjeni pogoji iz zakona o prijavi prebivališča. “Opozorilo je za uradno osebo indic, da je lahko prijava lažna, zato se v posebnem postopku po uradni dolžnosti preverja njena resničnost,” so še dodali. Če lastnik nepremičnine ugotovi, da je na njegovem naslovu brez dovoljenja prijavljen še kdo, naj na to opozori upravno enoto in poda prijavo tudi policiji.

Na problematiko fiktivnih prijav so na Upravni enoti Ptuj po besedah njenega načelnika Metoda Graha lani opozorili tudi nekdanjega ministra za javno upravo Boštjana Koritnika in mu predlagali overitev podpisa na najemni pogodbi, a njihov predlog ni bil sprejet – za stranke naj bi namreč pomenil preveliko obremenitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje