NSi v sklic Knovsa: Golob naj bi vplival na delo varnostno-obveščevalnih služb

N1 video 24. Okt 202314:37 > 14:46 19 komentarjev

NSi so ponedeljkova razkritja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pred preiskovalno komisijo močno presenetila. Zaradi vsebin, ki so jih poslanci slišali na zaprtem delu seje, so se odločili, da bodo sklicali nujno sejo Knovsa. "Mogoče je razumeti, da je predsednik vlade uporabil svoj politični vpliv na konkretne postopke dela varnostno-obveščevalnih služb," je dejala poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. Med tem v Levici pravijo, da se morajo koalicijske partnerice pogovoriti.

Razkritja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava na ponedeljkovi seji preiskovalne komisije so močno presenetila NSi. “Čeprav smo v javnosti že marsikaj slišali, sta obe priči postregli s konkretnimi podatki, datumi in imeni oseb, ki so prisostvovale pri pogovorih s predsednikom vlade Robertom Golobom in s posameznimi člani Gibanja Svoboda,” je dejala poslanka NSi in članica preiskovalne komisije Vida Čadonič Špelič.

V NSi ocenjujejo, da je šlo za jasen politični vpliv predsednika vlade na kadrovanje v policiji in celo za grožnje. “To sta tako doživljali tudi obe včerajšnji priči. Verjetno ni bilo daleč, da bi prišlo do konkretnega vpliva na kak konkreten dogodek,” je rekla poslanka in nadaljevala, “glede na to, kar smo slišali včeraj, smo lahko zaskrbljeni.” Čadonič Špelič meni, da so premier in njegovi svetovalci prepričani, da je policija dolžna izpolnjevati njihove želje.

Še bolj pa Novo Slovenijo skrbi, kar sta Bobnar in Lindav povedala na zaprtem delu seje. “Mogoče je razumeti, da je predsednik vlade uporabil svoj politični vpliv na konkretne postopke dela varnostno-obveščevalnih služb. Zaradi tega se je NSi odločila, da bo sklicala nujno sejo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), na kateri bo poskušala potrditi ali ovreči, ali so bila dejanja predsednika vlade takšna, da bi lahko imela resen vpliv na nacionalno varnost,” je povedala.

Na vprašanje, za kateri primer gre, je odgovorila, da gre za dogodek, ki sta ga na zaprti seji izpostavili obe priči. “Predsednik vlade naj bi vplival na zelo konkretne odločitve in delo varnostno-obveščevalnih služb, ki bi lahko imele velike posledice na nacionalno varnost.”

preiskovalna komisija tatjana bobnar
Matija Sušnik/DZ

O razkritju domnevnih nepravilnostih na Darsu je Čadonič Špelič povedala, da predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka že dolgo pozna. “V NSi smo ponosni na to, da ni sprejel davčnega svetovalca Roka Snežiča. Če ni sprejel njega, potem verjetno ni sprejel tudi drugih, ki so želeli vplivati nanj,” je dejala. Vse, ki mislijo, da se jim je pri poslih z Darsom zgodila krivica, pa je pozvala, naj uporabijo pravno pot.

Glede poziva predsednika vlade in prvaka Gibanja Svoboda Goloba predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, naj odstopi, pa je poslanka dejala, da je treba stranki pustiti, da razčisti v svojih vrstah. “Od Bobnar smo slišali, da zna groziti in biti zelo konkreten, da te, ko te ne potrebuje več, vrže čez ramo in pozabi. Lahko bi sklepali, da je še katera dama v Svobodi doživela tak klic. Očitno se Golob boji žensk, ki so pametne in samozavestne,” je rekla.

Vatovec: Koalicijske partnerice se moramo čim prej pogovoriti

“Dogodki prejšnjih dni odpirajo vrsto novih in tudi starih vprašanj ter s tem tudi določeno mejo zaskrbljenosti,” se je na aktualno dogajanje odzval vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. V Levici pričakujejo, da se bodo o teh zadevah, ki vplivajo na koalicijo kot celoto, partnerice čim prej pogovorile. “Prva možnost so jutrišnja koalicijska usklajevanja pred sejo vlade,” je dodal.

Vatovec je še izpostavil, da so v Levici v zadnjem tednu delali na zakonu o delovnih razmerjih, ki je morda v luči turbulentne politične jeseni nekoliko spregledan. Gre za zakon, ki se redko odpira, predlogi pa prinašajo vrsto pozitivnih sprememb predvsem za delavce. “Da so sindikati zadovoljni z zakonom, je pomemben signal,” je dodal. V prihodnje pa se bo stranka posvetila vprašanju uskladitve socialnih transferjev. Na novinarska vprašanja Vatovec ni odgovarjal.

Razmere v največji vladni stranki je po seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije komentiral tudi gospodarski minister Matjaž Han. Kot je dejal, mu je iskreno žal za to, kar se jim dogaja, “zato ker vem, da se ta moment nimamo ne časa ne privilegija, da se vlada ukvarja sama s sabo, ampak se moramo ukvarjati s problemi, ki so se nakopičili”. “Sem pa žal v 20-letni zgodovini to že prevečkrat videl, kako so velike stranke, ki so nastale na neki način čez noč, imele podobne težave,” je po poročanju STA dejal minister iz kvote SD. Dodal je, da imajo tudi Socialni demokrati kdaj težave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje