O odvzetih kravah bo na izredni seji razpravljala komisija državnega sveta

Slovenija 20. Nov 202312:09 2 komentarja
krave odvzete
Foto: BRALEC

Potem ko je veterinarska inšpektorica pred dnevi zaradi nepravilnosti rejcu iz Posavja odvzela 24 krav, bo o tem danes popoldne na izredni seji razpravljala tudi komisija državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zaradi odvzema 24 glav goveda rejcu iz Posavja se bo popoldne na izredni seji sestala komisija državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pobudnika današnje razprave sta predstavnika kmetov v državnem svetu, Branko Tomažič in Anton Medved. Tomažič je nekdanji poslanec SLS, Medved pa predsednik sindikata kmetov, ki je zaradi primera že včeraj izrazil ogorčenje.

Na dnevnem redu seje šestčlanske komisije je seznanitev z aktualno izvršitvijo skrajnega ukrepa odvzema živali, vabljeni pa so tudi predstavniki ministrstva za kmetijstvo, uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, veterinarske fakultete, veterinarske zbornice, sindikata veterinarjev, biotehniške fakultete, kmetijsko-gozdarske zbornice, sindikata kmetov, zadružne zveze in zveze slovenske podeželske mladine.

Kot sta Tomažič in Medved zapisala v obrazložitvi, je bil že četrti dan po uveljavitvi zakona o zaščiti živali izveden skrajni ukrep – inšpekcijski odvzem živali, “ki je po mnenju strokovne javnosti nesorazmeren in nezakonit”. Pojasnila sta, da je odvzem živali skrajen ukrep, “ko gre za ogrožanje zdravja ljudi in živali, v primeru, ki se je zgodil pretekli teden, pa ukrep ni bil upravičen, saj niso bili izpolnjeni zakonski pogoji”.

Dodala sta, da po zakonu o veterinarskih merilih skladnosti pooblastilo odvzema živali velja samo v izjemno nujnih primerih, ko gre za ogrožanje zdravja živali ali ljudi. “Ta konkretni primer ni bil izjemno nujen, zato bi moral skrbnik živali najprej dobiti odločbo, da popravi stanje, in rok, v katerem mora to storiti,” še pišeta. Tudi zakon o zaščiti živali pa po njunih besedah določa, da se v takih primerih odredi začasen odvzem in oskrba na domu imetnika živali. “Kot izhaja iz medijskih objav, naj bi bilo v samem inšpekcijskem postopku pregleda storjenih več nepravilnosti. Ta primer potrjuje, da so bili pomisleki in pripombe njihove komisije glede novega zakona zaščiti živali upravičeni,” sta prepričana svetnika.

Inšpekcija skopa s pojasnili

Inšpekcija je bila s pojasnili primeru doslej skopa. Sporočili so, da so bila “goveda ograjena na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča” ter “da so bile živali prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane”. Dodali so, da je inšpekcija uprave za varno hrano v preteklosti na kmetiji že zaznala nepravilnosti, zato so že vodili inšpekcijski postopek, izdana je bila tudi ureditvena odločba. Ob kontrolnem pregledu so bile nepravilnosti odpravljene. Pri odvzemu pa je, kot kaže, šlo za nov postopek, pred odvzemom pa kmeta niso opozorili.

Veterinarsko inšpekcijo, ki sodi pod upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, smo med drugim vprašali, kakšna je zakonska podlaga za tak način odvzema in razdelitev živali, pa tudi, kam so nastanili ostalih 23 krav ter kakšna bo njihova usoda, pod kakšnimi pogoji jih bodo prodali in pod kakšnimi pogoji jih kmet lahko dobi nazaj. Sporočili so, da inšpekcijski postopek še poteka, predvidoma do srede, nato bo strokovna komisija v nadzoru preverila, ali je potekal pravilno (kar je napovedal začasni kmetijski minister Marjan Šarec), šele nato pa lahko javnost pričakuje vsa pojasnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje