Ob robu državne proslave na Prešernovem trgu protestna proslava

Slovenija 25. Jun 202118:48 > 26. Jun 2021 07:25 1 komentar

Dve uri pred začetkom državne proslave na Trgu republike je na Prešernovem trgu potekala protestna proslava. V Protestni ljudski skupščini so zapisali, da je to proslava, odprta za vse ljudi, ki prepoznajo, da gre za "praznik ljudstva, ne pa za praznik političnih elit".

Na današnji dan obeležujemo 30 let Slovenije. 25. junija 1991 je takratna slovenska skupščina sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije, neodvisnost pa smo razglasili dan po tem na Trgu republike. Temu je sledila 10-dnevna osamosvojitvena vojna.

Ob 21. uri se je na Trgu republike začela državna proslava, na kateri pa med drugim ne bo predsednikov LMŠ in Levice Marjana Šarca in Luke Mesca. Da ga na proslavo ne bo, je sporočil tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, medtem ko se jo je prvi predsednik države Milan Kučan udeležil.

“Sedanji predsednik vlade že dalj časa iz podobe osamosvojitve briše posameznike, skupine in ustanove. Bil sem predsednik, ki je na ljudskem velikem praznovanju razglasil samostojnost tudi moje države. Ne pristajam, da bi izbrisali tudi mene. Zato pridem,” je za 24UR povedal Kučan.

Bojkotu državne proslave se je pridružila tudi predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon, ki se je naposled udeležila alternativne proslave.

Protestna proslava na Prešernovem trgu Protestna proslava na Prešernovem trgu
N1
Protestna proslava na Prešernovem trgu Protestna proslava na Prešernovem trgu
N1
Protestna proslava Protestna proslava
N1
Protestna proslava na Prešernovem trgu Protestna proslava na Prešernovem trgu
N1
Opozicija na protestni proslavi Opozicija na protestni proslavi
N1
Šarec na protestni proslavi Šarec na protestni proslavi
N1
Rumeni jopiči: aretacija Rumeni jopiči: aretacija
Bobo
Rumeni jopiči na Prešernovem trgu Rumeni jopiči na Prešernovem trgu
BOBO

T. i. protestna proslava ob dnevu državnosti je potekala na Prešernovem trgu. Kot so zapisali v Protestni ljudski skupščini, je ta “odprta za vse ljudi, ki prepoznajo, da gre za praznik ljudstva, ne pa za praznik političnih elit in enostranskega pripisovanja zaslug, kot ga udejanja vlada Janeza Janše“.

Zapisali so, da je proslava usmerjena v prihodnost in zagotavljanje blagostanja za vse. “Današnja alternativna proslava bo vse tisto, kar državna proslava ni. Vključujoča, ljudska, polna vsebine in vizije, kreativna, navdihujoča in hkrati borbena.”

Na terenu je bila naša novinarka Irma Musić, ki pravi, da so se na trgu, natančneje na Prešernovem spomeniku, pojavili tudi člani Rumenih jopičev, a jih je pregnala policija. Na Prešernovem trgu se je že zbrala množica ljudi, ki so vzklikali “Smrt fašizmu, svoboda narodu!”. Potem so pritegnili petju pesmi “Lipa zelenela je”.

Evropski poslanec Klemen Grošelj je za N1 dejal, da ne gre za antiproslavo, temveč za proslavo ljudstva.

Na proslavi so zbrane nagovorili Lidija Jerkič kot predstavnica sindikatov, Miloš Šonc kot predstavnik veteranov osamosvojitvene vojne za Slovenijo, Vinko Möderndorfer kot predstavnik kulture in Ratko Stojilković kot predstavnik izbrisanih in drugi.

Nastopili so Zoran Predin, Jani Kovačič, Zlatko, Nikolovski, ženski pevski zbor Kombinatke in drugi.

“Naša voda ni naprodaj!” je na odru povedala predstavnica okoljevarstvenih organizacij Gaja Brecelj ter vse pozvala na referendum in požela velik aplavz. Dodala je, da je današnje sporočilo, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. “Usoda vode je v naših rokah,” je še povedala.

Lidija Jerkič pa je napovedala, da se na ulice vračajo tudi sindikati. “Pred 30 leti so bile ulice zagrajene zaradi agresorja, danes so zaradi nas. To je žalostno. Ni dovolj, da si samo demokratično izvoljen, demokracijo potrebujemo tudi po volitvah. Dialoga ni več, oblast požira svoje otroke, samo počakati moraš, kdaj prideš na vrsto,” je dejala. Dodala je še, da so volitve blizu in da se je treba na njih res potruditi, da ne bodo zadnje.

“Hočemo svobodo govora, socialno varnost, svobodo medijev, pitno vodo, razbremenitev delavcev, obdavčitev elit, politike, ki so odgovorni nam, podnebno pravičnost, direktno demokracijo,” pa je Jaša Jenull strnil zahteve protestne ljudske skupščine.

Policisti na Wolfovi ulici Policisti na Wolfovi ulici
N1
Policisti na Wolfovi ulici Policisti na Wolfovi ulici
N1
Policisti na Wolfovi ulici Policisti na Wolfovi ulici
N1
Policisti v centru Ljubljane Policisti v centru Ljubljane
N1
Policijski avtomobili Policijski avtomobili
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje