Dan državnosti v znamenju državne proslave in protestov

Slovenija 25. Jun 202108:04 > 26. Apr 2022 11:01 2 komentarja
Predsednik RS Borut Pahor
Borut Živulović/ BOBO

Ob dnevu državnosti bo na Trgu republike v Ljubljani državna proslava, na kateri bodo obeležili tudi prevzem predsedovanja Slovenije Svetu EU. Pred tem bosta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta. Petkovi protestniki pa napovedujejo alternativno proslavo.

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 30 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije. Samostojnost in neodvisnost je slovesno razglasila dan pozneje na Trgu republike, ko je med drugim na drogu pred DZ zaplapolala zastava novonastale države. Veselje sicer ni trajalo dolgo, saj je že naslednji dan sledila 10-dnevna osamosvojitvena vojna.

Na prelomne dogodke se bodo spomnili na današnjih prireditvah, tudi v okviru osrednje državne proslave, ki bo ob 21. uri na Trgu republike. V prvem delu bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, pozdravne nagovore bodo imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav. V drugem delu bosta zbrane v pozdrav slovenskemu prevzemu predsedovanja EU nagovorila predsednik vlade Janez Janša in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Poleg Michela po zadnjem scenariju na proslavo pridejo, kot smo že poročali, še madžarski premier Viktor Orban, avstrijski premier Sebastian Kurz, hrvaški premier Andrej Plenković in portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva. Namesto italijanskega predsednika vlade Maria Draghija se bo slovesnosti udeležil zunanji minister Luigi Di Maio.

Predsednik Pahor je v počastitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti v Veliki dvorani Predsedniške palače sprejel in slavnostno nagovoril obiskovalce dneva odprtih vrat. Predsednik je vsem Slovenkam in Slovencem doma in po svetu izrekel prisrčne čestitke in dejal, da je srečen in prevzet, da se po dolgem letu epidemije v našo deželo ponovno vrača življenje ter nasmeh na naše obraze, so sporočili iz predsednikovega urada. Pahor je danes prav tako položil venec pri spominku padlim v vojni za Slovenijo.

Trg republike
Borut Živulović/ BOBO

Neenotna politika in družba

Kljub jubileju pa tudi tokrat ne bo enotne udeležbe na proslavi, ne iz vrst politike ne družbe. Ob 19. uri bo namreč na Prešernovem trgu potekala alternativna proslava, ki jo napovedujejo petkovi protestniki. Udeležence bodo nagovorili predstavniki akademske sfere, sindikatov, veteranov vojne za Slovenijo, študentov, medijev, okoljevarstvenih organizacij, ženskih kolektivov, kulturnikov, izbrisanih in drugih.

Na državni proslavi prav tako ne bo prvakov LMŠ in Levice Marjana Šarca in Luke Mesca. Na proslavi ne bo niti predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki bo govorec na proslavi v Radencih, novi predsednik Desusa Ljubo Jasnič pa do srede vabila še ni prejel. Udeležbo je odpovedal tudi nekdanji predsednik republike Danilo Türk, ker, kot je povedal za medije, oblast, ki proslavo organizira, izgublja legitimnost. Prvi predsednik Slovenije Milan Kučan se bo proslave udeležil.

Na proslavi bodo sodelovali Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij. Za vstop na prizorišče bo treba predložiti potrdilo o prebolelosti ali cepljenju proti covidu-19 ali negativnem testu na novi koronavirus. Zaradi varnosti bodo zaprte nekatere ceste v bližini DZ.

Predsedniška palača (dan odprtih vrat)
Urad predsednika RS

Predsedniki o Sloveniji

Pred praznikom so včeraj zvečer za Televizijo Slovenija spregovorili vsi štirje predsedniki. Pahor je ocenil, da imamo Slovenci dovolj razlogov, da najdemo tisto, kar nas povezuje. Janša je dejal, da Slovenijo v prihodnosti vidi kot bolj pogumno in samozavestno, sproščeno in spravljeno samo s sabo. Predsednik DZ Igor Zorčič je poudaril, da bi si morali vsi v državi prizadevati za skrb za demokracijo, za človekove pravice ter za kulturo dialoga. Podobno je predsednik DS Alojz Kovšca ocenil, da bi morali državljani politiki sporočiti, da ni prostora za kreganje, medsebojno nespoštovanje, da potrebujejo ljudi, ki jih bodo popeljali v prihodnosti in se ne vračali v preteklost.

Slovenija ob današnjem dnevu državnosti prejema čestitke iz tujine. Italijanski predsednik Sergio Mattarella in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen sta v čestitki izpostavila dobre medsosedske odnose in Sloveniji zaželela uspešno predsedovanje EU. Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier pa je zapisal, da je 25. junij 1991, ko je prvi demokratično izvoljeni slovenski parlament razglasil neodvisnost države, pomenil tudi nov začetek odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo.

Pahor je ob državnem prazniku prejel tudi čestitke številnih drugih tujih voditeljev. Že sredi preteklega tedna mu je čestital ameriški predsednik Joe Biden, čestitko pa so mu doslej med drugim poslali še japonski cesar Naruhito, belgijski kralj Philippe, švedski kralj Karl XVI. Gustav, španski kralj Felipe VI., irski predsednik Michael D. Higgins, finski predsednik Sauli Niinistö, predsednik Švice Guy Parmelin, predsednik Romunije Klaus Iohannis, predsednik Bolgarije Rumen Radev, predsednik Alžirije Abdelmadjid Tebboune, predsednik Peruja Francisco Sagasti in predsednica Slovaške Zuzana Čaputova. 

Slovencem je čestital tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. “V tridesetih letih od razglasitve neodvisnosti je Slovenija postala dinamična demokracija in vodilna regionalna sila pri spodbujanju varnosti in evroatlantskega povezovanja na Zahodnem Balkanu,” je sporočil. “Z našimi tesnimi dvostranskimi obrambnimi odnosi, sodelovanjem v mirovnih misijah in neomajno podporo zvezi NATO ima Slovenija ključno vlogo pri krepitvi stabilnosti,” je dodal.