Občina Ajdovščina že prejela večji del Boscarolove donacije

Slovenija 31. Maj 202214:49 > 15:15 2 komentarja
Ivo Boscarol
PROFIMEDIA

Občina Ajdovščina je prejela 21 od 25 milijonov donacije, ki sta ji jo z namenom izvedbe določenih projektov namenila Ivo in Taja Boscarol. Ivo Boscarol je danes napovedal, da to zagotovo ni zadnja donacija, prav tako pa želi del sredstev nameniti tudi nakupu katerega izmed slovenskih podjetij.

Večji del donacije Iva in Taje Boscarol je že na računu Občine Ajdovščina. Danes so zato tudi uradno podpisali pogodbo, v kakšne namene bo porabljen denar 25 milijonov evrov vredne donacije, ki sta jo Boscarolova namenila iz kupnine pri prodaji večinskega deleža Pipistrela ameriškemu Textronu. Na občinskem računu je tako 21 milijonov evrov, ki so namenjeni trem projektom – gradnji novega zdravstvenega doma Ajdovščina, helikopterskega reševalnega centra in hortikulturnim ozelenitvam mesta in okolice.

Nekateri projekti za hortikulturno ozelenitev Ajdovščine in podeželja so že pripravljeni, tako da bo za to namenjen milijon evrov občina začela že kmalu črpati. “Že v letošnjem letu tako lahko pričakujemo začetek dodatnih zasaditev. Zaključek tega projekta bo zagotovo v roku dveh let,” je na današnjem podpisu donatorske pogodbe povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Za gradnjo zdravstvenega doma in lekarne bo občina izvedla javni arhitekturni natečaj, ki bo objavljen v začetku poletja, sredi prihodnjega leta načrtujejo pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek gradnje, s katero naj bi zaključili leta 2025. Podobna časovnica naj bi veljala tudi za gradnjo helikopterskega centra.

Boscarolova sta še štiri milijone evrov namenila za gradnjo in ureditev muzeja letalstva, donacijo pa bo ajdovska občina prejela tedaj, ko bo pridobila zemljišče in začela s postopki za gradnjo, ki naj bi bila po besedah ajdovskega župana zaključena predvidoma leta 2026.

V logističnem centru bodo poleg zdravstvenega doma in lekarne gradili še gasilsko-reševalni center in novo policijsko postajo, tako da bodo vse reševalne službe združene na enem območju mesta. Ker pa bo zdravstveni dom preseljen iz središča mesta na obrobje, želijo v občini vzpostaviti tudi javni mestni prevoz.

Ivo Boscarol je danes povedal še, da to zagotovo ni zadnja donacija, prav tako pa želi del sredstev nameniti tudi nakupu katerega izmed slovenskih podjetij. Želel je, da bi v slovensko last znova prišli nekdanji “velikani”, kot sta na primer Fructal ali Elan, vendar se s sedanjimi tujimi lastniki ni uspel dogovoriti za njihov nakup. Tako sedaj priložnosti išče med ostalimi nekdaj slovenskimi podjetji. Njegovo novo podjetje Boscarol d.o.o. pa bo del kupnine vložilo tudi v nepremičnine in v prihodnje mogoče celo samo gradilo nova in finančno dostopna stanovanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje