Občina Bled o onesnaženem potoku: Imamo rešitev, a država ne soglaša

Slovenija 05. Avg 202218:54 1 komentar
bled
Društvo za varstvo okolja Bled

Občina Bled opozarja, da bo do onesnaženj - kot je zadnje onesnaženje potoka Jezernica s fekalijami - zaradi toplejših poletij z manj padavinami prihajalo še naprej, če se ne bo rešilo kanalizacijskega problema. V staro kanalizacijo se namreč na Bledu stekajo tudi čisti izviri vode. Ker imajo velik pretok, kanalizacijski sistem tega ne zmore. Situacijo je mogoče rešiti tako, da bi potok Ušivec namesto v kanalizacijo speljali v jezero. Vendar je lastnik izvirskih voda država, ki pa - kot pojasnjujejo na občini - soglasja za to rešitev ne da.

Po včerajšnji objavi o tem, da je na Bledu prišlo do onesnaženja potoka Jezernica, tik pred izlivom v Savo Bohinjko, se je odzvala tudi Občina Bled.

Z onesnaženjem je bila občina seznanjena prek klicnega centra in inšpekcijskih služb, prav tako pa so seznanjeni s trditvami Društva za varstvo okolja Bled, ki je opozorilo na onesnaženje in prst usmerilo v masovni turizem na Bledu. Na občini pojasnjujejo, da čistilna naprava Bled deluje brezhibno. “To dokazujejo tedenske analize laboratorija WTE kot tudi mesečne analize s strani države akreditiranega laboratorija. Čistilna naprava zagotavlja čiščenje odpadnih voda ne glede na razmere in obremenitve v turizmu,” so odgovorili. Problematika Jezernice se pojavlja zadnjih nekaj zaporednih let, predvsem v času, ko so vodostaji rek izjemno nizki, temperature pa visoke.

Kanalizacijski sistem ne zmore pretoka čistih rek, ki so speljane vanj

Že v četrtek je predsednik Ribiške družine Bled Gorazd Pretnar pojasnil, da do onesnaženja prihaja zaradi tega, ker se v kanalizacijski sistem steka čisti potok Ušivec. Meni, da bi bilo treba potok preusmeriti tako, da bi namesto v kanalizacijo tekel v Blejsko jezero, s tem pa ne bi le razbremenili kanalizacijskega sistema, temveč bi tudi povečali pretok vode v jezeru in zmanjšali možnost cvetenja ter onesnaženja.

Takšno je tudi stališče občine. Kot so zapisali za N1, državo že več let opozarjajo, da v občini še vedno deluje okoli 20 kilometrov starega mešanega sistema, kamor se steka kanalizacija skupaj s padavinskimi in izvirskimi vodami, ta sistem pa teče pod državno cesto Bled–Bohinj. Kot vsak mešan sistem ima tudi ta razbremenilnik visokih voda. Težave povzroča dejstvo, da so v kanalizacijski sistem speljane tudi čiste izvirske vode s konstantnim pretokom, ki je tako velik, da presega zmožnost sistema. Zato se mešane vode konstantno razbremenjujejo.

Občina Bled: Soglasja države za rešitev problema nismo dobili

Za izgradnjo kanalizacijskega sistema je sicer odgovorna občina, a je lastnik izvirskih voda Republika Slovenija. Zato so se na občini že večkrat obrnili na pristojne organe, jih seznanili s problematiko in željo, da bi čiste izvirske vode odklopili iz mešanega sistema ter jih speljali v jezero.

“Zadnji sestanek na omenjeno temo je potekal letos pred začetkom turistične sezone, vendar je bil tudi tokrat odgovor države negativen in dovoljenja za odklop čistih izvirskih voda iz mešanega sistema nismo dobili,” so razložili na občini. Če bi Ušivec speljali v jezero, ne bi le razbremenili čistilne naprave, ampak bi Blejsko jezero oskrbovali tudi s čisto vodo. “Problematiko se da rešiti zelo hitro, potrebno je samo soglasje Republike Slovenije, da svojo izvirsko čisto vodo dovoli odklopiti iz mešanega sistema ter speljati v Blejsko jezero, s čimer omogoči razbremenitev sistema do te mere, da bo vsa fekalna voda tekla na čistilno napravo Bled in se tam očistila, kar si tako občani kot tudi okolje to zasluži,” so dodali.

onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled

“Mešanega sistema ne moremo ločiti prej, preden je zgrajena južna razbremenilna cesta, saj trasa voda poteka pod Ljubljansko cesto, ki pa je za enkrat (poleg Pokljuke) edina cesta v Bohinj. Razmere bodo boljše takoj, ko bo država dovolila, da pritok Ušivec speljemo nazaj v jezero,” so zapisali. Zaradi podnebnih sprememb in vse toplejših poletij z manj padavinami na občini podobne razmere pričakujejo tudi v prihodnjih letih, če se kompleksne problematike ne bo rešilo.

Direkcija za vode: S pobudo za preusmeritev Ušivca nismo seznanjeni

Pretnar je v četrtkovem pogovoru za N1 dejal, da se je glede omenjene problematike obrnil na direkcijo za vode na ministrstvu za okolje in prostor (DRSV), a dobil odgovor, da to ni v njihovem programu.

Za komentar smo prosili tudi direkcijo. Sporočili so, da so s stanjem in problematiko Jezernice seznanjeni, o iztoku viškov odpadne komunalne vode s kanalizacijskega sistema na Bledu pa so obveščali pristojni inšpektorat za okolje in prostor.

Direkcija za vodo je še zapisala, da s pobudo za preusmeritev iztoka zacevljenega vodotoka Ušivec v Blejsko jezero, niso seznanjeni. “Upravljavec mešanega kanala je lokalna skupnost,” so dodali. Strinjajo pa se z mnenjem, da je za Blejsko jezero dobra vsakršna osvežitev in dotok čiste izvirske vode pojezerja.

Kopalci zaradi prebavnih težav niso poiskali zdravniške pomoči

Glede navedb, da naj bi se zaradi kopanja v reki okužilo več ljudi, pa so pristojni pojasnili, da so nekateri otroci imeli prebavne težave. Na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) se je obrnila zdravnica, ki je poročala, da ima nekaj otrok, ki so taborili in se kopali v potoku, prebavne težave. “Svetovali smo, naj poskuša pridobiti vzorce blata, kljub temu pa nihče od kopalcev zaradi težav ni obiskal zdravstvenega doma, niti oddal vzorca blata,” so pojasnili na NIJZ in dodali, da uradne prijave o pojavu okužb niso prejeli.

onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled

Ob tem so na NIJZ še poudarili, da priporočajo le kopanje v tistih površinskih vodah, kjer se spremlja kakovost kopalnih voda. Na zemljevidu lahko preverite, kje se je varno kopati.

Ne fekalije, ampak visoka temperatura vode

Društvo za varstvo okolja Bled je sicer ob tem, ko je opozorilo na onesnaženje Jezernice, izpostavilo še zastrupitev rib v ribogojnici Ribiške družine Radovljica. Kot je v četrtek pojasnil gospodar ribiške družine Matej Šparovec, so se ribe okužile, dnevno je umrlo tudi do 400 rib. Ker se stanje ni izboljšalo, so ribe evtanazirali. Šparovec predvideva, da so glavni vzrok fekalije v Savi Bohinjki, ki napaja ribogojnico.

Od iztoka Jezernice do ribogojnice v Radovljici je šest kilometrov in pol, odgovarja Občina Bled. “V tem delu z ribami upravlja Ribiška družina Bled in v tem delu ni bilo niti enega pogina,” so poudarili. Tako kot je včeraj poudaril predsednik blejske ribiške družine Pretnar so tudi na občini danes izpostavili, da velik problem izpostavljajo rekordne temperature. 26. julija se je Sava Bohinjka čez dan segrela na 22 stopinj Celzija, ponoči pa je imela več kot 19 stopinj.

“V ribogojnici še celo več. To za nagneteno ribo v betonskih bazenih pomeni samo eno – pogin! Salmonidi oz. postrvi v vodi s temperaturo nad 20 stopinj, ki so ji izpostavljeni več kot 24 ur, ne zdržijo. Temperatura vode v ribogojnicah je za postrvi po navadi okrog 15 stopinj,” so dodali na občini. “Vodostaji rek so nizki, struge so presušene. Obtožbe na račun Bleda, češ da je kriv za pogin rib, po naši oceni niso utemeljene, niti nimamo inšpekcijskih poročil, ki bi v tem trenutku to potrjevala,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje