Domnevna ruska vohuna: obtožnica pravnomočna, ruski veleposlanik na zagovoru

Slovenija 23. Mar 202318:20 > 19:05 6 komentarjev
Zunanje ministrstvo
Tina Kosec/BOBO

Obtožnica zoper domnevna ruska vohuna, ki so ju slovenski organi pregona prejeli lani, je po naših informacijah pravnomočna. Kot so za N1 potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, je ministrica Tanja Fajon na zagovor že poklicala veleposlanika Rusije.

Potem ko je obtožnica zoper dva državljana Rusije, domnevna vohuna, postala pravnomočna, je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika v Ljubljani, so za N1 potrdili na ministrstvu. Razgovor z veleposlanikom Timurjem Ejvazovom so na ministrstvu opravili danes, izrazili so mu oster protest, podrobnosti vsebine pogovora pa na MZEZ ne razkrivajo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon, spomnimo, konec januarja ob razkritju aretacije domnevnih vohunov veleposlanika Rusije – prenekaterim pozivom navkljub – ni poklicala na zagovor. “Zadeva je resna, preiskava poteka, organi pregona jo primerno naslavljajo, mi pa smo o tem redno obveščeni,” je komentirala takrat. Prav tako je povedala, da ukrepanje MZEZ “ni primerno”, dokler organi pregona preiskujejo primer.

Ministrica Fajon je torej ukrepala in veleposlanika Rusija poklicala na zagovor šele, ko je obtožnica postala pravnomočna. Dejstvo, da je obtožnica zdaj pravnomočna, kaže na to, da so dokazi zoper domnevna vohuna trdni. Prav tako se jima bo podaljšal pripor.

Obtožena sta vohunstva in overitve lažne vsebine

Ruska državljana sta, kot smo že poročali, obtožena kaznivega dejanja vohunstva po tretjem odstavku 358. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), za katero je zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora, in kaznivega dejanja overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena KZ-1. Za drugo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do treh let.

Kriminalisti so tuja državljana, osumljena vohunjenja, priprli v začetku decembra, in sicer po tem, ko ju je izsledila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Osumljena sta se v Sloveniji predstavljala kot 38-letna zakonca iz Argentine z imenoma Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos. Sta starša dveh otrok.

Osumljena naj bi zadnjih nekaj let živela v okolici Ljubljane, poslovni registri pa kažejo, da sta imela stalno bivališče prijavljeno v argentinski prestolnici Buenos Aires. Po naših informacijah naj bi delala ali za rusko vojaško varnostno obveščevalno službo GRU ali za zunanjo obveščevalno službo SVR – slednje naj bi bilo bolj verjetno. V Sloveniji sta odprla dve podjetji, ki sta služili kot njuna krinka, in sicer računalniško podjetje DSM&IT ter umetniško galerijo Art Gallery 5’14. Ko je Gisch pri notarju odpiral DSM&IT, je po informacijah N1 govoril nemško. Po besedah naših virov pa naj bi imela vohunska operacija širše ozadje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje