Ministrica Fajon: Zadeva je resna. Veleposlanika še niso poklicali na zagovor

Slovenija 30. Jan 202315:14 9 komentarjev

Ministrica za zunanje zadeve je na Brdu pri Kranju potrdila, da se je aretacija dveh tujih državljanov res zgodila. Več podrobnosti o njuni identiteti za zdaj ni želela razkriti, je pa dejala, da je zadeva resna in mednarodno odmevna. Ruskega veleposlanika za zdaj sicer še ni povabila na zagovor, v povezavi z aretacijo pa v tem trenutku na zunanjem ministrstvu ne vodijo nobenih aktivnosti.

“V tem trenutku poteka preiskava, gre za dva tuja državljana, ki sta obtožena vohunjenja in gre za zelo resno zadevo, ki jo spremljamo z vso pozornostjo,” je na Brdu pri Kranju, zatem ko se je razvedelo, da je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) skupaj z NPU priprla dva tujca, ki sta osumljena vohunjenja za Rusijo, dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. “Ko bo preiskava zaključena in če se izkaže, kar so indici, da sta obtožena res vohunila in da je ta dejavnost potekala na slovenskih tleh, bo to zagotovo zelo velik uspeh tudi naše obveščevalno-varnostne službe,” je še poudarila Fajon.

Preberite še: Informacije N1: ruska vohuna delala za SVR, je z njima sodeloval tudi Slovenec?

Potrdila je, da se je aretacija res zgodila in da sta aretirana dva tuja državljana, več podrobnosti o njuni identiteti pa za zdaj, ko preiskava še poteka, ne more posredovati. Na novinarsko vprašanje, ali je kot zunanja ministrica iz Moskve že prejela kakšen signal, je odvrnila le, da je govora o “tujih državljanih”. “Ne govorimo o identiteti, tako da, ker poteka preiskava, ni primerno, da govorimo o podrobnostih preiskave,” je dejala in še enkrat poudarila, da je zadeva zelo resna. Če se obtožbe izkažejo za resnične, bosta, tako Fajon, aretirana obtožena vohunjenja.

Na vprašanje, ali je ruskega veleposlanika že povabila na zagovor, je Fajon odvrnila, da v tem trenutku ne vodijo nobene aktivnosti, povezane z aretacijo, torej na ministrstvu z veleposlanikom Ruske federacije niso govorili, prav tako niso pošiljali protestne note. “Zadeva je resna, preiskava poteka, organi pregona jo primerno naslavljajo, mi pa smo o tem redno obveščeni,” je še zaključila Fajon.

Tudi na vprašanje po tem, kakšni so postopki v primeru, da se ugotovi, da so tuji državljani vohuni, torej ali Slovenija z matično državo vodi pogajanja, je Fajon odvrnila le, da sama ni preiskovalni organ. “Preiskava poteka, o njej bomo obveščeni, ko bo zaključena, če bo potreba, da se kakorkoli drugače kot zunanje ministrstvo v sam postopek vpletemo, bomo tako tudi storili, ampak naj se najprej preiskava konča,” je še zaključila.

Preberite še: Aretacija tujega vohuna: “To narediš, ko nimaš nobene druge opcije več”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje