Ocena vojske enaka kot leto prej. Pirc Musar: Vojaki sposobni braniti državo

Slovenija 25. Mar 202414:25 2 komentarja

Predsednica republike in poveljnica vrhovnih sil Nataša Pirc Musar se je seznanila s poročilom o pripravljenosti vojske v letu 2023. Ocena ostaja enaka kot leto prej. Kljub temu je Pirc Musar prepričana, da je vojska sposobna braniti suverenost in ozemeljsko celovitost države, če bi bilo to potrebno.

Minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Robert Glavaš sta predsednici republike Nataši Pirc Musar predstavila letno poročilo o pripravljenosti vojske za lani.

Ocena je enaka kot leto prej, večina kazalnikov se ni bistveno spremenila, a so zaznali nekaj izboljšav na posameznih področjih, je predstavil Glavaš. Dodal je, da je pripravljenost vojske kompleksen proces, ki zahteva stalno nadgradnjo.

“Vsi napori, ki jih vlagamo v vojsko, vodijo k zastavljenemu cilju, to je opremljena in izurjena Slovenska vojska,” je dejal načelnik generalštaba in zagotovil, da ni nobenega dvoma, da bo vojska z vsem, kar ima na razpolago, v primeru ogrožanja branila slovensko samostojnost in suverenost.

Na usposabljanje in vaje pripadnikov SV so po njegovih besedah lani bistveno vplivale poplave ter nekatere druge vojaške naloge. “Izurjeni in usposobljeni smo za delovanje v najtežjih razmerah, zato smo v krizah vedno na razpolago. Čeprav vojska ni prva odgovorna za tovrstne aktivnosti, smo vedno priskočili na pomoč,” je dodal načelnik generalštaba.

Minister za obrambo Šarec je dejal, da je Slovenska vojska eden izmed temeljev obrambno-varnostnega sistema. “Njena osnovna naloga je urjenje za boj in služenje državljanom. Tega se zavedamo tudi na ministrstvu za obrambo,” je izpostavil Šarec. Dejal je, da je ključna beseda zadnjih dveh let modernizacija. “Modernizacija opreme, modernizacija pristopa za iskanje novih kadrov, predvsem pa tudi modernizacija razmišljanja. To so te tri komponente, ki nas peljejo naprej,” je dejal.

Slovenija je v zadnjem času namenila za vojsko 250 milijonov evrov. “Čeprav se to komu zdi veliko denarja, je to še vedno manj, ki bi ga želeli nameniti, da bomo prišli do dveh odstotkov BDP do leta 2030,” je dodal Šarec. Po njegovih besedah je bilo v vojski lani 325 novih zaposlitev, tudi število udeležencev na taborih se je izjemno povečalo.

Po njegovi oceni se ukrepi že poznajo na kadrovski sliki vojske, saj je lani prvič po letu 2010 s 325 novimi zaposlitvami vojska presegla številko 300. Tudi število udeležencev na taborih za mlade se je izjemno povečalo, ko so sprostili omejitev udeležbe. “Zdaj je številka neomejena in tako smo lani imeli 700 mladih na taborih,” je dejal. Negativnih kadrovskih trendov ni mogoče obrniti letu ali dveh, temveč le s sistematičnim delom, je Šarec sklenil svoje misli.

Predsednica republike Pirc Musar je trdno prepričana, da je Slovenska vojska sposobna braniti suverenost in ozemeljsko celovitost države, če bi bilo to potrebno. “To je najpomembnejše sporočilo današnjega dne. Ob tem posebej pozdravljam uspešne ukrepe obrambnega ministrstva in Slovenske vojske, zaradi katerih se je znatno povečalo število zaposlenih in pogodbenih rezervistov,” je dejala. V letu 2023 je bilo število novozaposlenih v stalni sestavi Slovenske vojske skoraj enkrat višje kot v letu 2022 (skupaj več kot 330), kar je največ v zadnjih petih letih.

“Slovenska vojska beleži tudi porast števila štipendij in izjemno zanimanje za obisk vojaških taborov med mladimi,” je še izpostavila Pirc Musar.

Ne razmišljajo o obveznem naborništvu

Beseda je na seznanitvi tekla tudi o obveznem naborništvu, vendar so se strinjali, da se o tem še ni potrebno pogovarjati. “Pogovarjamo se o tem, kako bolj spromovirati vojaški poklic, kako več fantov in deklet prepričati, da pridejo vsaj na trimesečno izobraževanje,” je dejala Pirc Musar. Tudi Šarec ocenjuje, da mehki pristopi popolnjevanja vojske dajejo zelo dobre rezultate.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje