Kateri ukrepi veljajo od danes naprej

Slovenija 01. Nov 202106:00 > 09:45 1 komentar
Učenci
PROFIMEDIA

Z današnjim dnem v veljavo stopajo novi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Ti se večinoma nanašajo na samotestiranje učencev, dijakov in študentov ter zaposlenih, ki bolezni covid-19 niso preboleli oziroma se cepili.

Epidemiološka slika v državi se zadnje dni drastično slabša. Minister za zdravje Janez Poklukar je nove, sicer milejše ukrepe napovedal že prejšnji teden. 

Od danes naprej torej velja: 

Samotestiranje za vse učence osnovne šole (torej tudi za nižje razrede), dijake in študente: izvajalo se bo dvakrat tedensko — ob ponedeljkih in sredah, s pravico do uporabe desetih testov za samotestiranje. To je od danes naprej potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in za obšolske dejavnosti ne glede na starost učenca in dijaka. 

Testiranje zaposlenih na 48 ur: Za tiste zaposlene, ki bolezni covid-19 niso preboleli oziroma se cepili, se poveča pogostost testiranja s hitrimi antigenskimi (HAG) testi oziroma s testi HAG za samotestiranje. To pomeni, da mora imeti delavec ob začetku opravljanja dela veljaven test, ki ni starejši od 48 ur. V primeru enakomerno razporejenega delovnega časa oziroma enoizmenskega delovnika od ponedeljka do petka to pomeni, da se mora delavec praviloma testirati vsak ponedeljeksredo in petek pred začetkom dela, torej na vsakih 48 ur med delovniki, ne pa tudi v nedeljo. V primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, začasne prerazporeditve delovnega časa, izmenskega dela, odrejenega dela preko polnega delovnega časa, dodatnega dela ali zaradi morebitne odsotnosti pa se šteje, da delavec ob nastopu dela izpolnjuje pogoj PCT, če začne opravljati delo v mejah 48 ur, ki so izkazane z dokazilom o opravljenem testiranju s testom HAG za samotestiranje ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur.

Obvezno nošenje zaščitnih mask: kljub izpolnjenemu pogoju PC (preboleli, cepljeni) bo uporaba zaščitne maske obvezna v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, kjer prihaja do medosebnega stika.

Uvedba rednega presejalnega testiranja: v bolnišnicah in pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev, ki jih bo krila država. To pomeni, da se bodo uporabniki zdravstvenih storitev in oskrbovanci redno testirali za preprečitev izbruha okužb.

*Video z navodili za samotestiranje so pripravili pri NIJZ

Ali je pred nami nov lockdown?

Ministri in stroka so v preteklih dneh že večkrat pozvali k strožjemu nadzoru nad upoštevanjem PCT pogoja, saj epidemiološke razmere v državi nikakor niso vzpodbudne. Minister za zdravje Poklukar je pred dnevi opozoril, da bo v primeru zapolnjenosti intenzivnih oddelkov predlagal delno zaprtje družbe.

“Ob predpostavki, da se nam krivulja pozitivnih ne bo obrnila in bomo zapolnili bolnišnice s 160 do 180 intenzivnimi posteljami, bom vladi kot minister za zdravje, ki na prvo mesto postavlja življenje ljudi, predlagal vsaj delno zaprtje družbe,” je posvaril.

Tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je pred dnevi za N1 dejal, da se bodo, ob morebitni povečani zasedenosti bolnišničnih postelj, odločali tudi o zaprtju države. V nedeljo se je po podatkih vlade na intenzivnih oddelkih zdravilo 138 covidnih bolnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje