Pred prazniki Koritnik poziva k poostrenemu nadzoru nad pogojem PCT

Slovenija 28. Okt 202114:36 > 15:31 2 komentarja
Boštjan Koritnik
Borut Živulović/BOBO

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je člane inšpekcijskega sveta pred prazniki znova pozval k skrajnemu intenziviranju nadzorov nad izpolnjevanjem pogoja PCT na terenu.

“Glede na trenutno epidemiološko situacijo smo ponovno izpostavljeni tveganju zapiranja države in družbenega življenja. Zaradi tega sem člane inšpekcijskega sveta ponovno pozval k skrajnemu intenziviranju nadzorov nad izpolnjevanjem pogoja PCT na terenu, tudi in še posebej med prihajajočimi prazniki,” je po Twiterju sporočil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Pogoj PCT prej izjema kot pravilo

Da je preverjanje PCT na terenu prej izjema kot pravilo, je na včerajšnji novinarski konferenci opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. Dejal je, da očitno v družbi ni učinkovit. “Na tem mestu prosim vse, ki preverjajo pogoj PCT, da se tega dosledno držijo. Prav tako lahko vsi, ki storitve uporabljate, tudi sami opomnite izvajalce na preverjanje pogoja PCT,” je med drugim opozoril.

Pristojni in stroka so v preteklih dneh že večkrat opozorili, da lahko le z doslednim upoštevanjem in strogim nadzorom nad spoštovanjem pogoja PCT zamejimo eksponentno rast okužb, zato je več inšpekcijskih služb med krompirjevimi počitnicami poostrilo delo na terenu. Poleg zdravstvenega inšpektorata sta pogoj preverjala tudi Finančna uprava (Furs), na javnem potniškem prometu pa inšpektorat za infrastrukturo.

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sredo posvaril pred ponovnim zaprtjem države, če se PCT ne bo dosledno upošteval. “Če ne bomo prenehali izgovorov pri PCT, bomo morali v lockdown (zaprtje, op. a),” je zapisal na Twitterju. Gospodarski minister je zato sklical inšpekcijske službe in naročil strožji nadzor nad gostinskimi obrati. “Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli,” je bil še jasen Počivalšek.

Gospodarska zbornica podpira strožje preverjanje pogoja PCT

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira poziv ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je javnost pozval k doslednemu in odgovornemu spoštovanju pogoja pri izvajanju dejavnosti, so sporočili. “GZS ob alarmantni epidemiološki sliki naše države poziva svoje članstvo, da k zaustavitvi hitro naraščajočega trenda okužb pripomore s še bolj doslednim preverjanjem pogoja PCT, spoštovanjem zdravstvenih ukrepov in spodbujanjem precepljenosti zaposlenih v svojem podjetju. Hkrati pa gospodarstvo pričakuje, da bo odgovorno ravnanje prevladalo tudi v vseh drugih segmentih naše družbe. GZS ponovno izpostavlja zahtevo gospodarstva, da vlada spremeni ukrep glede stroškov testiranja tako, da jih ne nosi delodajalec, marveč vsak posameznik, ki se brez utemeljenih zdravstvenih razlogov ne odloči za cepljenje,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Da bi omejili javno življenje in tudi izvajanje gospodarske dejavnosti, je za gospodarstvenike nesprejemljivo, kar je generalni direktor GZS Aleš Cantarutti argumentirano izpostavil že 19. oktobra, so dejali. “Zdaj je skrajni čas, da združimo moči v prizadevanjih, da se to ne bi zgodilo. Zato GZS poziva svoje članstvo, da k zaustavitvi hitro rastočega trenda okužb pripomore s še bolj doslednim preverjanjem pogoja PCT, spoštovanjem zdravstvenih ukrepov in ozaveščanjem zaposlenih o pomenu precepljenosti,” so ob tem dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje