Od napačne diagnoze do priznanja napake: kako so si sledili dogodki

Slovenija 16. Feb 202417:18 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V Barsosu so vzorca pacientoma vzeli 4. oktobra lani, svojo napako pa uradno priznali šele 1. februarja.

4. oktobra 2023 so v medicinskem centru Barsos opravili gastroskopijo želodca pri dveh pacientih. Pri obeh so tudi odvzeli vzorca za histopatološki pregled, ki so ju poslali na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Tam so pri enem vzorcu odkrili prisotnost rakavih celic, pri drugem pa ne. Pacienta, pri katerem so na podlagi rezultatov odkrili raka, so v Barsosu napotili na nadaljnje zdravljenje na onkološki inštitut.

27. novembra 2023 so na onkološkem inštitutu (napačnemu) pacientu odstranili želodec, odstranjeno tkivo pa so poslali na nadaljnjo analizo. Ta prisotnosti rakavih celic ni pokazala.

5. januarja so to informacijo sporočili Barsosu, direktorica pa je bila o tem obveščena tri dni kasneje. Dejala je, da z rezultati takoj seznanila oba pacienta in zagnala preiskavo.

10. januarja, torej pet dni kasneje, so na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani podali zahtevo za ponovno analizo prvotno odvzetih vzorcev.

1. februarja so na Barsosu prejeli nove rezultate, ki so pokazali, da se je zamenjava z veliko verjetnostjo zgodila. O napaki so obvestili tudi oba pacienta.

2. februarja je Barsosov gastroenterolog pacienta povabil na sestanek in obema pojasnil, da so se pred analizo zamenjali vzorci.

15. februarja, zgolj dan po naših novinarskih vprašanjih, so na Barsosu o napaki obvestili ministrstvo za zdravje in zaprosili za nadzor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. “To dvoje ni bilo povezano. Ne glede na novinarska vprašanja, bi mi to poslali 15. februarja,” trdi direktorica Barsosa Urša Murn. Ministrstvo bi sicer morali obvestiti v 48 urah od odkritja napake, a so to storili šele po 15 dneh. 

16. februarja so vpleteni sklicali skupno novinarsko konferenco in pojasnili podrobnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!