Odločitev ustavnih sodnikov o RTVS objavljena v uradnem listu. Kaj sledi?

Slovenija 29. Maj 202314:33 > 19:14 10 komentarjev
RTV Slovenija, RTVS
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Sklep ustavnega sodišča, ki je odpravilo začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTV Slovenija, je objavljen v današnjem uradnem listu. Glede na sklep se mora novi svet zavoda v skladu z novelo konstituirati najpozneje v sedmih dneh. Člani novega sveta so v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha pozvali k čimprejšnjemu sklicu prve seje.

Ustavno sodišče je v petek namreč sporočilo, da v aktualni sestavi ni zmožno priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele zakona o RTVS z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele.

Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev. Zdaj pa je torej ustavno sodišče prižgalo zeleno luč izvajanju novele v celoti in sklenilo, da se mora novi svet zavoda konstituirati v sedmih dneh po objavi v uradnem listu, posledično pa se bodo lahko konstituirali tudi drugi novi organi RTVS.

V tem roku mora prvo sejo sklicati vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough oziroma oseba, ki ga nadomešča, piše v sklepu. Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, je že sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v danem roku. Če tega ne bi želel, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

Člani novega sveta Graha Whatmougha pozvali k čimprejšnjemu sklicu prve seje

Člani novega sveta RTVS so že pozvali Graha Whatmougha k čimprejšnjemu sklicu prve seje novega sveta RTVS, predlagajo naslednji ponedeljek. Kot je v izjavi za javnost zapisalo 11 članov novega sveta, je ta z odpravo zadržanja novele zakona o RTVS in uveljavitvijo tega zakona pripravljen prevzeti svoje naloge. “Člani sveta RTV Slovenija smo od imenovanja pozorno spremljali dogajanje v osrednjem slovenskem javnem mediju, ki je tudi največja slovenska kulturna ustanova. Naše prve naloge bodo usmerjene v prihodnost, v zagotavljanje najvišjih standardov v programih in storitvah javne radiotelevizije,” obljubljajo. Hkrati pozivajo, naj vršilec dolžnosti generalnega direktorja do polnega delovanja novega sveta RTVS ne sprejema nobene odločitve, ki ni nujna ali bi lahko imela dolgoročne posledice za delovanje in poslovanje RTVS.

Upravljanje in nadzor javnega servisa se bo v skladu z novelo zakona o RTVS s programskega in nadzornega sveta (v programskem svetu je trenutno 29 članov, v nadzornem pa 11) preneslo na novoustanovljeni enotni svet RTVS, ki ima 17 članov. Novela tudi določa, da svet RTVS najpozneje v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili v vrstah podpornikov novele, med drugim stavkajoči na RTVS, ki so jo sprejeli z olajšanjem. Prvopodpisani pod ustavno pobudo, predsednik dosedanjega programskega sveta Peter Gregorčič pa že poslal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje