Odpira se Center Rog: kateri lokali in trgovine bodo tam in kaj še bo na voljo?

Slovenija 15. Okt 202316:09 11 komentarjev

Bliža se otvoritev Centra Rog v središču Ljubljane. Preverili smo, kaj vse bo na voljo meščanom in drugim obiskovalcem.

Med Petkovškovim nabrežjem ob Ljubljanici in Trubarjevo ulico stoji Center Rog, ki na zunaj že kaže svojo končno podobo. Otvoritev je napovedana za 26. oktober.

Na občini na čelu z županom Zoranom Jankovićem poudarjajo, da bo Rog odprt prostor, namenjen prav vsem, medtem ko je bil do deložacije sredi epidemije dostopen le njegovim redkim uporabnikom. Nekdanji uporabniki Roga pa opozarjajo na gentrifikacijo mesta, pozivajo k bojkotu novega Roga, člane sveta javnega zavoda so pozvali k odstopu in za dan otvoritve napovedujejo žive barikade okrog nekdanje tovarne koles. Veliko prahu pa je dvignila tudi sečnja starih lip ob Ljubljanici, za katero so na občini povedali, da je bila zaradi nevarnosti nujna, stara drevesa pa so nadomestili z mladimi in drevored podaljšali.

Ob izselitvi nekdanjih uporabnikov Roga januarja 2021 je župan obljubil, da bo novi Rog zagotovil “prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam”. Kaj vse bo torej ponujal Center Rog?

V njem bo devet “labov” oziroma skupnih proizvodnih delavnic: mizarska, kovinarska, keramičarska, steklarska, kuharska in tekstilna delavnica, delavnica za 3D tisk, laserski razrez in elektroniko oziroma tako imenovani fablab, delavnica za izdelovanje nakita in obdelavo žlahtnih kovin ter laboratorij za zelene tehnologije. “Zeleni laboratorij je zatočišče za navdušence nad mikroorganizmi, pionirke biotehnologije, inovatorje materialov in ljubitelje vrtnarjenja. Tukaj lahko spoznaš, kako se iz micelija naredi pohištvo, kako mikroorganizmi barvajo tkanine, odkriješ skrite potenciale bioloških odpadkov ali izdelaš papir iz čebulnih olupkov,” je napisano v opisu zelenega laboratorija.

Poleg možnosti samostojnega dela bodo v labih potekali tudi tečaji, usposabljanja za delo s strojno opremo in otroška počitniška varstva. Osnovne in srednje šole bodo lahko v Rogu organizirale tehnične dneve za šolarje.  Prostor bo namenjen tudi fakultetam univerze v Ljubljani. Za študente bo to velika pridobitev, saj so fakultete raztresene po mestu, skupnih prostorov pa jim primanjkuje, je o tem povedal rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič.

Letna članarina, ki omogoča uporabo delavnic, bo stala 15 evrov. Za študente, mlade do 25. leta, starejše od 65 let, brezposelne in prosilce za azil bo letna članarina znašala 10 evrov. Članarina poleg možnosti samostojnega dela v labih vključuje še popuste pri nakupu vodenih programov, ugodnosti v trgovini in lokalih Centra Rog ter eno brezplačno usposabljanje za delo s strojem.

V Rogu bodo tudi rezidenčna stanovanja in knjižnica

V prvem nadstropju Roga bo nova enota Mestne knjižnice Ljubljana, Knjižnica Rog, ki so ji namenili 300 kvadratnih metrov prostora. Splošna knjižnica bo imela okrog 20.000 enot gradiva, tudi specializirano zbirko gradiv s področja oblikovanja, arhitekture in drugih uporabnih umetnosti. V knjižnici bo tudi otroški kotiček.

Nadstropja povezuje vertikalni stekleni foaje, v katerem bodo kotički s stoli, mizami, fotelji in električnimi vtičnicami. “K delu, klepetu in druženju je vabljen prav vsak,” vabijo v Rogu.

V drugem in tretjem nadstropju poslopja bo 20 delovnih studiev. To ne bodo običajne pisarne. Prostore in možnost uporabe opreme bodo v brezplačen najem za do tri leta dobili tisti, ki bodo izdelovali kak družbeno in okoljsko koristen fizični izdelek, prototip ali material. Tudi s tako “proizvodnjo” sledijo duhu prostora, v katerem so nekoč izdelovali kolesa, so povedali v Rogu. Devet studiev so že oddali, razpis za ostale pa še poteka.

knjižnica, knjige
Foto: BOBO

V tretjem nadstropju bo tudi pet bivalnih studiev. V njih bodo lahko bivali tujci in ustvarjalci iz oddaljenih krajev Slovenije ali zamejstva, ki bodo uporabljali prej omenjene labe.

Center Rog bo za javnost odprt vsak delovni dan od 9. do 22. ure in ob sobotah od 9. do 18. ure. Ob nedeljah in praznikih bo zaprt, razen na kulturni dan 8. februarja.

Gostinski lokali in trgovine

Na strani ob Petkovškovem nabrežju ob Ljubljanici bodo trgovine. Ena bo trgovina Centra Rog, v kateri bodo prodajali izdelke, ki bodo nastali v njihovih delavnicah. V njej bo mogoče kupiti tudi material za delo v proizvodnih laboratorijih. Poleg nje bodo tam še trgovina z nakitom Juvelirij, trgovina Tvornica s ponudbo domačih modnih ustvarjalcev in trgovina FWLJ, v kateri bo mogoče kupiti modne kolekcije, predstavljene na Ljubljanskem tednu mode. Tja se bo z Levstikovega trga preselila tudi Galerija Fotografija.

Rog
Uroš Kokol, N1

V Rogu bodo tudi veganski bistro Grashka, na vogalu pa večja restavracija TaBar, v kateri, tako obljubljajo, bodo na voljo tudi dnevna kosila po dostopnih cenah. V prvem nadstropju bo v sklopu velike prireditvene dvorane kavarna Specialka z izhodom na teraso, ki s pogledom na Ljubljanico teče ob celotni dolžini stavbe. Kavarno je najelo podjetje Goat Story, del terase, s katere župan Zoran Janković obljublja “enega najlepših pogledov na Ljubljanico,” bo namenjen vsem, ne glede na to, ali bodo gosti kavarne ali ne.

ROG
Rog v času gradnje (Foto: N1)

Park izbrisanih

Na strani nekdanje tovarne koles, ki gleda proti Trubarjevi ulici, bo 8.000 kvadratnih metrov velik park, ki so ga poimenovali park izbrisanih. Izbrisanim bodo postavili spomenik v obliki črke Ć, njegova otvoritev bo 24. okrtobra. Park bo dostopen ves čas vsem prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane.

V parku bodo rasle užitne rastline in sadna drevesa, imeli bodo več visokih gred, v katerih bodo pridelovali zelenjavo in dišavnice, ki jih bodo uporabljali v kuharskem labu in gostinskih lokalih. V Rogu upajo, da se jim bodo pri vrtnarjenju pridružili tudi sosedi. V parku bodo tudi javne polnilnice za električna kolesa. Prihodnjo pomlad bodo v nekdanjem Roglab kontejnerju postavili letni kavarniški paviljon.

CENTER ROG
Uroš Kokol, N1

Stene, ki so ostale okrog parka, bodo namenjene poslikavam. Ena je že nastala, in sicer mural kolesarke, ki, kot so zapisali “spominja na pretekle čase tega prostora in nas hkrati spremlja v prihodnost, ko bo Center Rog že konec oktobra zaživel z novim programom in dejavnostmi”.

View this post on Instagram

A post shared by Center Rog (@center_rog)

Kaj pa alternativa?

Bleščeča podoba novega Roga pa ni všeč vsem. V Ambasadi Rog, ki združuje tudi njegove bivše uporabnike, pravijo, da si želijo “drugačnega Roga, drugačnega mesta in drugačne prihodnosti” in opozarjajo na gentrifikacijo Ljubljane.

“Jasno je, kakšna prihodnost čaka delavce, študente in mlade v Jankovićevi Ljubljani – to je selitev ven iz mesta, da naredimo prostor za bogate in za turiste. 27-milijonski kup železa in stekla z imenom Center Rog, ki je leta 2021 iz mesta nasilno izrinil ustvarjalno, kritično in angažirano skupnost, je simbol te prihodnosti,” so opozorili in dodali, da bodo v Rogu dobili prostor “elitni lokali, bogato financirani kulturni zavodi, in neoliberalni startup guruji”. Tudi poimenovanje parka izbrisanih se jim zdi glede na zgodovino Roga cinično.

Posnetke zunanjosti Roga tik pred odprtjem si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Spomnili so na besede župana Jankovića, ki je nedavno dejal, da “garantira, da so vsa stanovanja na Trubarjevi pridobila 50-odstotkov vrednosti”, da se bodo prodajala po 5.000 evrov na kvadratni meter in da je to zaradi prenove Roga postala ekskluzivna lokacija.

Za dan uradne otvoritve zato napovedujejo, da bodo okrog novega centra sklenili živi obroč in s tem spomnili, da imajo dovolj “arogantne, elitistične, in nasilne mestne politike”.

Otvoritveni dogodki in nekateri programi v Rogu sicer že potekajo. V začetku meseca je Rog gostil Ljubljanski teden mode. 17. oktobra zvečer bodo na fasadi steklenega prizidka prižgali svetlobno inštalacijo, konec oktobra pa odprli razstavo avtorske keramike in fotografsko razstavo o preobrazbi nekdanje tovarne Rog.

Uradna otvoritev je napovedana za 26. oktober. V petek, 27. oktobra, bodo imeli dan odprtih vrat lokali ob Petkovškovem nabrežju. Odprtje knjižnice napovedujejo za konec oktobra, v delavnicah pa bodo začeli delati novembra. Do konca leta obljubljajo tudi številne brezplačne spoznavne dogodke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje