Prva zelena luč Rezarju za vodenje preiskovalne komisije

Slovenija 25. Jan 202411:54 1 komentar
Aleš Rezar
Aleš Rezar (Foto:Žiga Živulović jr./BOBO)

Mandatno-volilna komisija (MVK) državnemu zboru predlaga, naj za predsednika preiskovalne komisije o sumih političnega vmešavanja v delo policije imenuje poslanca Svobode Aleša Rezarja. Ta bo nasledil Miho Lamuta, ki je s čela komisije odstopil iz zdravstvenih razlogov.

Kot je Miha Lamut zapisal v obrazložitvi, zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja oziroma osebnih okoliščin, zaradi katerih je bilo v zadnjem času in bo zaradi okrevanja tudi v prihodnje vodenje komisije oteženo, nepreklicno odstopa z mesta predsednika.

V poslanski skupini Svoboda so za novega predsednika komisije predlagali Aleša Rezarja, dosedanjega namestnika člana v tej komisiji. Rezar je bil pred nastopom poslanske funkcije zaposlen v Gen-I in velja za še bolj zvestega podpornika premierja Roberta Goloba kot Lamut. V Gibanju Svoboda je mogoče slišati, da je bil Rezar najglasnejši kritik predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupanič, ko so se pred meseci pojavila razmišljanja o njeni zamenjavi na čelu parlamenta.

Na mesto Rezarja pa predlagajo Tineta Novaka. Mandatno-volilna komisija (MVK) je danes predlog sprememb sklepa o sestavi preiskovalne komisije tudi potrdila.

Miha Lamut
Miha Lamut (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Lamut je bil zlasti po tem, ko je direktorju Sove Jošku Kadivniku omogočil vpogled v dokumente z zaprtega dela pričanja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in bivšega šefa policije Boštjana Lindava, deležen ostrih kritik opozicije, nezadovoljstvo z njegovim delom pa je bilo zaznati tudi v delu koalicije. Kadivnik je namreč na seznamu prihodnjih prič komisije in v njeno dokumentacijo torej ne bi smel vpogledati.

Tako je poslanska skupina Nove Slovenije (NSi) pred dnevi vložila zahtevo, naj Lamut skliče nujno sejo preiskovalne komisije. Na njej naj bi razčiščevali, ali je predsednik komisije deloval zakonito. Po naših informacijah naj bi nameravala članica komisije iz vrst NSi Vida Čadonič Špelič na tej seji Lamuta pozvati k odstopu.

Po njegovem ponedeljkovem nepreklicnem odstopu je Čadonič Špelič za N1 dejala, da to potezo pozdravlja in da bi jo moral zaradi nesprejemljivih vsebinskih in procesnih odločitev sprejeti že prej.

Po mnenju vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja pa je Lamut z odstopom priznal svojo napako, saj da je kršil vse predpise, ki urejajo delo preiskovalnih komisij. V NSi so tudi razočarani nad njegovo zamenjavo, saj menijo, da bo Rezar zgolj nadaljeval poskuse pometanja pod preprogo oz. branjenja predsednika vlade.

Očitke je zavrnila predsednica komisije Janja Sluga (Svoboda). Izpostavila je, da je Lamut že dva meseca v bolniškem staležu, zato je bil odstop edina odgovorna odločitev.

Mandatno-volilna je na današnji seji tudi določila kandidacijski postopek za imenovanje članice ali člana Statističnega sveta RS. Med člani so namreč tudi trije predstavniki državnega zbora, generalni sekretarki DZ Uršuli Zore Tavčar pa marca poteče mandat. MVK je zato pozvala poslanske skupine, naj ji posredujejo predloge kandidatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje