Ogorčenje zaradi predloga o financiranju strank: “Resno ogrožanje demokracije”

N1 video 16. Jun 202318:38 3 komentarji
Soočenje Žavbi Macerl
Uroš Kokol/N1

Večina parlamentarnih strank je v postopek vložila predlog sprememb zakona o političnih strankah. Manjše stranke so ogorčene, saj bi s tem iz proračuna dobile manj sredstev, občutno več pa bi dobile ravno največje stranke. Soočili smo poslanca Svobode in sopredsednika Vesne – Zelene stranke.

Poslanci koalicijskih Svobode, SD in Levice ter opozicijske NSi so v parlamentarni postopek vložili predlog sprememb zakona o političnih strankah, ki so ga pripravili tudi na podlagi opozoril računskega sodišča. Predlaganih je več sprememb pri financiranju političnih strank, globah za prekrške in revizijah poslovanja.

Predlog je precej razburil manjše, neparlamentarne stranke, ki bodo prejemale manj proračunskih sredstev. Trenutno se 25 odstotkov dotacij enako razdeli med vse politične stranke, ki jih je volil najmanj en odstotek volivcev, 75 odstotkov pa sorazmerno rezultatu na volitvah. Po predlogu bi bilo to novo razmerje 10 proti 90 odstotkov.

V oddaji N1 STUDIO smo soočili poslanca Svobode Lenarta Žavbija in sopredsednika neparlamentarne Vesne – Zelene stranke Uroša Macerla.

Žavbi je najprej poudaril, da s predlogom sledijo priporočilom računskega sodišča, pomisleke manjših strank pa naj bi naslovili z amandmaji in torej nihče ne bo na slabšem. Macerl pa je bil oster, da bi bilo sprejetje takšnega predloga “resno ogrožanje demokracije v Sloveniji”. Večje stranke pa imajo po njegovih besedah že zdaj tako ali tako “dovolj denarja”.

Macerl je kljub zagotovilom Žavbija vztrajal, da gre predlog v smeri favoriziranja večjih strank. Zato v Vesni predlagajo, da bi se proračunska sredstva strankam dodeljevala glede na njihovo aktivnost. Bi bili v Svobodi takšnemu predlogu naklonjeni?

Najbolj napeto pa je postalo pri delu predloga, ki spreminja veljavno zakonodajo, po kateri lahko stranka pridobi do največ 50 odstotkov sredstev državnega proračuna, ki so namenjena poslanskim skupinam. Po novem se ta delež zvišuje na 70 odstotkov. Teh sredstev je letos za približno tri milijone evrov, največ pa jih pripada poslanski skupini Svoboda.

Macerl je Žavbiju in njegovi stranki očital, da gre za “iskanje stranpoti oziroma nekih nelegalnih praks”. Poslanca je to razburilo, Macerlu je odvrnil: “Oprostite, to je pa zelo močna trditev, na vašem mestu bi jo podkrepil.” Kaj sta si še očitala, pa v spodnjem posnetku.

Predlog prinaša tudi nižje globe za večino kršitev iz tega zakona. Razpon glob bi se razpolovil, Žavbi pa to utemeljuje s primerom manjše kršitve. Če bi denimo politična stranka kot darilo na stojnici prejela škatlo piškotov, bi bil to prekršek, globa pa več tisoč evrov. S tem predlogom se je strinjal tudi Macerl, a opozoril na potrebo po večjem nadzoru.

Ob koncu pa sta se oba izrekla še o možnosti, da bi odpravili tudi prepoved donacij strankam s strani podjetij, kar v Sloveniji trenutno ni dovoljeno.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje