Olaj ob odhodu z vrha policije: Vodil sem jo častno in z vso odgovornostjo

Slovenija 02. Jun 202208:33 > 08:45 8 komentarjev
Anton Olaj
Matija Sušnik/DZ

Potem ko ga je nova vlada pod vodstvom Roberta Goloba razrešila na prvi seji, je dosedanji generalni direktor policije Anton Olaj zapisal, da je policijo vodil "častno in z vso odgovornostjo" ter izboljšal zaupanje javnosti v njeno delo. Vlada je na njegovo mesto začasno imenovala nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava.

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba je na prvi seji razrešila dosedanjega generalnega direktorja policije Antona Olaja in na njegovo mesto začasno imenovala Boštjana Lindava. Ta je bil kmalu po prihodu Janševe vlade razrešen z mesta direktorja uprave kriminalistične policije. Dan kasneje je Olaj v sporočilu za javnost zapisal, da je policijo vodil “častno in z vso odgovornostjo”.

“Pred operativnimi izzivi se nisem umikal, temveč s sodelavci iskal in našel strokovne rešitve, ki so rezultirale v visoki stopnji varnosti,” je zapisal in poudaril, da je to razvidno iz javno objavljenega Poročila o opravljenem delu policije za leto 2021. “Uspešno delo ob jenjanju pandemske utrujenosti prebivalstva pa se izkazuje tudi v izboljšanju zaupanja javnosti v delo policije, ki ostaja faktor stabilnosti in miru,” je zapisal. Ob tem se je Olaj zahvalil in pohvalil vse v policiji, ki so “z nesebičnim delom prispevali k varnosti”, svojemu nasledniku pa zaželel uspešno delo.

“Slovenija je z razlogom ena od najvarnejših držav v svetu in upam, da takšna tudi ostane v prihodnje,” je zaključil.

Spomnimo, da sta bila nad Olajem kot generalnim direktorjem policije tako bivša opozicija kot civilna družba večkrat ogorčeni. Policija pod njegovim vodstvom je večkrat agresivno nastopila proti protestnikom, tudi z obširno uporabo solzivca. Komisija državnega zbora, ki preiskuje domnevno politično vmešavanje v delo policije, je konec aprila zoper Olaja in nekdanjega generalnega direktorja policije Antona Travnerja vložila kazensko ovadbo, Olaj pa se je še pred tem zaradi uveljavljanja sindikalnih pravic večkrat zapletel s Policijskim sindikatom Slovenije. Dosedanji generalni direktor policije je veliko prahu dvignil tudi, ko je decembra lani zaradi zapisa na Twitterju ovadil nekdanjega predsednika državnega zbora Pavla Gantarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje