Omejitve županovanja ne bo, poslanci zavrnili predlog Piratov

Slovenija 22. Sep 202316:03 3 komentarji
Omejitev županskih mandatov na dva zaporedna mandata
Borut Živulović/BOBO

Predlagane omejitve županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata ne bo. Poslanci so predlog zunajparlamentarne Piratske stranke na glasovanju večinsko zavrnili. Podprli so ga le v Levici, ki je Piratom pomagala pri zbiranju podpisov, za pa je bil tudi en poslanec Gibanja Svoboda.

Poslanci so na današnji seji DZ z 69 glasovi proti zavrnili predlog dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, ki ga je Piratska stranka vložila s podpisi več kot 5.000 volivk in volivcev. Z njim so predlagali omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna. Predlog je podprla le Levica, ki je pomagala tudi pri zbiranju podpisov in poslanec Svobode.

Boštjan Tavčar iz Piratske stranke je na seji DZ v četrtek ob predstavitvi predloga izpostavil, da je bil na zadnjih volitvah v več kot 51 občinah le en kandidat za župana, v 58 občinah pa dva. Volitve županov so potekale brez večje konkurence, večina obstoječih županov pa je bila brez težav izvoljena. Kot je dejal, je opazovalna misija Sveta Evrope v zvezi s tem opozorila, da se kopiči moč v rokah županov, povečuje tveganje za javna sredstva, novinci v politiki, ki bi se želeli potegovati za mesto župana, pa so v neenakopravnem položaju.

V predstavitvah stališč poslanskih skupin so izpostavljali, da zgolj omejitev županskih mandatov ne bo zagotovila boljšega delovanja lokalne samouprave ali odpravila morebitnih zlorab ter da so test za delo županov volitve. Menijo tudi, da predlog kaže na podcenjujoč odnos do volivk in volivcev, pa tudi na nerazumevanje oz. nepoznavanje dela županov. Ob tem pa so opozorili, da predlogu nasprotujejo v združenjih občin.

Predlog dopolnitve zakona je tako danes zaključil zakonodajno pot, saj so poslanci izglasovali, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje