Štrukelj: Okuženi z omikronom bi lahko okužil še 30 drugih

Koronavirus 15. Dec 202110:55 > 16:02 2 komentarja

Včeraj smo v Sloveniji potrdili prve štiri primere različice omikron, vsi so bili potrjeni v Ljubljani. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je danes pojasnil, da je bila ta različica koronavirusa prisotna že od marca in da je zelo nalezljiva. "Če ne bi imeli mask in drugih zaščitnih sredstev, bi lahko osebe z omikronom okužile od 20 do 30 drugih ljudi," je povedal in dodal, da je tretji poživitveni odmerek cepiva zelo učinkovit proti omikronu.

V Sloveniji smo v torek potrdili štiri primere nove različice omikron, vse osebe so z območja Ljubljane. Ker epidemiološka preiskava še poteka, ni znano, ali gre za primere, uvožene iz tujine, oziroma za prenos znotraj države. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij, je povedal, da so bili primeri potrjeni v presejalnem obdobju od 29. novembra do 6. decembra, zato je verjetno okužba razširjena bolj, kot je to odkrilo prvo dejstvo.

Brez zaščitnih sredstev bi okuženi z omikronom lahko okužil še 30 drugih

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju o epidemiji covida-19 predstavil najnovejše podatke molekularnega razvoja različice omikron. “Izkazalo se je, da je nastajal neodvisno od preostalih različic koronavirusa, kar je presenečanje. Nadalje se je izkazalo, da je bil v Bocvani prisoten že marca letos,” je pojasnil Štrukelj.

Značilnost omikrona je, da ima zelo visoko nalezljivost. “Če ne bi imeli mask in drugih zaščitnih sredstev, bi en človek s to različico okužil od 20 do 30 drugih oseb. Če to primerjamo z različico delta, ki okuži tri do šest oseb, vidimo, da gre za izjemno visoko nalezljivost. Po drugi strani pa kaže, da bi bil lahko omikron manj simptomatsko pogojen glede bolezni covida-19. Povedano drugače — potek bolezni je lahko lažji,” je poudaril. Po Štrukljevem mnenju to predstavlja pozitiven scenarij. “Negativen pa je, da lahko nastajajo nove mutacije, zaradi česar bi lahko omikron postal zelo nevaren,” je ob tem še opozoril.

Čeprav glede omikrona za zdaj ostaja še veliko neznank, pa glede na začetne podatke kaže, da so simptomi pri omikronu podobni prehladu, a da za zdaj še ni podatkov iz vseh 77 držav, kjer so ga uradno potrdili. Prisotni so lahko večja utrujenost, občutek tesnobe ali nespečnosti, ne pa tudi izguba vonja ali okusa. Prav tako kljub prebolelosti z vsako novo različico obstaja večja verjetnost za ponovno okužbo. 

Mutacije se pri omikronu sicer ponavljajo. “Večkrat smo povedali, da virus na bodički, s katero se pripne na naše celice, nima neskončno možnosti konformacij. Lahko so druge aminokisline, ampak podobna struktura. Zato nas navdaja upanje, da bo virus tako močno prilepljen na površino celice, da bo sčasoma izzvenel,” je še povedal Štrukelj, a hkrati poudaril, da gre znova za pozitiven scenarij. Negativen scenarij bi pa bil, da virus ni samo nalezljiv, temveč da bi povzročal resnejše zaplete pri bolezni covid-19.

Ob tem je Štrukelj spomnil na špansko gripo iz prve polovice 20. stoletja. “Zanimivo je, da raziskovalci posegamo v podatke iz let 1917, 1918 in pozneje, ko je bila španska gripa. Takrat se je zgodilo nekaj podobnega — tretja različica je tako mutirala, da je gripa izzvenela,” je dejal. Štrukelj je sicer posvaril, da tega ne moremo pričakovati, se pa lahko to zgodi. Pojasnil je še, da gre za zdaj bolj za ugibanja, saj nimajo še dovolj informacij, različico omikron pa pristojni sicer vsakodnevno spremljajo in bodo o novostih poročali sproti.

Poživitveni odmerek zelo učinkovit proti omikronu

Tako tudi še ni jasno, kako delujejo cepiva proti omikronu, a je bilo z več študijami ugotovljeno, da je tretji poživitveni odmerek tudi proti omikronu zelo učinkovit. Štrukelj je poudaril, da imamo poleg cepiva Pfizer na voljo tudi cepivo Moderna, ki ga priporočajo vsem nad 30 let, saj izkazuje visoko mero varnosti in učinkovitosti. Ob tem je pozval, da pomagamo tistim, ki sami ne morejo do cepilnega mesta.

Štrukelj je v nadaljevanju še dejal, da na odobritev Evropske agencije za zdravila (Ema) čakajo še štiri cepiva — Novavax, Valneva, Sinopharm in Sinovac. Cepivo Novavax bi bilo lahko na voljo že na začetku novega leta, cepivo Valneva pa februarja ali marca. Razvito pa je tudi zdravilo, namenjeno prav zdravljenju covida-19, in sicer zdravilo molnupiravir, ki ga že imamo tudi v Sloveniji. Zdravilo molnupiravir je priporočeno za vse, predvsem pa za starejše. Prepovedano je za nosečnice in tiste ženske, ki želijo zanositi, je opozoril Štrukelj.

Zdravilo družbe Pfizer – Paxlovid, še ni dobilo dovoljenja, a naj bi ga vsak čas. “Obe zdravili ne preprečita okužbe, preprečita pa resnejši potek bolezni. Bolniki lahko bolezen prebolijo doma, s tem pa zmanjšamo pritisk na bolnišnice,” je dejal Štrukelj. Na voljo so tudi pasivna imunizacijska zdravila, ki nadomeščajo naša protitelesa, in kortikosteroidi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje